Nieuwsbrieven

P/a. Mevr. J. Peters-Geelen, Heufke 16, 6088 CM Roggel
Tel. 0475-493438 jpetersgeelen@home.nl   

Geachte Leden,                                                                       Nieuwsbrief nr. 6 – mei 2024

 

Weer een nieuwe nieuwsbrief met volop activiteiten die voor u georganiseerd worden!

Denk s.v.p. aan tijdige opgave voor uitstapje en verdere activiteiten!

 

GOED VOOR ELKAAR

De nieuwe data zijn bekend: 27-5 in La Rochelle 14.00 u.

                                               30-5 in La Rochelle 19.00 u

Mensen die een uitnodiging hebben ontvangen vinden in de brief het tel.nr. voor aanmelding.

Inwoners die in het buitengebied wonen komen op later tijdstip aan de beurt.

 

NIEUWE SOCIALE KAART VAN ROGGEL

De organiserende verenigingen die het project Samen voor Elkaar uitvoeren hebben een sociale kaart voor Roggel opgezet. U ontvangt deze kaart bijgaand. U kunt de kaart bij uw telefoon leggen zodat u altijd in noodgevallen de juiste telefoonnummers bij de hand heeft. Dat kan voor u en uw naasten van levensbelang zijn!

NO JUMP VOLLEYBAL

Wij zijn erin geslaagd om met een groep van 12 enthousiaste volleyballers wekelijks een uur, No Jump, te volleyballen.

In de gymzaal van La Rochelle op woensdagmiddag van 15.00 tot 16.00 uur.

Wij zouden er graag nog enkele leden bijhebben.

Inlichtingen Paul Schreurs 06-37736557.

Dringend hulp gezocht voor onderhoud kerkhof Roggel

Het kerkhof in Roggel wordt onderhouden door een team vrijwilligers. Omdat enkele teamleden door gezondheidsproblemen zijn uitgevallen, is er dringend behoefte aan mensen die het leuk vinden om bij te springen en zo het kerkhof netjes te houden. Met de huidige vrijwilligers is het te veel werk om de rustplaats van veel Roggelnaren goed te onderhouden.  

Misschien liggen er wel familieleden, vrienden of bekenden begraven, dat kan dan een extra stimulans zijn om, ook uit respect voor hen, een handje te komen helpen. De huidige vrijwilligers ervaren het als heel dankbaar werk, hun werk wordt zeer gewaardeerd door de nabestaanden.

Het wekelijkse onderhoud vindt plaats op de donderdagmiddag vanaf 13.00 uur. Kom gerust een keertje kijken wat het werk inhoudt en maak kennis met de andere vrijwilligers. Je kunt zelf aangeven wat je mogelijkheden zijn en hoe vaak je zou kunnen meehelpen per maand. Jouw hulp is heel hard nodig en zeer welkom. Voor meer informatie kun je telefonisch contact opnemen met Sjra Jegers, de beheerder van het kerkhof via 0475-492632. 

KIENEN

Gezelligheid en een middagje samen erop uit? U kunt kienen voor geldprijzen en ook in de loterij zijn er bruikbare prijzen te winnen op maandag 3 juni van 13.30 – 16.30 u in La Rochelle, Past. Hanraetsstraat 7 A. Kopje koffie of thee is gratis

 

EUROPESCHE VERKIEZINGEN

Ons dagelijks leven heeft veel te maken met Europese politieke besluiten.

Denk maar aan de regelgeving vanuit Brussel voor de boeren maar ook voor de veiligheid van onze inwoners. Ook beleid t.a.v. asielzoekers en arbeidsmigranten, klimaatmaatregelen etc.

Uw stem is meer dan ooit nodig om Nederlandse zetels in het Europees Parlement te houden. Wilt u zich oriënteren voordat u gaat stemmen?

Kijk dan op www.eustemwijzer.nl of volg debat op TV: NPO 1 Woensdag 5 juni, 20.34-22.05 uur, met gebarentolk. De stem dag is op 6 juni.

 

BLOEMSCHIKKEN

Op woensdag 12-6-2024 is er weer bloemschikken aanvang 14.00 uur in La Rochelle.

Er wordt deze keer een stukje gemaakt met droogbloemen.

Afmelden bij Paul Schreurs 06-37736557

SAMEN NAAR DE FILM? Foroxity Kazerneplein 5, 6041 TH Roermond biedt elke 3e zondag van de maand dus ook zondag 16-6 11.00 u speciale KBO-voorstellingen.

 (Korting op vertoon van een geldige KBO-ledenpas.) Voor films zie www.foroxity.nl

KBO-filmmiddagen: 16/6; 21/7; 18/8; 15/9; 20/10; 17/11; 15/12.

BOWLEN      

Op woensdag 19-6-2024 gaan we weer gezellig bowlen, aanvang 14.00 uur bij de Leistert.

Afmelden bij Paul Schreurs 06-37736557.

ZANGGROEP KAZOO TREEDT OP VOOR DE SENIOREN IN ROGGEL

We zijn er trots op dat zangroep Kazoo een concert wil geven voor de Seniorenvereniging van Roggel, op donderdag 4 juli om 19.00 uur in La Rochelle.

Het koor bestaat uit een groep vrouwen van alle leeftijden uit Heythuysen en wijde omgeving en repeteert wekelijks bij Sjrake. Het koor staat onder leiding van dirigent Pieter Steenvoorden uit Roggel. De toegang is gratis, consumpties zijn voor eigen rekening.

De Seniorenvereniging wil het optreden openstellen voor alle senioren, ook niet leden.

U kunt zich aanmelden voor 1 juli bij een van onderstaande telefoonnummers:

Mevr. G. Hendriks-Smeets tel. 06-1080 7929

Hr. P. Schreurs                    tel. 06-3773 6557

Mevr. J. Peters-Geelen        tel. 0475 – 49 34 38

Indien u zelf geen vervoer kunt regelen verzoeken wij dit in het tel. gesprek aan te geven.

 

UITSTAPJE SENIORENVERENIGING ROGGEL

Het uitstapje vindt plaats op dinsdag 20 augustus 2024. Omdat de meeste senioren kenbaar hebben gemaakt dat een middagtocht hun wens zou zijn in plaats van een hele dag hebben we hiervoor ook gekozen. Wij vragen u een geldig identiteitsbewijs mee te nemen.

 

Om uiterlijk 11.30 u vertrekt de bus van Ghielen vanaf WOK, Molenweg 5 naar Thorn.

Om 12.00 u aankomst aan de Cruise Terminal Rederij Cascade.

We gaan hier aan boord van een boot van Rederij Cascade. De boot is rolstoeltoegankelijk.

U kunt genieten van een 2 uur durende mooie Maaspareltocht en zult versteld staan van de ontwikkelingen in een van de grootste binnenhavens van Europa n.l. Maasbracht.

Ook de schitterende natuur van de omliggende Maasdorpen Wessem en Thorn is de moeite waard. U kunt leuke foto’s maken van deze bezienswaardigheden.

Aan boord hebben we koffie met Limburgse vlaai voor u gereserveerd.

Na deze boottocht meren we af en staat de bus voor ons gereed om ons naar zaal Geraats in Grathem te vervoeren. Hier wordt een heerlijke koffietafel met soep geserveerd.

Samen met uw tafelgenoten kunt u nog napraten over de vaartocht. 

Daarna vertrekt de bus richting Roggel waar we omstreeks 17.00 u weer bij het WOK restaurant zullen uitstappen.

De totale kosten ad € 65,- per persoon bestaan uit: koffie met vlaai, 2 uur durende boottocht, koffietafel met soep, service- en administratiekosten en de busreis vice versa.

Opgave voor 1 juli bij mevr. J. Peters-Geelen tel. 49 34 38 of per mail jpetersgeelen@home.nl  Na 1 juli kunnen wij helaas geen aanmeldingen of annuleringen meer verwerken i.v.m. de vroegtijdige reserveringen.

Voor personen die uitsluitend dieetvoeding mogen gebruiken of voor de reis een eigen rollator gebruiken: vermeld dit bij telefonische opgave of mail uitsluitend naar bovenstaand adres vόόr 1 juli. We verwachten van alle leden die mee willen reizen

een opgave! De leden die een machtiging hebben voor automatische incasso: afschrijving vindt plaats op 1 juli. Voor diegenen die geen automatische incasso hebben en zelf betalen: graag betaling vόόr 1 juli op bankrekeningnummer NL82 RABO 0144 2176 94 ten name van Seniorenvereniging Roggel met vermelding uitstapje en uw telefoonnummer. Uw bankbetaling is dan tevens opgave. Wij wensen u allen een prettige middag toe!

VERVOERSERVICE ‘GOED U TE ONTMOETEN’

Het Laurentius Ziekenhuis kent een gratis vervoer- en ontvangstservice. Zo ondersteunen wij u op een gastvrije manier bij uw bezoek aan het ziekenhuis. Wij halen u op voor een behandeling of onderzoek en brengen u na afloop ook weer naar huis. In de entreehal van het ziekenhuis kan een vrijwilliger indien gewenst u verder begeleiden naar de behandelafdeling, zodat u deze niet hoeft te zoeken. Een ziekenhuisbezoek is immers vaak al spannend genoeg.

Wie komt in aanmerking voor deze service?
Deze service is voornamelijk bedoeld voor patiënten die een onderzoek of behandeling ondergaan waarbij autorijden niet is toegestaan en die geen vervoer naar hun afspraak in het ziekenhuis kunnen regelen. Denk bijvoorbeeld aan een onderzoek waarbij u een roesje krijgt. We rijden voor het verzorgingsgebied van het Laurentius Ziekenhuis.

Het is mogelijk om een rollator mee te nemen. Gebruikers van een rolstoel worden doorverwezen naar het ziekenvervoer.
Voordat wij het vervoer inplannen, kijken we samen met u of u in aanmerking komt en overleggen we de ophaaltijd (zowel de tijden van ophalen en weer thuisbrengen zijn afhankelijk van de ritplanning). Het kan dus zijn dat u vroeger wordt opgehaald en eventjes moet wachten na uw afspraak tot u weer naar huis wordt gebracht. 

Hoe werkt het?

U heeft een afspraak voor onderzoek of behandeling gemaakt op de poli.

Neem telefonisch contact op met de planner van onze vervoerservice via tel: 0475-382310

Eén dag voor uw afspraak
Eén dag voor de afgesproken datum neemt de planner telefonisch contact met u op over het tijdstip van ophalen.

Dag van uw afspraak:
Onze vrijwilligers vinden het fijn als u, wanneer mogelijk, buiten klaarstaat op het afgesproken tijdstip. Eenmaal bij het Laurentius Ziekenhuis aangekomen, zetten we u af bij de hoofdingang. Indien gewenst kan een vrijwilliger u begeleiden naar de eindbestemming, u kunt dit aangeven bij de chauffeur. In principe vervoeren wij u zonder begeleider, tenzij anders afgesproken. 

Wanneer komt u niet in aanmerking?
Wanneer u in het bezit bent van een Taxi pas ziekenvervoer of Regiotaxipas (Omnibuzz) dient u hiervan gebruik te maken en komt u niet in aanmerking voor de vervoersservice. U kunt dan gebruik maken van uw eigen taxi of regiotaxipas. Tot slot: geef uw verzoek voor vervoer zo tijdig als mogelijk door! (Bron: LZR Roermond)

KENT U ONZE WEBSITE AL?

Neem een kijkje op onze website https://kboroggel.nl en u ziet veel activiteiten. Door op de knop MENU te klikken komt u hierbij uit. ROGGELS NIEUWS: Op de website van www.roggelsketeerke.nl publiceren we ook regelmatig berichten. In het huis-aan-huis magazine HALLO worden berichten van de Gemeente Leudal geplaatst en ook van onze vereniging.

                                                                

P/a. Mevr. J. Peters-Geelen, Heufke 16, 6088 CM Roggel                                                 

Tel. 0475-493438 jpetersgeelen@home.nl                          Nieuwsbrief nr. 5 – april 2024

 

                                                       

Even voorstellen…Enige tijd geleden werd ik door Paul Schreurs benaderd met de vraag of ik belangstelling had om een plaats in te nemen in het bestuur van de seniorenvereniging. Na enig overwegen heb ik mijn belangstelling kenbaar gemaakt. Begin maart hebben we een kennismakingsgesprek gehad en heb ik besloten tot het bestuur toe te treden.

Ik ben geboren en getogen in Roggel, getrouwd met Marjo en we hebben twee dochters die elk twee kinderen hebben. Een dag in de week zijn we druk met oppassen. Bijna 44 jaar heb ik met veel plezier in het onderwijs gewerkt. Begonnen ben ik in het basisonderwijs en de laatste 17 jaar in het Speciaal Onderwijs, waarvan de laatste 10 jaar als Intern Begeleider in het Voortgezet Speciaal Onderwijs.

In de loop van de jaren heb ik bestuurservaring opgedaan als secretaris van de tafeltennisvereniging Roggel, als voorzitter van de Peuterspeelzaal en als vicevoorzitter van het schoolbestuur in Roggel. In mijn vrije tijd vind ik het fijn om te fitnessen, te tekenen, te schilderen en te lezen.

Mijn aandachtsgebied binnen de seniorenvereniging zou kunnen bestaan uit zaken waarmee ik affiniteit heb zoals bijvoorbeeld educatie in brede zin en mensen en groepen met elkaar verbinden.  Ik zie ernaar uit om u te ontmoeten.

Chrit Coenen

KIENEN

Op maandag 6 mei kunt u weer kienen voor geldprijzen in BMV La Rochelle, Past.Hanraetsstr.7A, Roggel. Tijdstip van 13.30 – 16.45 uur. Een gratis kopje koffie of thee wordt u aangeboden. Er zijn mooie consumptieve prijzen in de loterij te winnen.

 

Project GOED VOOR ELKAAR

Het project gaat verder! De eerstvolgende bijeenkomsten zijn op 27 mei om 14.00 u in La Rochelle en op 30 mei om 19.00 u ook in La Rochelle. De mensen uit de buurten die worden uitgenodigd ontvangen rechtstreeks via de Gem. Leudal een uitnodiging.

In het najaar worden de bewoners van de overige straten uitgenodigd. Ook niet-leden zijn

welkom en ook jongere bewoners kunnen hierbij aansluiten. Nadere info volgt.

 

INLOOPCAFE LA ROCHELLE? Ja, gezellig!

Vanaf 1 okt. 2023 is gestart met het inloop-café in La Rochelle. Op 2 dagen in de week, te weten dinsdag en donderdag is de Roggel Leef Inloup ’s morgens van 09.30 tot 12.30 uur geopend. Jongere ouderen en oudere jongeren, kortom iedereen is van harte welkom om wat bij te babbelen, de krant te lezen, koffie te drinken of piano te spelen. Het motto is: elkaar gezellig ontmoeten in een ongedwongen sfeer. En de naam Roggel Leef Inloup is even duidelijk als uitnodigend dus loop gewoon maar eens binnen…

 

IDEEEN VOOR EEN MIDDAGJE UIT?

Elk jaar organiseren we een bus uitstapje. Oudere senioren hebben aangegeven dat ze graag een middagtocht willen hebben omdat een hele dag voor hun vaak te lang en vermoeiend is. Graag vernemen we uw ideeën voor een uitstapje. Ook jongere senioren! U kunt alles aanreiken en wij trachten deze ideeën uit te werken. Dus snel aan de slag! U kunt uw ideeën kenbaar maken bij Gerda Hendriks-Smeets tel. 06-1080 7929 of Judith Peters-Geelen tel. 0475-49 34 38. Eind juni hopen we u een mooi aanbod te kunnen doen.

 

ALZHEIMER CAFE

Op dinsdag 28 mei kunnen geïnteresseerden deelnemen aan een bijeenkomst in het Alzheimer Café in Zorgcentrum Beek en Bos, L’Unionlaan 1, 6093 GE Heythuysen.

Een gastspreker komt uitleg geven over het omgaan met prikkels. Veel mensen met dementie

Hebben moeite met het verwerken van prikkels. Dit kan leiden tot stress, boosheid en soms ook agressie. De zaal is open om 19.00 u Het programma start om 19.30 u en eindigt om 21.00 u. Toegang is vrij. Koffie en thee gratis. Voor overige consumpties wordt een kleine bijdrage gevraagd.

 

FIETSHELM VERPLICHT?

Op dit moment is een fietshelm nog niet verplicht. Echter deze helm kan voor fietsers een hoop leed voorkomen want een fietshelm vermindert de kans op ernstig hersenletsel met 60%

en op dodelijk hersenletsel met 71%, aldus de denktank Artsen voor Veilig Fietsen.

De Fietsersbond ziet het verplicht stellen van een helm niet direct zitten. Het zou averechts kunnen werken: mensen gaan mogelijk minder fietsen als zo’n plicht wordt ingevoerd. De bond ziet liever mensen uit eigen beweging een helm opzetten. Omdat een helm individueel op maat moet zijn kunnen we niet gezamenlijk inkopen en kunt u met een goed advies bij uw wielerspecialist een helm aanschaffen. We zijn erin geslaagd om een subsidie te ontvangen voor de aanschaf van fietshelmen door onze leden. 20 Leden kunnen € 25,- ontvangen mits de betaalde nota van de aangeschafte helm wordt overlegd aan de penningmeester. Doe er uw voordeel mee en stel uw aanschaf niet uit!  

 

FIETSGROEP: we zijn bezig met de voorbereiding voor een bijeenkomst met de fietsgroep leden. Nadere info volgt z.s.m.

 

ROGGELS NIEUWS/ KENT U ONZE WEBSITE AL? https://kboroggel.nl

Door op de knop MENU te klikken komt u bij de verschillende activiteiten en foto’s uit.

Op de website van www.roggelsketeerke.nl publiceren we ook regelmatig berichten.

In het huis-aan-huis magazine HALLO worden berichten van de Gemeente Leudal geplaatst en ook van onze vereniging. U kunt ook de website https://halloonline.nl/ raadplegen voor onze berichten over activiteiten. Bij de supermarkt en sommige eetgelegenheden liggen magazines om mee te nemen.

 

 

 Nieuwsbrief nr. 4 – maart 2024

 

                              

                         

PAASWEEKVIERING

Op dinsdag 26 maart vindt de viering plaats in La Rochelle. Aanvang 13.30 u. stipt.

Samen wordt er een gebedsdienst gevierd. Daarna zal Kapelaan Rajan een presentatie geven over zijn project het Francis Pope Home in India.  Er wordt niet gecollecteerd, maar in de pauze wordt een loterij georganiseerd waarvan de opbrengst geheel wordt besteed aan het

project. In de flyer van de Vastenactie die bij voorgaande nieuwsbrief werd toegevoegd, leest u hier meer over. In de pauze wordt er koffie/thee geschonken met paastraktaties en kunt u loten kopen. Na afloop wordt de trekking georganiseerd en kunt u misschien een leuke prijs in ontvangst nemen. Het Bestuur wenst u allen fijne paasdagen toe!

KIENEN

Op maandag 8 april kunt u weer kienen voor geldprijzen in BMV La Rochelle, Past.Hanraetsstr.7A, Roggel. Tijdstip van 13.30 – 16.45 uur. Een gratis kopje koffie of thee wordt u aangeboden. Er zijn mooie consumptieve prijzen in de loterij te winnen.

 

INWONERSBIJEENKOMST OVER TOEKOMST PAROCHIEGEMEENSCHAP IN ROGGEL EN HEIBLOEM

Het Bisdom Roermond heeft gevraagd om een beleidsplan te maken en een toekomstvisie te ontwikkelen voor alle parochies en kerkgebouwen.

Het bestuur van federatie KANA vindt de mening en ideeën van de inwoners van elke parochie in dit proces heel belangrijk. Federatie Kana omvat de parochies van Buggenum, Haelen, Heibloem, Horn, Neer, Nunhem en Roggel.

Daarom wordt er in elke parochie een inwonersbijeenkomst georganiseerd, waarbij een delegatie van het KANA-bestuur een toelichting zal geven over de huidige stand van zaken. U kunt hierbij denken aan onder andere de huidige (financiële) situatie in uw parochie, het kerkgebouw en de toekomst van de parochiegemeenschap in uw dorp. 

Uw opmerkingen en ideeën over de toekomst van uw parochiegemeenschap worden genoteerd en meegenomen in de totstandkoming van een definitief beleidsplan en een toekomstvisie voor uw parochiegemeenschap. Deze bijeenkomst is dan ook vooral bedoeld als een uitwisseling van informatie tussen de inwoners en het KANA-bestuur.

In Roggel vindt deze bijeenkomst plaats op dinsdag 16 april 2024, aanvang 19.45 uur (inloop vanaf 19.30 uur) tot uiterlijk 21.30 uur in gemeenschapshuis la Rochelle. In Heibloem vindt deze bijeenkomst plaats op maandag 8 april 2024, aanvang 19.45 uur (inloop vanaf 19.30 uur) tot uiterlijk 21.30 uur in gemeenschapshuis De Klokkestoel. U bent van harte uitgenodigd! 

Bent u verhinderd, maar wilt u wel graag uw mening en/of ideeën delen met het KANA-bestuur, stuur deze dan gerust per e-mail naar secretaris@federatiekana.nl. Uw input wordt zeer op prijs gesteld. Hartelijke groet. Bestuur federatie KANA

BOWLEN

Op woensdag 17 april kan er weer gebowld worden OM 14.00 U op de Leistert.

Afmelden s.v.p. bij hr. W. Peeters tel.  0475-493497.

MODESHOW

Op maandag 22 april vindt in La Rochelle een modeshow plaats. Het organiserend collectief van Samen voor Elkaar heeft in samenwerking met Modehuis AnnaSophie uit Heythuysen deze show georganiseerd voor senioren om de verbinding onderling te versterken.

De modellen bestaande uit leden van het collectief showen een groot aantal creaties.

De entree is gratis en ook de koffie/thee wordt aangeboden.

Het programma ziet er als volgt uit:

13.30-14.00 u binnenkomst met livemuziek, koffie/thee

14.00-14.40 u modeshow deel 1

14.40-15.00 u pauze met livemuziek, koffie en thee

15.00-15.40 u modeshow deel 2

15.40-16.00 u pauze met livemuziek, koffie/thee

16.00-16.30 u modeshow deel 3.

Reeds aangemelde leden kunnen de show bezoeken. De aanmeldingsdatum is reeds verlopen.

 

DEMENTIE EN ZORG RONDOM HET LEVENSEINDE

Welke zorg is er mogelijk/wenselijk in de laatste levensfase?

Over dit onderwerp wordt op dinsdag 23 april in het Alzheimer Café in Zorgcentrum Beek en Bos, L ’Unionlaan 1, 6093 GE te Heythuysen een bijeenkomst georganiseerd. Een specialist ouderengeneeskunde geeft uitleg en beantwoord uw vragen. De zaal is open om 19.00u. Het programma duurt van 19.30u-21.00u.Toegang is vrij. Tel.0475-49 30 59.

Koffie/thee zijn gratis. Voor overige consumpties wordt een bescheiden bijdrage gevraagd.

 

FIETSHELM VERPLICHT?

Op dit moment is een fietshelm nog niet verplicht. Echter deze helm kan voor fietsers een hoop leed voorkomen want een fietshelm vermindert de kans op ernstig hersenletsel met 60%

en op dodelijk hersenletsel met 71%, aldus de denktank Artsen voor Veilig Fietsen.

De Fietsersbond ziet het verplicht stellen van een helm niet direct zitten. Het zou averechts kunnen werken: mensen gaan mogelijk minder fietsen als zo’n plicht wordt ingevoerd. De bond ziet liever mensen uit eigen beweging een helm opzetten. Omdat een helm individueel op maat moet zijn kunnen we niet gezamenlijk inkopen en kunt u met een goed advies bij uw wielerspecialist een helm aanschaffen. We zijn erin geslaagd om een subsidie te ontvangen voor de aanschaf van fietshelmen door onze leden. Elk lid kan

€ 25,- ontvangen mits de betaalde nota van de aangeschafte helm wordt overlegd aan de penningmeester. Doe er uw voordeel mee! We zullen in de volgende nieuwsbrief meer info geven over de stand van zaken van de fietsgroep.

Rookmelder verplicht op elke verdieping. Vanaf 1 juli 2022 dient in uw huis op iedere verdieping met een woonkamer, slaapkamer of keuken een rookmelder hangen. Zo krijgt u sneller een waarschuwing bij rook of brand. De eigenaar van een woning is verplicht om de rookmelders te plaatsen. Als u een woning huurt, moet de verhuurder zorgen dat er rookmelders zijn.

Als er een vereniging van eigenaren (vve) is, moet u als bewoner/eigenaar zelf rookmelders plaatsen in uw eigen woning. De verplichting geldt niet voor gemeenschappelijke ruimtes. De vve heeft hierin dus geen rol.  

In een zolder of kelder die u alleen gebruikt voor bijvoorbeeld het drogen van was of als berging, is een rookmelder niet verplicht. Hang rookmelder aan het plafond in de hal. Gebruik een rookmelder die minstens 10 jaar meegaat. U koopt deze bijvoorbeeld bij een bouwmarkt of online voor ongeveer €16. Een rookmelder heeft vaak een plakker op de achterkant. U kunt de melder met de plakker of met een schroef ophangen. U hangt een rookmelder:

·         bij voorkeur in de hal;

·         aan het plafond; op minimaal 50 centimeter afstand van een muur of hoek;

 • op minimaal 30 centimeter van een lamp.

Hang geen rookmelder in de buurt van ventilatieopeningen of een verwarming. Lees de gebruiksaanwijzing van de rookmelder voordat u de melder ophangt. Test de rookmelder regelmatig. Hoe test ik een rookmelder? Test je rookmelder elke maand. Je kunt de rookmelder testen door op de testknop te drukken en deze even vast te houden. Heb je een hoog plafond? Gebruik dan een bezemsteel of een paraplu om de testknop in te drukken.

WAT BIEDT KBO Limburg VOOR DE BONDSCONTRIBUTIE-AFDRACHT?

(€15,53 per lid oftewel €1,30 per maand)

Voor de afdelingen

 • Lid zijn van een organisatie die de belangen van senioren op lokaal, provinciaal en – samen met andere provinciale KBO-bonden – ook op landelijk niveau behartigt, niet alleen voor nu maar ook voor de toekomst. Gezien het dreigende zorginfarct, uitdagingen ten aanzien van wonen, vitaliteit en welzijn, is dit urgenter dan ooit.

.Vertegenwoordiging senioren bij bestuurders en beleidsmakers in Limburg.

 • Bondsbureau biedt ondersteuning aan afdelingen, ze kunnen er terecht met hun vragen.

.Onze consulenten ondersteunen en ontzorgen de lokale afdelingen met raad en daad. • We organiseren scholingen, netwerkbijeenkomsten en intervisies voor de vrijwilligers zoals de ouderenadviseurs, de belastinginvullers en afdelingsbestuurders.

.We faciliteren de ledenadministratie en organiseren de logistiek voor de bezorging van Ons ledenmagazine.

.Gratis Buma-Sena regeling voor (MBvO geregistreerde) beweegactiviteiten bij de afdelingen.

.Inspiratie en advies voor het organiseren van lokale bijeenkomsten en workshops. .Maandelijkse Nieuwsbrief voor afdelingsbesturen en vrijwilligers.

 

Voor de leden

.Lokale activiteiten voor bestrijding van eenzaamheid, bevordering ontmoeting, sport,

.Zinvol vrijwilligerswerk en kennis van relevante onderwerpen voor senioren zoals gezondheid, wonen etc.

.Onderdeel zijn van een grote organisatie die zorgt dat hun belangen worden behartigd.

.Lidmaatschap van een lokale afdeling waar sociaal contact en omzien naar elkaar centraal staan.

.Deelname aan leuke interessante activiteiten en waarvoor het bondsbureau de basis legt (o.a. Risk Factory, Geheugentraining, Digitale Weerbaarheid, Zelf Sjöld)

.Ook als leden geen gebruik maken van het lokale activiteitenaanbod profiteren ze toch van de andere voordelen van het lidmaatschap.

.Een provinciaal kennis- en ondersteuningsbureau dat 4 dagen per week bereikbaar is. Wij verwerken dagelijks vele vragen (telefonisch en via de mail) van (potentiële) leden.

.Elk lid kan een beroep doen op de Ouderenadviseurs en Belastinginvullers.

.Elk lid ontvangt 11 keer per jaar het ledenmagazine “Ons” in de brievenbus. Het biedt veel nuttige informatie over ouder worden, maar ook veel leesplezier.

.Elk lid met een mailadres ontvangt 11 keer per jaar Ons Mailmagazine met leuke artikelen, informatie, tips, voordeel en puzzels.

.Elk lid kan gebruik maken van het Ons digitale platform met informatie, aanbiedingen, uitjes en elke dag acht nieuwe puzzels.

.Elk lid ontvangt korting op de collectieve pakketten van zorgverzekeraars VGZ, CZ en Zilveren Kruis. Aanvullende pakketten van VGZ en CZ vergoeden de kosten lidmaatschap van de KBO tot € 25,–. Het Zilveren Kruis vergoedt o.a. de contributie voor Meer Bewegen voor Ouderen (MBvO).

.Korting op de 75-plus rijbewijskeuring. Korting op filmaanbod KBO bij Foroxity Roermond.

.Een voordelig energieaanbod.

.Korting op tal van producten via een leverancier die speciaal voor de doelgroep senioren een telefonisch bereikbare klantenservice biedt.

 

KENT U IEMAND DIE NOG GEEN LID IS? MELDT S.V.P. AAN BIJ HET SECRETARIAAT TEL. 0475 – 49 34 38.

 

ROGGELS NIEUWS

Op de website van www.roggelsketeerke.nl publiceren we ook regelmatig berichten.

Op de website https://www.roggelsketeerke.nl/category/actueel/ vindt u veel berichten over Roggelse verenigingen en hun activiteiten.

Het overige nieuws vindt u op https://www.roggelsketeerke.nl/category/overig-nieuws/

In het huis-aan-huis magazine HALLO worden berichten van de Gemeente Leudal geplaatst en ook van onze vereniging. U kunt ook de website https://halloonline.nl/ raadplegen voor onze berichten over activiteiten. In het wekelijkse magazine VIA (bij krantenabonnees) publiceren we berichten over onze kaart- en kien middagen. Bij de supermarkt en sommige eetgelegenheden liggen magazines om mee te nemen.

KENT U ONZE WEBSITE AL?

Neem eens een kijkje op onze website https://kboroggel.nl Door op de knop MENU te klikken komt u bij de verschillende activiteiten en foto’s uit.

              

Nieuwsbrief nr. 3 – 23 febr. 2024

Noteert u de data van de activiteiten en de opgavedata hiervan op uw kalender dan
heeft u steeds een herinnering aan onze bijeenkomsten.

BENOEMING NIEUW PASTORAAL TEAM PER 1 FEBR.2024
Op genoemde datum zijn de taken van Pastoor P. Lipsch en Kapelaan Rajan uitgebreid met werk in de federatie Tabor (Dekenaat Thorn). Daarnaast zal het team na de zomer worden uitgebreid met hulp van een priester-in-opleiding die taken als dopen, catechese verzorgen, huisbezoeken en preken mag uitvoeren. Omdat er momenteel in ons Bisdom geen bisschop is, is het kerkrechtelijk niet mogelijk om een pastoor te benoemen. Daarom zal Pastoor Lipsch vanaf 1 febr. het administrator schap overnemen van Deken Miltenburg en op een later moment officieel tot Pastoor van beide federaties worden benoemd.
Namens Bestuur en leden hebben we aan beide geestelijken een felicitatie verstuurd.

KAARTEN
Kom naar de gezellige kaartmiddag in Kloeasterhoaf op dinsdag 27 febr. en dinsdag 19 maart. Tijdstip 13.30 – 16.30 u. Een gratis kopje koffie of thee wordt u aangeboden en u kunt in de pauze deelnemen aan een loterij met mooie prijzen. Ook uw vriend of vriendin zij van harte welkom!

NIEUWSBRIEF OP DE WEBSITE
Wist U dat deze nieuwsbrief ook op onze website geplaatst wordt? Mocht U een nieuwsbrief terug willen lezen dan kan dat altijd via de website www.seniorenvereniging roggel.nl

KIENEN – Op maandag 4 maart is er een kien middag in La Rochelle. Aanvang 13.30 u. Ook nu zijn er weer mooie prijzen te winnen. Geniet van een gratis lekker kopje koffie/thee met koekje en maak er een leuke gezellige middag van!

BOWLEN – woensdag 13 maart gaan we weer bowlen, aanvang 14.00 uur op de Leistert.
Indien U niet aanwezig kunt zijn gaarne afmelden bij Paul Schreurs 06-37736557.

BLOEMSCHIKKEN
Op woensdag 20 maart gaan we een mooi paasstukje maken, aanvang 14.00 uur in La Rochelle.
Indien U niet aanwezig kunt zijn gaarne afmelden bij Paul Schreurs 06-37736557.

DEMENTIE
Bij dementie kunnen medicamenten worden gebruikt. Er zijn echter ook bijkomende problemen bij gebruik hiervan.
Op dinsdag 26 maart. vindt in Beek en Bos te Heythuysen een bijeenkomst plaats waarin de (on)mogelijkheden bij medicatie aan de orde komen. Een specialist ouderengeneeskundige
belicht dit onderwerp. Tijdstip: 19.30-21.00 u. Zaal open om 19.00 u.

PAASWEEKVIERING
Op dinsdag 26 maart zullen we weer een Paasweekviering organiseren om 13.30 u in La Rochelle. Het programma is nog niet helemaal gereed maar zal in de volgende nieuwsbrief worden gepubliceerd. Het beloofd een mooie viering te worden met paastraktaties!
U kunt zich aanmelden voor 19 maart a.s. bij een van onderstaande telefoonnummers:
Mevr. G. Hendriks-Smeets tel. 06-1080 7929
Hr. P. Schreurs tel. 06-3773 6557
Mevr. J. Peters-Geelen tel. 0475 – 49 34 38
Indien u zelf geen vervoer kunt regelen verzoeken wij dit in het tel. gesprek aan te geven.

Aangifte inkomstenbelasting 2023
Onlangs is bij U een brief in de bus gevallen van de Belastingdienst met het verzoek om vóór 1 mei 2024 aangifte te doen voor de Inkomstenbelasting 2023.
Wilt u van mijn diensten gebruik maken, neem dan na 1 maart as contact met me op.
U kunt me bereiken op het volgende mobiele nummer: 06-2032 9057. (Jos Hebben)
Er is weer wat verandert met betrekking tot het inloggen bij de Belastingdienst. Als belastinginvuller kan ik alleen nog maar voor u inloggen, als u mij vooraf een machtiging heeft verstrekt. Hiervoor heb ik nodig uw persoonlijke gegevens en uw Burgerservicenummer.
Het aanvragen van deze machtiging duurt ca 8 dagen.
De vergoeding voor hulp bij de belastingaangifte is door KBO Limburg vastgesteld op € 15,–.
Opmerking Het is gebleken, dat de Belastingdienst bij het opleggen van de voorlopige aanslag 2024 soms van een te lage AOW/Pensioenuitkering is uitgegaan.
Hierdoor kan de voorlopige aanslag te laag uitvallen. Het gevolg is dat u de kans loopt straks een flinke nabetaling te moeten doen. Check daarom uw inkomen 2024.
Dit kan ook betekenen dat uw zorg/huurtoeslag voor het jaar 2024 onjuist is berekend.
Schroom niet om met mij contact op te nemen.
Jos Hebben (belastinginvuller KBO Roggel)

NL-ALERT – Direct informatie bij een noodsituatie.
Naast de maandelijkse alarmsirene is er nu ook NL-Alert voor je mobiele telefoon.
Wat is NL Alert? NL-Alert is een nieuw aanvullend alarmmiddel voor op je mobiele telefoon.
Met NL-Alert kan de overheid mensen in de directe omgeving van een noodsituatie met een tekstbericht informeren. In het bericht staat wat er specifiek aan de hand is en wat je op dat moment het beste kunt doen. Kijk op nl-alert.nl of jouw mobiele telefoon al geschikt is
NL-Alert werkt ook als het netwerk overbelast is. NL-Alert is gratis en anoniem.
Bij NL-Alert is je privacy gewaarborgd. De berichten worden uitgezonden in het gebied waar de noodsituatie zich voordoet. Je naam en telefoonnummer zijn hiervoor niet nodig en blijven dus onbekend.

KENT U ONZE WEBSITE AL?
Neem eens een kijkje op onze website https://kboroggel.nl Door op de knop MENU te klikken komt u bij de verschillende activiteiten en foto’s uit. ROGGELS NIEUWS: Op de website www.roggelsketeerke.nl in Via Leudal en in het magazine HALLO worden berichten van de Gemeente Leudal geplaatst en ook van ons. Dit magazine ligt bij Roggelse horeca, in La Rochelle, de Leistert en Gemeente Leudal om gratis mee te nemen! Heeft u geen internet dan kunt u op de kwartaalkalender van de Roggelse organisaties onze activiteiten terugvinden.

ROGGEL START MET NO-JUMP VOLLEYBAL
Paul Schreurs, bestuurslid van de Seniorenvereniging Roggel, opperde eind 2023 het idee tot het aanbieden van een nieuwe activiteit aan onze leden: No-jump volleybal.
Voor het bestuur van de seniorenvereniging Roggel de uitdaging om dat tot werkelijkheid te brengen.
No Jump Volleybal is een stuk minder belastend voor je lichaam omdat springen verboden is. Bij het spelen van de bal moeten spelers met beide voeten op de grond staan. De nethoogte is uiteraard aangepast.

Inmiddels hebben zich elf leden gemeld en woensdag 28 februari 2024 vindt de aftrap plaats om 15.00 uur in de gymzaal van La Rochelle. Wim Smeets heeft de eervolle taak aanvaard als trainer. De eerste vijf weken mogen de leden vrijblijvend meespelen om te ervaren of het past.
Mocht je geïnteresseerd zijn in deze nieuwe vorm van teamsport dan kun jij je melden bij Paul Schreurs, mobiel 06 37736557

Voor deze nieuwe activiteit is subsidie aangevraagd en toegekend door het Sport- en beweegakkoord Leudal.

Tjeu Van de Laar Voorzitter
Seniorenvereniging
Roggel

 

 

 

 

 

GESLAAGDE JAARVERGADERING

Op dinsdag 20 februari jongstleden werd de jaarvergadering van de Seniorenvereniging Roggel gehouden in La Rochelle. Na een welkomstwoord door de voorzitter werd ingegaan op de diverse ontwikkelingen in Roggel, waaronder de projecten “Goed voor Elkaar ”en “Samen voor elkaar”. Met het binnenhalen van een subsidie van de gemeente Leudal en de nodige inspanningen van bestuurslid dhr. P.Schreurs, kan binnenkort gestart worden met een nieuwe activiteit “No jump volleybal”.
Ook de (toekomstige) kwaliteit van de leefomgeving in Roggel werd aan de orde gesteld. Voor al onze inwoners mag Roggel een veilige en prettige woonomgeving zijn met goede basisvoorzieningen.
Tenslotte werd een beroep gedaan op de nieuwe aanwas van bestuurders en vrijwilligers,
noodzakelijk voor het voortbestaan van de Seniorenvereniging Roggel.
De secretaris, mevr. J.Peters-Geelen, liet alle activiteiten en bijzonderheden van het afgelopen jaar de revu passeren.
De penningmeester, dhr. F.Relouw, wist de leden te vertellen dat sprake is van een gezonde
financiële balans, hetgeen door de kascontrole werd bevestigd.
Tijdens de vergadering werd mevrouw J.Peters-Geelen, onder luid applaus, herbenoemd als
bestuurslid. Afscheid werd genomen van dhr. H.Snijders, onze bescheiden (bestuurs)kracht die veel hand en spandiensten heeft verricht, inclusief de verantwoordelijkheid voor de EHBO tijdens de ledenbijeenkomsten.
Ook mevr. M.Claessen-Geelen, werd in het zonnetje gezet. Afgelopen januari heeft zij afscheid genomen van haar taak als ouderenadviseur. Beide personen hebben een waardevolle bijdrage geleverd, voor met name de ouderen, in de gemeenschap Roggel, waarvoor dank dat beklonken werd met bloemen, een cadeaubon en een luid en hartelijk applaus van de aanwezigen.
Na het serieuze werk vond een optreden plaats van het Senioren Orkest Leudal. Een prima
muziekuitvoering die met veel enthousiasme werd ontvangen.
Met dank aan de orkestleden, de vrijwilligers en de gezelligheid van de aanwezigen werd eenieder een behouden thuiskomst gewenst

Tjeu Van de Laar

Voorzitter Seniorenvereniging Roggel

 

 

                     

 

 

                                                                        Nieuwsbrief nr. 2 – 19 jan. 2024

 

Noteert u de data van de activiteiten en de opgavedata hiervan op uw kalender dan 

heeft u steeds een herinnering aan onze bijeenkomsten.

 

KAARTEN

Kom naar de gezellige kaartmiddag in Kloeasterhoaf op dinsdag 23 jan. Tijdstip 13.30 – 16.30 u. Een gratis kopje koffie of thee wordt u aangeboden en u kunt in de pauze deelnemen aan een loterij met mooie prijzen. Ook uw vriend of vriendin zij van harte welkom!

 

DEMENTIE

Bij dementie is het extra belangrijk om te zorgen voor een brandveilige woning.

Op dinsdag 23 jan. vindt in Beek en Bos te Heythuysen een bijeenkomst plaats waarin de brandveiligheid aan de orde komt. Tijdstip: 19.30-21.00 u. Zaal open om 19.00 u.

 

BONTJE MIDDIG CARNAVALSVERENIGING DE SJANSEMAEKERS

Op woensdag 31 januari kunt u weer genieten van een Bontje Middig in La Rochelle.

Op de bijgesloten flyer treft u alle informatie aan.

 

KIENEN

Op maandag 5 februari is er een kien middag in La Rochelle. Aanvang 13.30 u. Ook in 2024 zijn er weer mooie prijzen te winnen. Geniet van een gratis lekker kopje koffie/thee met koekje en maak er een leuke gezellige middag van!

UITNODIGING JAARVERGADERING

Wij nodigen u graag uit deel te nemen aan onze jaarvergadering op dinsdag 20 febr. 2024 om 13.30 uur in Gemeenschapshuis La Rochelle, Pastoor Hanraetsstraat 7A in Roggel.

Aanmelding voor deze jaarvergadering is wel vereist.

U kunt zich aanmelden vóór 13 februari door te bellen met een van de volgende telefoonnummers: Tel. 06 – 10 80 79 29 Gerda Hendriks-Smeets, tel. 06 – 37 73 65 57 Paul Schreurs of tel.0475 – 49 34 38 Judith Peters-Geelen.

Bent u niet in staat om zelf vervoer te regelen dan kunt u dit telefonisch doorgeven aan genoemde bestuursleden. Leden die vervoer nodig hebben dienen ook bij aanmelding te melden of een rollator mee vervoert moet worden.

Diegenen die opgave per mail wensen kunnen gebruik maken van dit emailadres: jpetersgeelen@home.nl

 

AGENDA

 1. Opening door voorzitter de heer M. v.d. Laar.
 2. Presentatie Roggelse ontwikkelingen 2023 door de heer M. v.d. Laar.
 3. Notulen jaarvergadering 2023 (liggen op tafels ter inzage) Goedkeuring notulen.
 4. Jaarverslag 2023 door mevr. J. Peters-Geelen, secretaris.
 5. Financieel overzicht 2023 door hr. Fr. Relouw, penningmeester.
 6. Verslag van de kascontrolecommissie hr. H. van Heur en hr. M. Manders.

    Benoeming van een nieuw lid voor de kascontrolecommissie.

 1. Bestuursverkiezing. Aftredende bestuursleden zijn: hr. H. Snijders en mevr. J. Peters-

    Geelen. Hr. H. Snijders stelt zich niet herkiesbaar. Mevr. J. Peters-Geelen stelt zich wel   

    herkiesbaar met inachtneming van een jaarlijkse verlenging. Schriftelijke stemming?

    (Leden kunnen ook kandidaten voordragen tot uiterlijk 13 februari 2024 bij het

    secretariaat. Deze kandidaatstelling dient schriftelijk te gebeuren voor 13 febr. 2024 en   

    door tenminste 10 stemgerechtigde leden te zijn ondertekend.)

    Mededeling voorzitter: Ouderenadviseurs.

 1. Pauze met (gratis) koffie en vlaai geserveerd door de vrijwilligers.
 2. Na de pauze zal het Senioren Orkest Leudal ons laten luisteren naar mooie klanken die

    deze senioren met veel liefde voor u hebben gerepeteerd.  

    Om 15.30 u is een korte pauze en kunt u gebruik maken van drankjes van het buffet

    (Voor uw rekening.)

    Daarna volgt een tweede optreden van het Senioren Orkest Leudal.

    Om 16.15 u zal voorzitter M. v.d. Laar deze vergadering sluiten.

    Wij wensen u een prettige middag toe! 

MODESHOW

Op maandagmiddag 22 april 2024 vindt in gemeenschapshuis La Rochelle een modeshow plaats. De organisatie is in handen van een unieke samenwerking van Seniorenvereniging, Jozefhuis, Zonnebloem, Aetpuntj, Naoberzorgpunt en LKV. De modeshow is alléén toegankelijk voor personen die zijn aangesloten bij een van deze organisaties.

De modeshow wordt gedaan in nauwe samenwerking met modehuis Anna Sophie in Heythuysen. Zij zullen die middag hun nieuwe (dames)zomermode presenteren. Een groot aantal creaties zal op een catwalk worden geshowd door 5 of 6 eigen leden/vrijwilligers van de aangesloten verenigingen. De show begint exact om 14:00 uur en duurt tot ongeveer 16:30 uur. De zaal is open vanaf 13:30 uur. De entree is gratis en ook de koffie/thee wordt gratis aangeboden. Voor mensen die moeilijk ter been zijn is er een haal- en brengservice mogelijk via de taxi bus van het Jozefhuis.

U kunt zich aanmelden door uiterlijk 24 februari te bellen op een van onderstaande telefoonnummers en tevens te melden of u wel/geen gebruik maakt van de taxibus.

Gerda Hendriks-Smeets tel. 06 – 10 80 79 29

Paul Schreurs                  tel. 06 – 37 73 65 57

Judith Peters-Geelen      tel. 0475 – 49 34 38

ENERGIETOESLAG 2023 GEMEENTE LEUDAL

Heeft u op het moment dat u dit artikel leest nog geen energietoeslag ontvangen en u denkt daarvoor in aanmerking te komen dan kunt u tot en met 31 maart 2024 de energietoeslag voor het jaar 2023 aanvragen. U heeft recht op energietoeslag indien:

 

-u op de aanvraagdatum 21 jaar of ouder bent

-en in de gemeente Leudal woont

-en een geldig Nederlands identiteitsbewijs of een geldige verblijfsvergunning heeft

-en-een zelfstandige woonruimte heeft of in een instelling verblijft, waarvoor u eigen  

 energiekosten betaalt en een laag inkomen heeft.

Dit is een inkomen dat niet hoger is dan 120% van het voor u geldend sociaal-minimum. (Alleenstaande(ouder) € 1386,95, excl. vakantiegeld) (Gehuwden/samenwonenden samen € 1981,34, excl. vakantiegeld)

Dit zijn de bedragen voor personen van 21 jaar tot de AOW-leeftijd. Vanaf AOW-leeftijd gelden de volgende bedragen: (Alleenstaande/ouder € 1547,74, excl. vakantiegeld)

(Gehuwden/samenwonenden samen € 2101,70, excl. vakantiegeld).

Nogmaals: Aanvragen kan tot uiterlijk 31 maart 2024.

 

DE SENIORENVERENIGING ROGGEL ONTVANGT SUBSIDIE VAN ‘NEGEN’ VOOR EEN NIEUWE BEWEGINGSACTIVITEIT.

NEGEN, spelbepalers in beweging, ondersteunt met subsidie een nieuwe activiteit van de Seniorenvereniging Roggel.

In 2024 wordt een start gemaakt met de ontwikkeling en uitvoering van ‘NO JUMP VOLLEYBAL’. Deze sportbeoefening is toegankelijk voor onze leden omdat er volleybal gespeeld wordt zonder te springen. Uiteraard vindt dat plaats onder begeleiding.

Begin 2024 wordt gestart met een belangstellingsronde onder onze (nieuwe) leden.

No Jump Volleybal is een nieuwe tak binnen het volleybal. Bij No Jump volleybal wordt er niet gesprongen, maar de rest van het spel blijft hetzelfde. Omdat je niet springt is no jump volley minder belastend voor het lichaam.

Er is een aangepaste nethoogte zodat iedereen het spel kan spelen.

Tevens heeft ‘NEGEN’ een bedrag gesubsidieerd ter ondersteuning van de aanschaf van een fietshelm voor onze leden die deelnemen aan de activiteiten van onze fietsclub. Leden kunnen een bijdrage van 25 euro krijgen, wanneer zij een fietshelm aanschaffen en meedoen. Veiligheid staat immers voorop.

De Seniorenvereniging Roggel blijft actief voor haar leden die graag willen bewegen in groepsverband. Misschien iets voor U.

Belangstelling? Telefoonnummer secretariaat: 0475 493438. Email: jpetersgeelen@home.nl

KENT U ONZE WEBSITE AL?

Neem eens een kijkje op onze website https://kboroggel.nl Door op de knop MENU te klikken komt u bij de verschillende activiteiten en foto’s uit. ROGGELS NIEUWS: Op de website www.roggelsketeerke.nl in Via Leudal en in het magazine HALLO worden berichten van de Gemeente Leudal geplaatst en ook van ons. Dit magazine ligt bij Roggelse horeca, in La Rochelle, de Leistert en Gemeente Leudal om gratis mee te nemen!

Heeft u geen internet dan kunt u op de kwartaalkalender van de Roggelse organisaties onze activiteiten terugvinden.

 

 

P/a. Mevr. J. Peters-Geelen, Heufke 16, 6088 CM Roggel
Tel. 0475-493438 jpetersgeelen@home.nl

Beste Leden,                                                                       Nieuwsbrief nr. 12 – 18 dec. 2023

 

ONDERZOEK NAAR MULTIFUNCTIONELE ONTMOETINGSPLEKKEN IN LEUDAL

Naar aanleiding van de Structurele aanpak voor gemeenschapshuizen en sport- en cultuuraccommodaties wordt er een onderzoek onder inwoners uitgezet om te achterhalen wat ze nodig hebben voor de leefbaarheid van hun dorpen op het gebied van ontmoeten, zorg en welzijn. 

Als vertrekpunt hiervoor heeft de gemeente gekeken naar de functie van gemeenschapshuizen en sport- en cultuuraccommodaties. Het ontmoeten van mensen staat daarbij centraal. Er is dan ook voor gekozen om te praten over een ontmoetingsplek. De gemeente heeft zichzelf ten doel gesteld in iedere kern een multifunctionele ontmoetingsplek te faciliteren, die voldoet aan de lokale behoeften van inwoners en maatschappelijke ontwikkelingen.

Doel van het onderzoek – Het doel van het onderzoek is om inzicht te krijgen in de huidige situatie en behoeften van inwoners in het kader van elkaar ontmoeten, zorg en welzijn. Om dit te achterhalen ligt de focus van het onderzoek op de bezettingsgraad, de kwaliteit, duurzaamheid en de functies van deze ontmoetingsplekken. De uitkomst van dit onderzoek wil de gemeente meenemen bij het formuleren van nieuwe uitgangspunten voor het accommodatiebeleid en de plaats die ontmoetingsplekken hierin krijgen.

Oproep aan inwoners – Wethouder Heleen-Wijers: “Deze aanpak is een gezamenlijke inspanning, waarvoor we alle inwoners van Leudal uitnodigen om deel te nemen aan het onderzoek. Iedere mening is van belang om ons beleid te verbeteren en/of toekomstbestendiger te maken.”

Deelnemen – Het onderzoek, dat is opgesteld in samenwerking met Invior, Synarchis en de klankbordgroep, is te vinden en in te vullen via onderstaande button op de website www.leudal.nl – button Doe mee aan het onderzoek multifunctionele ontmoetingsplekken

Let op: Het onderzoek is beschikbaar tot 6 december 2023. Het beantwoorden van de vragen duurt tussen de 10 en 20 minuten. Bron: Gemeente Leudal.

 

 

RCOAK ONDERSTEUNT ‘SAMEN VOOR ELKAAR IN ROGGEL’

De vijf samenwerkende verenigingen in Roggel hebben besloten om de kwartaalkalender met de gezamenlijke activiteiten ook in 2024 te produceren. Met het afstemmen van de activiteiten en een duidelijk ‘papieren’ overzicht willen wij onze leden een extra service bieden.

Voor financiële ondersteuning hebben wij een subsidieverzoek ingediend bij het RCOAK.

Wij zijn verheugd dat de gevraagde subsidie van 1000 euro is toegekend. In onze media-uitingen zullen wij het logo van het RCOAK toevoegen aan onze logo’s.

Mede namens het Jozefhuis, de Zonnebloem, Aetpuntj, Naoberzorg en de Seniorenvereniging,

Tjeu Van de Laar, Voorzitter Seniorenvereniging Roggel.

 

KERST- EN NIEUWJAARSWENSEN

Het bestuur van Seniorenvereniging Roggel wenst al haar leden, hun familie, begunstigers en organisaties een Zalig Kerstmis en voor het toekomstige jaar veel welzijn!

Er zijn in het jaar 2024 weer veel activiteiten op de agenda geplaatst waaraan u kunt

deelnemen en we hopen dat u onze vereniging blijft steunen met uw deelname en support!

 

NIEUWJAARSBORREL LA ROCHELLE

Op nieuwjaarsdag maandag 1 januari 2024 organiseert de Open Club Roggel de tweede NIEUWJAARSBORREL onder het motto: Roggelse mensen ontmoeten elkaar in het nieuwe jaar! De nieuwjaarsborrel vindt natuurlijk plaats in La Rochelle en wel van 14.00 tot 17.00 uur! De muziek wordt verzorgd door Bigband Xpero en andere Roggelse artiesten.

De nieuwjaar gangers worden met een glaasje sekt ontvangen en kunnen elkaar het allerbeste toewensen voor het nieuwe jaar. Begin 2024 met een gezellig samenzijn in een nieuwe ambiance. De eerste Nieuwjaarsborrel vorig jaar werd al direct druk bezocht en was erg gezellig. Begin dus ook dit jaar goed en kom allemaal lekker borrelen.

CONCERT HARMONIE EN TOESJEE   Op zaterdag 6 januari vindt in La Rochelle dit concert plaats. Tijdstip 19.30 – 22.30 uur.  We bevelen dit concert van harte aan, temeer omdat er geen buitenconcert van Harmonie Amicitia gaat plaatsvinden in de zomer.

 

KIENEN

Op maandag 8 januari is de eerste kien middag in La Rochelle. Aanvang 13.30 u. Ook in 2024 zijn er weer mooie prijzen te winnen. Geniet van een gratis lekker kopje koffie/thee met koekje en maak er een leuke gezellige middag van!

INFORMATIEBIJEENKOMST OVER MANTELZORGWONINGEN

 • Wat zijn de huidige regels voor mantelzorgwoningen in onze gemeente?
 • Hoe weet je of een mantelzorgwoning een passende oplossing kan zijn?
 • Wat zijn dan de stappen die je kan nemen?

Iedereen is van harte welkom op deze bijeenkomst over ‘Mantelzorgwoningen in Leudal’ op maandag 15 januari van 19:00 tot 20:30 uur in Gemeentehuis Heythuysen. Lonneke Linden van de afdeling Samenleving en Anne Heideman van de afdeling Ruimte geven uitleg van het nieuwe gemeentelijk beleid. Voor meer informatie kunt u contact opnemen via mantelzorgleudal@synthese.nl of bel naar 0475 745138.  Wilt u bij deze informatie- bijeenkomst aanwezig zijn? Dan kunt u zich aanmelden tot 10 januari 2024.

 

BOWLEN OP DE LEISTERT!

En ja hoor, in 2024 gaan we wéér bowlen en wel op 17 januari, 13 maart, 17 april, 19 juni,                         18 september en 13 november. Op woensdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur.

Voor alle dagen zijn 4 banen gereserveerd en we kunnen dan ook met 24 personen spelen.

Vaste leden hoeven zich niet aan te melden maar wel afmelden als ze verhinderd zijn.

Aan of afmelden bij Paul Schreurs – 06 37736557 of pcschreurs@gmail.com

FOUTJE IN KWARTAALKALENDER

Helaas is er een foutje in de kwartaalkalender gemaakt van de gezamenlijke organisaties.

Op 25 dec. is er geen gym i.v.m. Kerstmis.

 

 

TOESLAGEN 2024

 

Zorgtoeslag De zorgtoeslag gaat in 2024 omlaag. De eenmalige extra ververhoging in 2023 gaat vervallen. Heeft u geen toeslagpartner(alleenstaande) dan hebt u recht op zorgtoeslag als uw inkomen niet hoger is dan € 37.496,00 per jaar. Uw vermogen (exclusief waarde eigen woning) per 1 januari 2024 mag niet hoger zijn dan € 140.213,00.

Hebt u een toeslagpartner (bv gehuwden, samenwonenden)? Dan hebben jullie recht op zorgtoeslag indien jullie gezamenlijk inkomen niet hoger is dan € 47.368,00 per jaar.

Het gezamenlijk vermogen (exclusief waarde eigen woning) per 1 januari 2024 mag niet hoger zijn dan € 177.301,00.

Huurtoeslag

De huurtoeslag gaat in 2024 extra omhoog. Hierdoor ontvangen de meeste mensen meer huurtoeslag. De huur mag echter niet hoger zijn dan € 879,66 per maand.

Voor een alleenstaande mag het vermogen per 1 januari 2024 niet hoger zijn dan € 36.952,00.

Heeft u een toeslagpartner (bv gehuwden, samenwonenden) dan mag uw gezamenlijk vermogen per 1 januari 2024 niet hoger zijn € 73.904,00.

Opmerking: Heeft de belastingdienst u voor het jaar 2024 al bij voorschot een toeslag toegekend?  Dan is het verstandig om een inkomenscontrole te doen. Want de belastingdienst is uitgegaan van uw inkomen over het jaar 2022 met een geringe verhoging.

De netto-AOW wordt per 1 januari 2024 verhoogd. En wellicht dat uw pensioen ook wordt verhoogd. Dit is voor iedereen een ander percentage (c.q. bedrag). Check daarom uw inkomen, maak een proefberekening om achteraf niet voor verrassingen komen te staan.

Bent u in het verleden niet in aanmerking gekomen voor een zorgtoeslag of huurtoeslag?

Maak een proefberekening. Want… de maximale huur om toeslag te kunnen krijgen is aanmerkelijk verhoogd. Hulp nodig? Bel 06-20329057. U krijgt dan Jos Hebben, onze KBO-belastingadviseur, aan de lijn. Hij maakt tijd voor het maken van een afspraak.

LET OP UW VEILIGHEID

In deze donkere maanden van het jaar zijn er mensen die met geen goede bedoelingen op pad gaan. Er zijn nieuwe babbeltrucs in omloop en daarom waarschuwen we u voor deze mensen met de volgende raad:

-Laat nooit iemand zomaar in uw huis. Geef geen bankpas mee. Bel uw bank als u het niet vertrouwt.

-Ga niet in op aanbiedingen die u aan de deur kunt kopen. Ga niet in op aanbiedingen van  

 mensen die uw goot of oprit willen schoonmaken.

-Laat niemand binnen die zich aandient met de smoes dat ze nieuwe buren zijn en even willen  

 kennis maken.

-Zorg dat u niet 1 € pint aan de deur voor een nepbezorging. Dat is een oplichtingstruc!

-Let op als u via internet een bedrijf zoekt om een klus op te knappen. Bij de Kamer van  

 Koophandel kunt u informatie inwinnen of het een solide bedrijf is.

 Maak duidelijke afspraken voordat u een opdracht geeft. Zoek een lokaal klusbedrijf dat

 wel te vertrouwen is.

KAARTEN

Wilt u ook graag een kaartje leggen en heeft u niemand die kan kaarten in uw buurt?

Kom dan gezellig naar WTV Kloeasterhoaf op dinsdag 23 jan. Tijdstip 13.30 – 16.30 u.

Een gratis kopje koffie of thee wordt u aangeboden en u kunt in de pauze deelnemen aan een loterij met mooie prijzen. Neem gerust een vriend of vriendin mee dat is dubbel genieten!

 

Energietoeslag 2023 Gemeente Leudal

Ook dit jaar ontvangen huishoudens met een zelfstandige woonruimte en een inkomen tot

120% van het sociaal-minimum een energietoeslag van € 1300,–.

Sommige huishoudens ontvangen de eenmalige energietoeslag automatisch.

Heeft u op het moment dat u dit artikel leest nog geen energietoeslag ontvangen en u denkt

daarvoor in aanmerking te komen dan kunt u tot en met 31 maart 2024 de energietoeslag

voor het jaar 2023 aanvragen.

U heeft recht op energietoeslag indien:

-u op de aanvraagdatum 21 jaar of ouder bent; en

-in de gemeente Leudal woont: en

-een geldig Nederlands identiteitsbewijs of een geldige verblijfsvergunning heeft: en

-een zelfstandige woonruimte heeft of in een instelling verblijft, waarvoor u eigen

energiekosten betaalt; en

-een laag inkomen heeft. Dit is een inkomen dat niet hoger is dan 120% van het voor u

geldend sociaal-minimum.

(alleenstaande(ouder) € 1386,95, excl. vakantiegeld)

(gehuwden/samenwonenden samen € 1981,34, excl. vakantiegeld)

Dit zijn de bedragen voor personen van 21 jaar tot de AOW leeftijd.

Vanaf AOW-leeftijd gelden de volgende bedragen:

(alleenstaande/ouder € 1547,74, excl. vakantiegeld)

(gehuwden/samenwonenden samen € 2101,70, excl. vakantiegeld).

Nogmaals: Aanvragen kan tot uiterlijk 31 maart 2024.

 

 

CONTRIBUTIE EN BIJDRAGEN 2024

 • De contributie voor 2024 blijft gehandhaafd op € 27,50 per lid per jaar.

 

Leden die geen machtiging hebben afgegeven: de betaling van de contributie dient  vóór 26 jan. 2024 plaats te vinden op rekeningnummer NL82 RABO 0144 2176 94 ten name van Seniorenvereniging Roggel.

Leden die wel een machtiging hebben afgegeven: de contributie wordt op 26 jan. 2024 automatisch afgeschreven van uw bankrekeningnummer.

 

 • De bijdrage voor de activiteiten met lesgevers

Om de activiteiten met lesgevers  betaalbaar te houden zijn we genoodzaakt, de bijdragen te verhogen met €  10,00 per jaar. Dat betekent een verhoging van €  1,00 per maand, ofwel €  0,25 per les.

 

De bijdrage voor het Koersbal wordt €  76,00 per jaar. Hierbij wordt geen lesgever ingeschakeld. Daardoor is Koersbal vrijwel kostendekkend.

 

Voor het eerste halfjaar zijn de bijdragen:

 

voor Gymnastiek                                                   €  72,00.

 

voor  Buitensport                                                  €  72,00.

 

voor Yoga  blijft de bijdrage €  120,00, (is tussentijds al verhoogd), maar omdat er één les minder is gegeven in 2023 wordt de bijdrage voor het eerste halfjaar      

€  115,00

 

voor Koersbal                                                        €  38,00.

 

Leden die geen machtiging hebben afgegeven: de betaling van de bijdrage voor het eerste halfjaar dient vóór 26 jan. 2024 plaats te vinden op rekeningnummer NL82 RABO 0144 2176 94 ten name van Seniorenvereniging Roggel, eventueel gelijktijdig  met de contributie.

Leden die wel een machtiging hebben afgegeven: de bijdrage wordt op 26 jan. 2024 automatisch afgeschreven van uw bankrekeningnummer.

Mocht er iets veranderen in uw deelname aan activiteiten, geef dat dan zo snel mogelijk door aan de contactpersoon en aan de penningmeester Frans Relouw, tel. 0475-493916.

Bij voorbaat dank voor uw medewerking.

Frans Relouw, penningmeester.

Beste Leden, Nieuwsbrief nr. 11 – 27 nov. 2023
MANTELZORGER/ERVARINGSDESKUNDIGE DEMENTIE
Op dinsdag 28 nov. vindt in Zorgcentrum Beek en Bos, L ’Unionlaan 1, 6093 GE Heythuysen
een bijeenkomst plaats waarin dit thema besproken wordt door een zoon die zijn ervaringen
met zijn moeder met dementie komt vertellen.
Op dinsdag 19 dec. komt een vak therapeut vertellen wat zijn werk kan zijn bij mensen met
dementie. Een andere manier van behandelen, denk aan spel/muziek/dans/beweging.
De zaal is open om 19.00 u. Het programma start om 19.30 en eindigt om 21.00 u. Entree,
koffie en thee zijn gratis. Voor overige consumpties wordt een bescheiden bijdrage gevraagd.
KIENEN
Op maandag 4 dec. wordt er van 13.30 – 16.30 uur weer gekiend in La Rochelle,
Past. Hanraetsstraat 7 A. Kopje koffie of thee is gratis. Scoor vlak voor Sinterklaas nog een
mooi prijsje door dit gezellig uitje en neem gerust een vriend of vriendin mee.
FIT- EN GEZONDHEIDSTEST
De test vindt plaats op woensdag 6 dec. in de tijd tussen 09.00 en 17.00 u in La Rochelle.
Nog niet aangemeld? Bel nu tel.nr. 06-1982 7048 of mail anouk@negen.nl
Het bestuur kan deze test van harte aanbevelen.
ONDERZOEK NAAR MULTIFUNCTIONELE ONTMOETINGSPLEKKEN IN
LEUDAL
Naar aanleiding van de Structurele aanpak voor gemeenschapshuizen en sport- en
cultuuraccommodaties wordt er een onderzoek onder inwoners uitgezet om te achterhalen wat
ze nodig hebben voor de leefbaarheid van hun dorpen op het gebied van ontmoeten, zorg en
welzijn.
Als vertrekpunt hiervoor heeft de gemeente gekeken naar de functie van gemeenschapshuizen
en sport- en cultuuraccommodaties. Het ontmoeten van mensen staat daarbij centraal. Er is
dan ook voor gekozen om te praten over een ontmoetingsplek. De gemeente heeft zichzelf ten
doel gesteld in iedere kern een multifunctionele ontmoetingsplek te faciliteren, die voldoet
aan de lokale behoeften van inwoners en maatschappelijke ontwikkelingen.
Doel van het onderzoek – Het doel van het onderzoek is om inzicht te krijgen in de huidige
situatie en behoeften van inwoners in het kader van elkaar ontmoeten, zorg en welzijn. Om dit
te achterhalen ligt de focus van het onderzoek op de bezettingsgraad, de kwaliteit,
duurzaamheid en de functies van deze ontmoetingsplekken. De uitkomst van dit onderzoek
wil de gemeente meenemen bij het formuleren van nieuwe uitgangspunten voor het
accommodatiebeleid en de plaats die ontmoetingsplekken hierin krijgen.
2
Oproep aan inwoners
Wethouder Heleen-Wijers: “Deze aanpak is een gezamenlijke inspanning, waarvoor we alle
inwoners van Leudal uitnodigen om deel te nemen aan het onderzoek. Iedere mening is van
belang om ons beleid te verbeteren en/of toekomstbestendiger te maken.”
Deelnemen – Het onderzoek, dat is opgesteld in samenwerking met Invior, Synarchis en de
klankbordgroep, is te vinden en in te vullen via onderstaande button op de website
www.leudal.nl – button Doe mee aan het onderzoek multifunctionele ontmoetingsplekken
Let op:
Het onderzoek is beschikbaar tot 6 december 2023. Het beantwoorden van de vragen duurt
tussen de 10 en 20 minuten. Bron: Gemeente Leudal.
ENGELTJESDIENST/ADVENT-kerstviering
Denkt u aan tijdige opgave voor deze dienst (vóór 10-12) Uitnodiging vindt u bijgaand.
BLOEMSCHIKKEN
Op woensdag 13 dec. gaan we weer bloemschikken in La Rochelle. Aanvang 14.00 u.
Aan of afmelden via pcschreurs@gmail.com of 06-37736557
SAMEN NAAR DE FILM IN FOROXITY ROERMOND?
Op zondag 17 dec. is er een speciale KBO-film getiteld: De Miracle Club in Foroxity
Roermond. Aanvang 11.00 u. Tickets kunt u met korting bestellen via de website
www.m.foroxity.nl U print de tickets uit en vertoont die aan de medewerker van Foroxity
die uw ticket scant. Vergeet niet uw geldig KBO-pasje te vertonen.
De film speelt in het jaar 1968 in Dublin. Het is de droom van elke huisvrouw om de
wijde wereld in de trekken, weg van de dagelijkse sleur. Met het winnen van een
pelgrimstocht naar de heilige stad Lourdes komt dit voor de gelukkigen Lily, Eileen, en
Dolly ineens binnen handbereik. Ze krijgen de kans om zich uit te leven, het leven te
vieren en te genieten van hun onafhankelijkheid. Al snel wordt duidelijk dat er meer bij
komt kijken en worden de vrouwen geconfronteerd met persoonlijke obstakels.
Langzaam maar zeker beginnen ze hun allergrootste geschenk op waarde te schatten: de
kracht van hun vriendschap.
KAARTEN: in de maand dec. is er geen kaarten i.v.m. de overige activiteiten b.v. de
bijzondere Advent/Kerstviering.
FOUTJE IN KWARTAALKALENDER
Helaas is er een foutje in de kwartaalkalender gemaakt van de gezamenlijke organisaties.
Op 25 dec. is er geen gym i.v.m. Kerstmis.
NIEUWJAARSBORREL LA ROCHELLE
Op nieuwjaarsdag maandag 1 januari 2024 organiseert de Open Club Roggel de tweede
NIEUWJAARSBORREL onder het motto: Roggelse mensen ontmoeten elkaar in het
nieuwe jaar! De nieuwjaarsborrel vindt natuurlijk plaats in La Rochelle en wel van 14.00 tot
17.00 uur! De muziek wordt verzorgd door Bigband Xpero en andere Roggelse artiesten.
De nieuwjaargangers worden met een glaasje sekt ontvangen en kunnen elkaar het allerbeste
toewensen voor het nieuwe jaar. Begin 2024 met een gezellig samenzijn in een nieuwe
ambiance. De eerste Nieuwjaarsborrel vorig jaar werd al direct druk bezocht en was erg
gezellig. Begin dus ook dit jaar goed en kom allemaal lekker borrelen…
3
BEWUSTWORDING ROND LAAGGELETTERDHEID
Aan de hand van het Leudals Taalakkoord wordt structureel ingezet op het terugdringen van
laaggeletterdheid. Om hier aandacht voor te vragen, vond op maandag 30 oktober jl. de
toneelvoorstelling ‘Rake Woorden’ plaats in de Nassaurie in Grathem. Deze voorstelling werd
aangeboden door het Regionale Taalakkoord en werd door meer dan 100 inwoners bezocht.
Ambassadeurs
Wethouder Huub van Helden: ‘Op ludieke wijze werd aandacht gevraagd voor een kwestie
waar 1 op de 10 inwoners mee te maken heeft. Dit heeft geleid tot meer bewustwording én
nieuwe ambassadeurs rond dit thema. In Leudal moet iedereen kunnen meedoen.’
Ken of ben jij iemand die graag beter wil leren schrijven of lezen? Doe dan een gratis
taalcursus bij de bibliotheek. Loop eens binnen of mail naar digitaalhuis@bibliocenter.nl.
Bellen kan 088-24 32 000.
GEMEENTE LEUDAL WAARDEERT MANTELZORGERS
Een mantelzorger biedt langdurig en intensief zorg aan een partner, familielid, buur of vriend.
Deze vorm van zorg komt steeds vaker voor, maar is daarmee niet vanzelfsprekend.
Gemeente Leudal vindt het belangrijk dat deze inwoners gezien, gehoord en gewaardeerd
worden.
Extra aandacht
Jaarlijks besteedt de gemeente daar tijdens de Dag van de Mantelzorg op 10 november extra
aandacht aan. In opdracht van de gemeente organiseerde Synthese met vele vrijwilligers een
muzikale lunch voor mantelzorgers: een bijeenkomst in het teken van ontmoeting, ervaringen
delen en ontspanning. Daarnaast werden dit jaar 379 mantelzorgcomplimenten en 873
mantelzorgattenties aangevraagd die voor het einde van dit jaar uitgereikt worden.
4
Het verschil maken
Wethouder Huub van Helden: ‘Mantelzorgers zorgen onvoorwaardelijk voor een naaste. Zij
maken het mogelijk dat iemand die langdurig ziek is of een beperking heeft zo lang mogelijk
thuis kan blijven wonen in hun eigen vertrouwde omgeving. Ik vind het belangrijk dat deze
inzet erkend én gewaardeerd wordt, want mantelzorgers maken in het dagelijkse leven het
verschil.’
In de gemeente Leudal worden activiteiten georganiseerd door Steunpunt Mantelzorg Leudal
in samenwerking met inwoners, verenigingen, lokale sponsors en organisaties. Meer
informatie op www.leudal.nl/mantelzorg
LOCKDOWNS EN ĀNGER SHIT
Woensdagmiddag 22 november presenteerde Toneelgroep Weert een doldwaze klucht in drie
bedrijven voor de leden en niet-leden van de Seniorenvereniging Roggel.
La Rochelle werd goed bezocht en de aanwezigen genoten van deze toneelvoorstelling.
De diversiteit en aanbod van activiteiten van de Seniorenvereniging Roggel wordt zeer
gewaardeerd. Voor elk wat wils!
Voor meer informatie kunt u zich melden bij ons secretariaat, mevrouw J.Peters-Geelen,
telefoon 0475 493438 of email jpetersgeelen@home.nl
KENT U ONZE WEBSITE AL?
Neem eens een kijkje op onze website https://kboroggel.nl Door op de knop MENU te klikken
komt u bij de verschillende activiteiten en foto’s uit. ROGGELS NIEUWS: Op de website
www.roggelsketeerke.nl in Via Leudal en in het magazine HALLO worden berichten van
de Gemeente Leudal geplaatst en ook van ons. Dit magazine ligt bij Roggelse horeca, in La
Rochelle, de Leistert en Gemeente Leudal om gratis mee te nemen!
Heeft u geen internet dan kunt u op de kwartaalkalender van de Roggelse organisaties onze
activiteiten terugvinden.

P/a. Mevr. J. Peters-Geelen, Heufke 16, 6088 CM Roggel                                                 

Tel. 0475-493438 jpetersgeelen@home.nl                                              

Beste Leden,                                     Nieuwsbrief nr. 10 – 23 okt. 2023

 

 

OPBRENGST STEMMEN RABOBANK CLUBSUPPORT

Aan allen die gestemd hebben op onze vereniging hartelijk dank!

We hebben een mooie opbrengst kunnen scoren n.l. € 443,23.

 

ZOLANG MOGELIJK THUIS BLIJVEN WONEN

De meeste mensen willen, ook wanneer ze ouder worden, gewoon in hun huidige woning blijven wonen. Gelukkig zijn er veel slimme, (vaak) kleine en praktische oplossingen om de bestaande woning hiervoor geschikter te maken. Het project Mijn Huis Op Maat vraagt aandacht voor deze zaken. De focus van de huidige veranderingen ligt vooral bij de transities in de zorg, maar tegelijkertijd is het noodzakelijk het thuis wonen en thuis veilig ouder worden te faciliteren. Daarmee kunnen ouderen vervolgens hun eigen keuzes maken. 

Ouderen als initiatiefnemers

Rollen veranderen in deze tijd. Ouderen gaan zelf, op tijd, nadenken over hoe en waar ze oud willen worden. U als oudere wordt meer initiatiefnemer, opdrachtgever en directe klant. Professionals zullen daar waar het echt niet lukt zaken uit handen nemen, maar pas in laatste instantie. U bent dus aan zet, bijvoorbeeld door de online huistest op de website ‘’mijnhuisopmaat’’.

Huisbezoek

De Stichting Wonen Leudal en de gemeente Leudal komen daarnaast, als onderdeel van het project Mijn Huis Op Maat, met het huisbezoek. Aan de hand van een vragenlijst kijkt een woonadviseur samen met de bewoner(s) of er verbeterpunten zijn in de woning. Hij/zij adviseert vervolgens over de mogelijke oplossingen. 

Aan de slag

Zo wordt gekeken naar verlichting, veiligheid, maar ook naar eenvoudige zaken die het dagelijks wonen comfortabeler kunnen maken. De uitkomst van het huisbezoek wordt verwerkt tot een persoonlijk woningadvies. Hiermee kunnen bewoner(s) vervolgens zelf concreet aan de slag. Lukt dit niet? Dan heeft Mijn Huis op Maat een overzicht van gespecialiseerde bedrijven die bekend zijn met de Huistest. Zij kunnen op uw verzoek de aanpassingen voor u realiseren. 

Het initiatief van Mijn Huis op Maat is een initiatief waar diverse gemeentes in Nederland op

ook een persoonlijk woonadvies of bent u geënthousiasmeerd om vrijwilliger te worden? Kijk op de website: leudal.nl/huistest of neem telefonisch contact op met het secretariaat van de Stichting Wonen Leudal via telefoonnummer: (0475) 49 28 53
BRON: GEMEENTE LEUDAL

De Dorpsraad Roggel gaat medio januari 2024 een bijeenkomst organiseren waarin wonen, bouwen en woningsplitsing aan de orde komen. Nadere info volgt.

KAARTEN

Op dinsdag 24 okt. en 21 nov. worden kaartmiddagen georganiseerd in WTV Kloeasterhoaf.

Aanvang 13.30 u. Eindtijd 16.30 u. Er zijn weer nieuwe kaarters bij die kunnen rikken.

Maar u kunt ook gewoon mee jokeren of een ander kaartspel spelen.

In de pauze is er koffie/thee en een loterij met mooie prijzen. Weer een gezellig middagje uit!

DIAGNOSE DEMENTIE EN WAT NU?

Vergeetachtigheid; is dit normaal of is er meer aan de hand? Wat kan een huisarts betekenen bij geheugenproblemen?

Op dinsdag 24 okt. vindt in Zorgcentrum Beek en Bos, L’Unionlaan 1, 6093 GE Heythuysen een bijeenkomst plaats waarin dit thema besproken wordt met een huisarts.

De zaal is open om 19.00 u. Het programma start om 19.30 en eindigt om 21.00 u.

Entree, koffie en thee zijn gratis. Voor overige consumpties wordt een bescheiden bijdrage gevraagd.

 

INFOPUNT DIGITALE  OVERHEID

Er zijn tegenwoordig steeds meer dingen van de overheid die u zelf online moet regelen.

Denk b.v. aan het aanvragen van AOW, belastingaangifte, verlenging rijbewijs, aanvragen zorgtoeslag etc. Het is fijn als iemand u hiermee kan helpen.

U kunt in Bibliocenter Heythuysen op woensdag 25 okt. van 14.00 – 16.00 u

gratis informatie ontvangen over digitale zaken die u kunt regelen met de overheid.

U heeft geen lidmaatschap van Bibliocenter nodig voor deze bijeenkomsten.

Ook onze Belastingadviseur en Ouderenadviseurs hr. J. Hebben en mevr. J. Sonnemans kunnen u behulpzaam zijn met vragen over belastingzaken en vragen over zorgverlening en toeslagen. Hun tel nrs. zijn: 06-20 32 90 57 en 06-47 12 16 54

 

BELANGRIJK NIEUWS VOOR FIETSLIEFHEBBERS: Project doortrappen

Er zijn een tweetal bijeenkomsten georganiseerd in onze nabijheid t.w.:

WORKSHOP VEILIG FIETSEN

Op maandag 6 nov. in de Bombardon, St. Antoniusstraat 2, 6093 GA Heythuysen van

13.00-15.00 u. Er is een theoretisch- en een praktijkgedeelte.

In deze onderdelen komt uw veiligheid en plaats op de weg, diversiteit van fietspaden en kennis van de fiets aan de orde. Ook gaat u in groepsverband een fietstocht doen.

FIETS-FIT OEFENINGEN

Op dinsdag 14 nov. kunt u deelnemen aan deze bijeenkomst van 09.30-11.30 uur.

Daarin komen oefeningen aan bod, coördinatie, spierkracht, lenigheid van nek/schouder, reactievermogen en uithoudingsvermogen (ook thuis te trainen). Een plaatselijke beweegcoach is aanwezig.

Voor een of beide bijeenkomsten kunt u zich aanmelden op werkdagen tussen 9.00 en 16.00 u op tel. nr. 085 – 401 9033 t.n.v. Haans Consultancy.

Mochten er nog vragen zijn dan kunt u ook dat nummer bellen

 

Toneelstuk LOCKDOWNS EN ANGER SHIT.

Uitvoering op woensdag 22 nov. in La Rochelle.  Zaal open 13.30 u. Aanvang 14.00 uur.

Voor leden is de voorstelling gratis! Niet-leden betalen EUR 10,- voor deze voorstelling die ze gelijktijdig met hun schriftelijke opgave (naam, adres en tel.nr.) voor 5 nov. contant dienen te voldoen bij J. Peters-Geelen, Heufke 16.

ATTENTIE: Van alle leden vragen wij telefonische opgave voor 5 nov. bij een van onderstaande adressen: De heer P. Schreurs tel. 06-37736557, hr. H. Snijders tel. 0475-49 38 33 of mevr. J. Peters-Geelen tel. 0475 – 49 34 38.

 

Korte inhoud van het stuk:

Om hun relatie nieuw leven in te blazen wordt Harrie door zijn vrouw Gerda meegesleurd voor een weekend aan zee waar ze elkaar 25 jr. geleden hebben leren kennen.

Harrie staat hier niet op te springen, maar Gerda is vastbesloten om te werken aan hun relatie.

En dat is niet gemakkelijk omdat de bemoeizieke vader van Gerda ook meegaat.

En waarom komt dochter Sofie op bezoek? En wat moet die opdringerige buurman?

En voor wie komt die oversekste minnares? En als dan de mensheid plots bedreigd wordt door een virus, dat zich via de lucht verspreidt, is het hek helemaal van de dam.

Een doldwaze klucht in 3 bedrijven en 27 slippertjes.

De kosten van consumpties in de pauze (met uitzondering van koffie/thee) dient iedereen wel zelf te betalen, contant, contactloos of per pin. Wij wensen jullie allen een fijne voorstelling!

 

 

KIENEN

Op maandag 6 nov. wordt er van 13.30 – 16.30 uur weer gekiend in La Rochelle,

Past. Hanraetsstraat 7 A. Kopje koffie of thee is gratis. Neem een vriend of vriendin mee en maak er een gezellig uitje van!

 

GEMEENTE LEUDAL WAARDEERT MANTELZORGERS

Op vrijdag 10 nov. is de Dag van de Mantelzorgers. Op deze dag worden mantelzorgers extra in het zonnetje gezet. De Gem. Leudal waardeert hen met een attentie of compliment.

 

BOWLEN

Op woensdag 15 november gaan we weer bowlen op de Leistert. Met 20 personen huren we alle 4 de banen af en maken er een gezellige middag van. Nieuwsgierig geworden? Kom dan gerust een keer meespelen. Aan- of afmelden via pcschreurs@gmail.com of 06-37736557.

 

FIT- EN GEZONDHEIDSTEST

Vindt u het lastig om te (blijven) bewegen door angst of fysieke beperkingen? Of wilt u fit en gezond blijven? Doe dan mee aan de gratis fit- en gezondheidstesten. De therapeuten nemen simpele testen af om uw conditie, spierkracht, balans en flexibiliteit te beoordelen. Na de test bespreken ze de resultaten en ontvangt u een persoonlijk (beweeg)advies. Iedereen kan meedoen! De fit- en gezondheidstest wordt georganiseerd door Negen in opdracht van gemeente Leudal i.s.m. met een podotherapeut en fysiotherapeuten.

De test vindt plaats op woensdag 6 dec. in de tijd tussen 09.00 n 17.00 u in La Rochelle.

Aanmelding is wel nodig voor 29 nov. a.s. telefonisch op tel.nr. 06-1982 7048 of per mail

Via anouk@negen.nl  Het bestuur kan deze test van harte aanbevelen.

 

SAMEN NAAR DE FILM?                                                           

KBO-leden kunnen elke 1e vrijdagmiddag om 14.00 uur en 3e zondagmorgen om 11.00 u terecht bij de Foroxity-bioscopen in Roermond en Sittard-Geleen. Daar is dan een boeiende film te zien tegen een gereduceerd tarief op vertoon van de KBO-ledenpas. De entreeprijs bedraagt dan geen 8, maar slechts 6 euro. Mooi meegenomen!

Zie het aanbod op www.m.foroxcity.nl of bel tussen 13.00 en 18.00 u, tel. 0900 – 222 8888.

DE SENIORENVERENIGING ROGGEL IS EEN VERENIGING VAN MENSEN VOOR MENSEN DIE OMZIEN NAAR ELKAAR.

Dinsdag 17 oktober werd de Dag voor de Ouderen gevierd in La Rochelle. Met dank aan de vele vrijwilligers en het bestuur werd een mooi programma gepresenteerd.De opkomst was goed en het enthousiasme groot. Een half uur voor aanvang was de zaal al goed gevuld met gasten.

De voorzitter heette iedereen van harte welkom en stond, gezien de oorlogshandelingen in de wereld, stil bij de vrijheid die wij mogen genieten en mogen koesteren.

Aansluitend werd gesproken over de ontwikkelingen in Roggel waarbij de Seniorenvereniging Roggel haar stevige inbreng levert voor het behoud van het dorpse Roggelse karakter voor jong en oud. Waaronder de inzet voor het behoud van het gemeenschapshuis La Rochelle, het behoud van een supermarkt in het centrum van Roggel, de vele gesprekken met de gemeente Leudal, wethouders en raadsleden, over een leefbare en prettige woonomgeving in Roggel. De seniorenvereniging maakt daarbij gebruik van de ervaringen van haar leden en vertaalt dat in actie, veelal in samenwerking met en actieve inbreng van Open Club Roggel. Ook de inzet voor een gezamenlijk afgestemd kwartaalprogramma tussen de Zonnebloem, Aetpuntj, Naoberzorg, Jozefhuis, LKV en de Seniorenvereniging geeft de leden een goed inzicht in de activiteiten die Roggel te bieden heeft op het gebied van ontmoeten, recreatie, bewegen en educatie, gedurende zes dagen per week. Het project Goed voor Elkaar dat ertoe leidt dat oudere buurtbewoners met elkaar in gesprek gaan over wat zij elkaar te bieden hebben is voor de wijk Molenweg en omgeving succesvol afgerond. Een vervolg wordt gegeven aan de wijk Koppelstraat en omgeving. Allemaal zaken waar de Seniorenvereniging actief aan deelneemt. En dat naast de vele activiteiten die georganiseerd worden voor onze 55-plussers.

Wij zijn de generatie van kritisch burgerschap en actief meedoen en dat willen wij graag uitdragen. De gasten vonden het waardevol om bijgepraat te worden over de ontwikkelingen die ons allen aangaan.

Na deze inleiding werd de middag ingevuld met mooie gevoelige dialect- en luisterliedjes uit ons mooie Limburg, vertolkt door de “Haelese Hofzengers”. Een mooie, gezellige middag die de gasten met een goed gevoel konden afsluiten. Een loterij zorgde er tevens voor dat menig gast met een leuk prijsje huiswaarts kon keren. Een welgemeend dankjewel, van de gasten, bij de uitgang stimuleert tot vervolg. Dit smaakt naar meer.

De naam Seniorenvereniging geeft vaak bij inwoners een verkeerd beeld, want de activiteiten zijn, voor de 55-plussers, gericht op het versterken van een gemeenschapsgevoel en omzien naar elkaar op velerlei gebied. Ieders inbreng als deelnemer, vrijwilliger of bestuurslid is hartelijk welkom.

Wilt U ook genieten? Meldt U dan aan bij ons secretariaat, telefoon: 0475 – 493438 of email: jpetersgeelen@home.nl   Dat kan ook als U eerst wil proeven of deze vereniging bij U past. Niets hoeft, en veel kan.

Met hartelijke groet, Tjeu Van de Laar, voorzitter

 

KENT U ONZE WEBSITE AL?

Neem eens een kijkje op onze website https://kboroggel.nl Door op de knop MENU te klikken komt u bij de verschillende activiteiten en foto’s uit. ROGGELS NIEUWS: Op de website www.roggelsketeerke.nl in Via Leudal en in het magazine HALLO worden berichten van de Gemeente Leudal geplaatst en ook van ons. Dit magazine ligt bij Roggelse horeca, in La Rochelle, de Leistert en Gemeente Leudal om gratis mee te nemen!

Heeft u geen internet dan kunt u op de kwartaalkalender van de Roggelse organisaties onze activiteiten terugvinden. Deze vindt u ook in het inloop café van La Rochelle, geopend op

elke dinsdag en donderdag van 09.30 tot 12.30 u. Jongere ouderen en oudere jongeren, kortom iedereen is van harte welkom om wat bij te babbelen, de krant te lezen, koffie te drinken of piano te spelen. Het motto is: elkaar gezellig ontmoeten in een ongedwongen sfeer.

 .

         

 

 

P/a. Mevr. J. Peters-Geelen, Heufke 16, 6088 CM Roggel                                                 

Tel. 0475-493438 jpetersgeelen@home.nl

Beste Leden,                                                              Nieuwsbrief nr. 9 – 25 sept. 2023

 

Nu de herfstperiode weer aanbreekt worden weer volop activiteiten georganiseerd.

Noteer ze op uw kalender zodat u niets mist!

 

STEMMEN RABOBANK CLUBSUPPORT 4 t/m. 26 sept.

Alleen leden van de Rabobank mogen stemmen. Leden die een emailadres of app hebben aangegeven voor contact met de RABO, ontvangen een persoonlijke digitale code waarmee gestemd kan worden.  Elk lid brengt 3 stemmen uit op 3 verschillende deelnemende verenigingen en stichtingen. Heeft u hulp nodig vraag dan uw kinderen of vrienden om uw stem uit te brengen met gebruik van uw emailadres! of app. Steun onze vereniging door uw stem uit te brengen tot en met 26 sept. op onze vereniging!

 

ZES NIEUWE PARTNERS AANGESLOTEN BIJ LEUDALS TAALAKKOORD

Op maandag 4 september jl. zijn tijdens de eerste netwerkbijeenkomst 6 nieuwe partners toegetreden tot het Leudals Taalakkoord. Dit betreft Naoberzorpunt Roggel, SOSL, De Zorggroep, Zorgmies, Stichting ABC, Seniorenvereniging Grathem. Allen ontvingen een certificaat van wethouder Huub van Helden.
In het Leudals Taalakkoord staat de aanpak van laaggeletterdheid centraal. Bibliocenter, Stichting Lezen en Schrijven, Synthese en de gemeente zetten hier sinds september 2022 gezamenlijk de schouders onder waarbij ernaar gestreefd wordt om zoveel mogelijk (maatschappelijke) organisaties aan te laten sluiten.
Groeiend besef.  Wethouder Huub van Helden: ‘Meedoen in de samenleving begint vaak bij lezen en schrijven. Het doorbreken van het taboe dat er rond laaggeletterdheid heerst, is een eerste stap richting persoonlijke groei. Daar zetten we ons gezamenlijk voor in. Het is goed om te zien dat dit besef in de samenleving groeit en dat zich nieuwe organisaties hebben aangesloten bij het taalakkoord. Doe mee! Organisaties, verenigingen en ondernemers die zich willen aansluiten bij het Leudals Taalakkoord vinden op www.leudal.nl/laaggeletterdheid meer informatie.

SPORTIEVE ACTIVITEITEN

GYMNASTIEK – maandag 09.00-10.00 u. in La Rochelle, Past. Hanraetsstr.7A,

Op maandag 9 okt. is er geen gym in La Rochelle.

FIETSEN – dinsdag 13.30-17.30 u achter Jozefhuis, Past. Schippersstr.4 (op eerste dinsdag van de maand wordt er niet gefietst i.v.m. het Aetpuntj.

KOERSBAL- woensdag 09.30-11.30 u. in WTV Kloeasterhoaf, Kruissingel 2 (achterom)

YOGA: donderdag 09.00 uur, de tweede les om 10.15 uur in La Rochelle. 

WANDELEN- donderdag 09.30 – 10.30 u. Café Dennenoord, Op de Bos 6,

BUITENSPORT – donderdag 10.30 – 11.30 u Sportveld voetbalver., Berkenlaan 10,

WANDELEN 8/9 km – vrijdag 09.00-11.00 u. Café Dennenoord, Op de Bos 6,

 

EENZAAMHEID?

Een aanzienlijk deel ouderen in Nederland voelt zich eenzaam.

Wat kun je zelf doen als je thuisblijft?

Belangrijk is dat je contact blijft houden met mensen in je omgeving.

Dat kunnen je buren zijn maar ook vrienden die je kunt bellen of uitnodigen voor een

kopje koffie/thee. Of stuur eens een kaartje en laat weten wat je dagelijkse bezigheden zijn,

of je een leuke hobby hebt of waaraan je behoefte hebt.

Voor diegenen die nog zelf in actie kunnen komen: kom eens naar een activiteit van

onze vereniging. Sluit u aan bij een wandelgroepje, sportgroepje of Aetpuntj.

Misschien heeft u dan weer een contact erbij! In elk geval heeft u in uw eigen dorp

volop mogelijkheden. Heeft u behoefte aan een luisterend oor of wilt u anoniem praten

met iemand? De luisterlijn is dag- en nacht bereikbaar onder tel. 088 – 0767000 GRATIS.

 

ZOLANG MOGELIJK THUIS BLIJVEN WONEN

De meeste mensen willen, ook wanneer ze ouder worden, gewoon in hun huidige woning blijven wonen. Gelukkig zijn er veel slimme, (vaak) kleine en praktische oplossingen om de bestaande woning hiervoor geschikter te maken. Het project Mijn Huis Op Maat vraagt aandacht voor deze zaken. De focus van de huidige veranderingen ligt vooral bij de transities in de zorg, maar tegelijkertijd is het noodzakelijk het thuis wonen en thuis veilig ouder worden te faciliteren. Daarmee kunnen ouderen vervolgens hun eigen keuzes maken. 

Ouderen als initiatiefnemers

Rollen veranderen in deze tijd. Ouderen gaan zelf, op tijd, nadenken over hoe en waar ze oud willen worden. U als oudere wordt meer initiatiefnemer, opdrachtgever en directe klant. Professionals zullen daar waar het echt niet lukt zaken uit handen nemen, maar pas in laatste instantie. U bent dus aan zet, bijvoorbeeld door de online huistest op de website ‘’mijnhuisopmaat’’.

Huisbezoek

De Stichting Wonen Leudal en de gemeente Leudal komen daarnaast, als onderdeel van het project Mijn Huis Op Maat, met het huisbezoek. Aan de hand van een vragenlijst kijkt een woonadviseur samen met de bewoner(s) of er verbeterpunten zijn in de woning. Hij/zij adviseert vervolgens over de mogelijke oplossingen. 

Aan de slag

Zo wordt gekeken naar verlichting, veiligheid, maar ook naar eenvoudige zaken die het dagelijks wonen comfortabeler kunnen maken. De uitkomst van het huisbezoek wordt verwerkt tot een persoonlijk woningadvies. Hiermee kunnen bewoner(s) vervolgens zelf concreet aan de slag. Lukt dit niet? Dan heeft Mijn Huis op Maat een overzicht van gespecialiseerde bedrijven die bekend zijn met de Huistest. Zij kunnen op uw verzoek de aanpassingen voor u realiseren. 

Het initiatief van Mijn Huis op Maat is een initiatief waar diverse gemeentes in Nederland op

ook een persoonlijk woonadvies of bent u geënthousiasmeerd om vrijwilliger te worden? Kijk op de website: leudal.nl/huistest of neem telefonisch contact op met het secretariaat van de Stichting Wonen Leudal via telefoonnummer: (0475) 49 28 53
BRON: GEMEENTE LEUDAL

GEMEENTE LEUDAL WAARDEERT MANTELZORGERS

Mantelzorgers zijn steeds belangrijker in onze samenleving. Dat waardeert de Gemeente Leudal met een Mantelzorgcompliment of Mantelzorgattentie.

Een mantelzorgcompliment is een bedrag ad € 50,- dat kan worden aangevraagd door of namens iemand zie zorg ontvangt. Een mantelzorgattentie is een presentje dat iedereen voor een mantelzorger kan aanvragen. Een van bovengenoemde waarderingen kunt u via de website van de Gem. Leudal www.leudal.nl/mantelzorg aanvragen voor 1 oktober!

Weet u niet hoe u dat kunt dan mag u bellen met de gemeente Leudal tel. 0475 – 85 90 00.

De attentie wordt op 10 nov. de Dag van de Mantelzorger bezorgd met een persoonlijke boodschap bij de mantelzorger thuis. Degene die mantelzorg ontvangt dient in de Gem. Leudal te wonen. De mantelzorger hoeft dat niet.

OUDERENADVISEURS GEZOCHT

Op dit moment zijn er zo’n 120 ouderenadviseurs actief binnen onze KBO. Ze zijn inzetbaar vanuit de KBO-afdelingen en werken nauw samen met de afdelingsbesturen.

De ouderenadviseur biedt een onafhankelijke vorm van informele cliëntondersteuning. Zij of hij gaat graag in gesprek met ouderen om hun hulpvraag helder te krijgen. Daarna kijken ze samen naar de mogelijkheden die er zijn om de hulpvraag in te vullen.

De ouderenadviseur kan ook meegaan naar een gesprek met een medewerker van het WMO-loket of een andere instantie om voor, tijdens en ook na zo’n gesprek mee te denken en ondersteuning te bieden. Mede dankzij de hulp van de ouderenadviseur kunnen ouderen vaak langer zelfstandig thuis blijven wonen en de regie van hun leven in eigen hand houden.

Wat biedt KBO Limburg? Een gedegen opleiding van 6 vrijdagen, gegeven door onze eigen docenten Ouderenadvisering. Een jaarlijkse contactdag met lezingen, workshops en de mogelijkheid tot netwerken. In verschillende gemeenten zijn ook lokale bijeenkomsten met de Ouderenadviseurs, vaak in samenwerking met andere vormen van (on- of) afhankelijke clientondersteuning. Ouderenadviseur zijn is een heel waardevolle en ook dankbare vrijwilligersfunctie. 

Inmiddels staan er alweer verschillende mensen te popelen om aan de opleiding Ouderenadvisering te beginnen. Daarom gaat er op 13 oktober een nieuwe cursus

van start. Voor dit jaar staat de opleiding gepland op 6 vrijdagen: 13 oktober, 27 oktober, 3 november, 10 november, 17 november en 8 december, dan is de afsluiting met de uitreiking van de certificaten. We willen graag dat alle beschikbare plaatsen voor deze uitgebreide opleiding gevuld zijn. Er is nog plaats en daarom vragen we jullie ons te helpen bij de werving van nieuwe Ouderenadviseurs. U kunt zich aanmelden via info@kbolimburg.nl of 0475-381740 bij mevr. J. Peters-Geelen tel.0475 – 49 34 38 voor 1 okt. a.s.

 

KIENEN

Op maandag 2 okt. wordt er van 13.30 – 16.30 uur weer gezellig gekiend in La Rochelle

in het SJOR, Past. Hanraetsstraat 7 A. Kopje koffie of thee is gratis. Neem gerust een vriend of vriendin mee en maak er een gezellig uitje van!

 

TOPPERTJES IN CONCERT

Op zaterdagavond 7 okt. van 19.30-22.00 u en zondagmiddag 8 okt. van 14.30 tot 17.30 u vinden concerten plaats door de jeugdorkesten uit Roggel en omstreken in La Rochelle.

SYMPHONICA  CONCERTEN

Op vrijdag 13 okt. van 20.00-22.30 u en zaterdag 14 okt. van 20.00 – 22.30 u vinden concerten plaats door locale muzikanten, zangers en zangeressen in La Rochelle.

U kunt kaarten bestellen via de website van Harmonie Amicitia. Heeft u hierbij hulp nodig vraag dan uw kinderen of vrienden om u hierbij behulpzaam te zijn.

 

VIERING DAG VOOR DE OUDEREN

Ook dit jaar wordt weer de Dag voor de Ouderen gevierd in La Rochelle op dinsdag 17 okt.

Aanvang: 13.30 uur.

Het programma ziet er als volgt uit: 13.30 uur.  Opening door voorzitter hr. M. v.d. Laar.

Nieuws over de ontwikkelingen in Roggel.

Daarna treden de Haelese Hofzengers voor u op. Een mooi gezelschap van senioren die een

veelvoud van prachtige liederen ten gehore brengen. Tussendoor is er een pauze en wordt u getrakteerd op een gratis kopje koffie/thee en vlaai en kunt u deelnemen aan een loterij met mooie prijzen. Ook de bar is open voor consumpties. De consumpties aan de bar dient u echter wel zelf te betalen middels pinnen, contactloos betalen of contant!

Voor deelname aan deze middag wordt u vriendelijk verzocht uw opgave te doen voor 10 okt. per mail:  jpetersgeelen@home.nl  of tel. 0475-49 34 38 Judith Peters-Geelen.

De eindtijd zal rond 16.30 u zijn.

 

KAARTEN: Op dinsdag 24 okt. starten weer de kaartmiddagen in WTV Kloeasterhoaf van 13.30-16.30 u. Kent u het kaartspel rikken? We zijn nog op zoek naar 2 mensen die het huidige groepje kunnen versterken. Neem s.v.p. contact op met Judith Peters tel. 49 34 38.

 

VOORAANKONDIGING TONEELUITVOERING Lockdowns en Anger shit.

Het is ons gelukt om de premiere van deze toneeluitvoering van Toneelgroep Weert in La Rochelle te laten plaatsvinden. Datum: 22 nov. Nadere info volgt.

 

 START INLOOP-CAFÉ IN LA ROCHELLE

 

Vanaf 1 oktober wordt gestart met het inloop-café in La Rochelle. Op 3 dagen, te weten dinsdag, donderdag en vrijdag is de Roggel Leef Inloup ’s morgens van 09.00 tot 12.00 uur geopend en is iedereen van harte welkom om wat bij te babbelen, de krant te lezen of piano te spelen. Het motto is: elkaar gezellig ontmoeten in een ongedwongen sfeer.

Loop maar eens binnen….

 

                        

Beste Leden,                                                                         Nieuwsbrief nr. 8 – 28 aug. 2023

 

Nu de vakantieperiode teneinde loopt starten we weer volop met activiteiten.

Noteer ze op uw kalender zodat u niets mist!

 

GOED VOOR ELKAAR – BELANGRIJKE INFORMATIE!

Het Goed voor Elkaar project heeft als doel om senioren van 65 jaar en ouder zolang mogelijk thuis te laten wonen en ook bewust te maken van hun eigen netwerk. Wat men voor elkaar kan betekenen hangt ook af van een goed netwerk dat nodig is en de noodzaak om goede afspraken te maken (en vast te leggen) indien u hulp nodig heeft. Denk aan: vervoer, boodschappen, huishouden, tuin, maar bv. ook een goed gesprek.

 

Eind augustus ontvangen een aantal inwoners een uitnodiging van de Gemeente Leudal voor een informatiebijeenkomst op 21 of 26 sept.in Dagopvang Jozefhuis of WTV Kloeasterhoaf.

Contactadressen en telefoonnummers worden in de brief vermeld die aan u verstuurd wordt.

De bewoners van de diverse buurten worden om toerbeurt uitgenodigd. Dus na 21 of 26 sept. volgen er meer bijeenkomsten die per buurt worden georganiseerd.   

Gooi deze uitnodiging niet weg maar gebruik ze om naar een bijeenkomst te gaan of om een persoonlijk gesprek aan te vragen voor een huisbezoek! U kunt een familielid, buur of vriend(in) meenemen naar deze bijeenkomst (mits aangemeld) of deze uitnodigen aanwezig te zijn bij het persoonlijk gesprek tijdens het huisbezoek.

 

Een één-op-één-gesprek door Ouderenadviseurs en getrainde Roggelse mensen kan worden aangevraagd nadat u de uitnodiging heeft ontvangen.

De welzijnsorganisaties die in Roggel actief zijn werden al geïnformeerd

De organisaties die dit project gezamenlijk hebben voorbereid zijn: Seniorenvereniging Roggel, NaoberzorgPunt, De Zonnebloem, Stichting Dagopvang Jozefhuis, Synthese en Burgerkracht Limburg met ondersteuning van de Gemeente Leudal en het VSB fonds.

De gezamenlijke besturen van deze organisaties bevelen deze bijeenkomsten, van harte aan!

ZOLANG MOGELIJK THUIS BLIJVEN WONEN

De meeste mensen willen, ook wanneer ze ouder worden, gewoon in hun huidige woning blijven wonen. Gelukkig zijn er veel slimme, (vaak) kleine en praktische oplossingen om de bestaande woning hiervoor geschikter te maken. Het project Mijn Huis Op Maat vraagt aandacht voor deze zaken. De focus van de huidige veranderingen ligt vooral bij de transities in de zorg, maar tegelijkertijd is het noodzakelijk het thuis wonen en thuis veilig ouder worden te faciliteren. Daarmee kunnen ouderen vervolgens hun eigen keuzes maken. 

Ouderen als initiatiefnemers

Rollen veranderen in deze tijd. Ouderen gaan zelf, op tijd, nadenken over hoe en waar ze oud willen worden. U als oudere wordt meer initiatiefnemer, opdrachtgever en directe klant. Professionals zullen daar waar het echt niet lukt zaken uit handen nemen, maar pas in laatste instantie. U bent dus aan zet, bijvoorbeeld door de online huistest op de website ‘’mijnhuisopmaat’’.

Huisbezoek

De Stichting Wonen Leudal  en de gemeente Leudal komen daarnaast, als onderdeel van het project Mijn Huis Op Maat, met het huisbezoek. Aan de hand van een vragenlijst kijkt een woonadviseur samen met de bewoner(s) of er verbeterpunten zijn in de woning. Hij/zij adviseert vervolgens over de mogelijke oplossingen. 

Aan de slag

Zo wordt gekeken naar verlichting, veiligheid, maar ook naar eenvoudige zaken die het dagelijks wonen comfortabeler kunnen maken. De uitkomst van het huisbezoek wordt verwerkt tot een persoonlijk woningadvies. Hiermee kunnen bewoner(s) vervolgens zelf concreet aan de slag. Lukt dit niet? Dan heeft Mijn Huis op Maat een overzicht van gespecialiseerde bedrijven die bekend zijn met de Huistest. Zij kunnen op uw verzoek de aanpassingen voor u realiseren. 

Het initiatief van Mijn Huis op Maat is een initiatief waar diverse gemeentes in Nederland op aangesloten zijn. Ook gemeente Leudal en Stichting Wonen Leudal zijn aangesloten. Wilt u ook een persoonlijk woonadvies of bent u geënthousiasmeerd om vrijwilliger te worden? Kijk op de website: leudal.nl/huistest of neem telefonisch contact op met het secretariaat van de Stichting Wonen Leudal via telefoonnummer: (0475) 49 28 53
BRON: GEMEENTE LEUDAL 

SPORTIEVE ACTIVITEITEN m.i.v. 28 aug.:

GYMNASTIEK – maandag 09.00-10.00 u. in La Rochelle, Past. Hanraetsstr.7A,

FIETSEN – dinsdag 13.30-17.30 u achter Jozefhuis, Past. Schippersstr.4 (op eerste dinsdag van de maand wordt er niet gefietst i.v.m. het Aetpuntj.

KOERSBAL- woensdag 09.30-11.30 u. in WTV Kloeasterhoaf, Kruissingel 2 (achterom)

WANDELEN- donderdag 09.30 – 10.30 u. Café Dennenoord, Op de Bos 6,

WANDELEN 8/9 km – vrijdag 09.00-11.00 u. Café Dennenoord, Op de Bos 6,

BUITENSPORT – donderdag 10.30 – 11.30 u Sportveld voetbalver., Berkenlaan 10,

 

YOGA IN ROGGEL

Zoals veel mensen in Roggel weten geef ik yoga aan de senioren, die lid zijn van de Seniorenvereniging. Nu zijn er nog enkele plaatsen vrij en ik dacht: Ik ga eens een oproep doen en wat uitleg geven.

Wat houdt deze yoga in? Als eerste is het gewone yoga. Niet alleen voor ouderen. En iedereen doet de oefeningen voor zover het in zijn of haar mogelijkheden ligt. Dit is niet aan leeftijd gebonden, voor jong en oud is het geschikt.

Het is ook niet zweverig, zoals vaak gedacht wordt. Maar 45 – 50 minuten oefeningen doen, zowel staand, zittend en liggend. Daarna ± 10 minuten ontspanningsoefeningen.

Waar is het goed voor? Voor het hele lichaam, onder andere tegen rugklachten, schouderklachten, spierklachten, nekklachten enz. En het geeft het lichaam ook rust. Maar het is vooral goed voor je lenigheid en om je spieren soepel te houden. Dit is voor al wat oudere mensen heel belangrijk. Zodat je zo lang mogelijk kunt blijven lopen, fietsen en autorijden.

Vanaf 55 jaar kun je al meedoen. Iedereen kan 2 gratis proeflessen volgen, ook al ben je nog geen lid van de Seniorenvereniging. Kom eens meedoen!

Ik geef op donderdagmorgen les in La Rochelle. De lessen starten op donderdag 7 sept.om 09.00 uur, de tweede om 10.15 uur.  Graag 10 minuten van tevoren aanwezig zijn. Mocht je nog vragen hebben, dan kun je me rustig bellen: 0475-493916. Opgeven kan bij mij Hanny Relouw.

EENZAAMHEID?

Voor sommige thuisblijvers is vakantietijd geen gemakkelijke tijd. Daarna

gaat iedereen weer aan het werk en heeft veel activiteiten. Een aanzienlijk deel

ouderen in Nederland voelt zich eenzaam. En door vakantie van gezinnen wordt

dit nog versterkt. Wat kun je doen als je thuisblijft?

Belangrijk is dat je contact blijft houden met mensen in je omgeving.

Dat kunnen je buren zijn maar ook vrienden die je kunt bellen of uitnodigen voor een

kopje koffie/thee. Of stuur eens een kaartje en laat weten wat je dagelijkse bezigheden zijn,

of je een leuke hobby hebt of waaraan je behoefte hebt.

Voor diegenen die nog zelf in actie kunnen komen: kom eens naar een activiteit van

onze vereniging. Sluit u aan bij een wandelgroepje, sportgroepje of Aetpuntj.

Misschien heeft u dan weer een contact erbij! In elk geval heeft u in uw eigen dorp

volop mogelijkheden. Heeft u behoefte aan een luisterend oor of wilt u anoniem praten

met iemand? De luisterlijn is dag- en nacht bereikbaar onder tel. 088 – 0767000 GRATIS.

 

KIENEN

Op maandag 4 sept wordt er van 13.30 – 16.30 uur weer gezellig gekiend in La Rochelle.

Past. Hanraetsstraat 7 A. Kopje koffie of thee is gratis. Neem gerust een vriend of vriendin mee en maak er een gezellig uitje van!

 

STEMMEN RABOBANK CLUBSUPPORT 4 t/m. 26 sept.

Ons doel

Een divers en betaalbaar aanbod van binnen- en buitenactiviteiten, in een prettige leefomgeving, moet voor alle oudere inwoners van Roggel toegankelijk zijn. Mede ter bevordering van sociale contacten, een zinvolle dagbesteding en bewegen in groepsverband. En ook ter voorkoming dat ouderen door ziekte, hun financiële situatie of culturele achtergrond niet kunnen deelnemen aan al dat moois aan activiteiten dat de Seniorenvereniging Roggel te bieden heeft, wekelijks en dagelijks.

Daarvoor zijn extra middelen nodig om de juiste activiteiten op het gebied van ontmoeten, bewegen, recreatie en educatie te kunnen afstemmen op de vraag van de oudere inwoners. Aanschaf en vervanging van materialen, extra ondersteunende middelen en vervoer maakt het voor iedere oudere mogelijk om te kunnen deelnemen en versterkt de lokale gemeenschap.

 

Alleen leden van de Rabobank mogen stemmen. Leden die een emailadres of app hebben aangegeven voor contact met de RABO, ontvangen een persoonlijke digitale code waarmee gestemd kan worden.  Elk lid brengt 3 stemmen uit op 3 verschillende deelnemende verenigingen en stichtingen. Heeft u hulp nodig vraag dan uw kinderen of vrienden om uw stem uit te brengen met gebruik van uw emailadres! of app. Steun onze vereniging door uw stem uit te brengen op onze vereniging!

 

BIBLIOTHEEK ROGGEL,  Pastoor Hanraetsstraat 9, 6088 EH Roggel is nog steeds open!

Ook voor senioren! De Bieb/schoolingang is aan de rechterzijde van de speelplaats en u gaat na binnenkomst in de school naar links. Openingstijden Bibliocenter ROGGEL:

Maandag t/m. donderdag 08.30 – 17.00 u – Vrijdag 08.30 – 15.00 u.

Zaterdag en zondag gesloten. Op maandag en woensdagmiddag is een vrijwilliger aanwezig.

Op 8 sept. start in Bibliocenter, In de Neerakker 2A in Heythuysen een cursus Digisterker/Digivitaler. Deze cursus leert u op begrijpelijke wijze hoe u toekomstige bezoeken aan huisarts en ziekenhuis kunt voorbereiden en hoe u zelfstandig uw afspraken kunt blijven regelen. Steeds meer huisartsen gaan over op informatie geven via digitale kanalen maar ook om digitale afspraken te maken.

 

HEROPENING LA ROCHELLE 10 SEPT.

Op zondag 10 september wordt La Rochelle officieel feestelijk heropend. Uitgenodigd zijn  ALLE inwoners van Roggel die dan van 14.00 tot 18.00 u welkom zijn. Zij krijgen een rondleiding of kunnen op eigen houtje de veranderingen bekijken. Alle gebruikers van La Rochelle zullen die middag acte de présence geven. Maar bovenal wordt het een gezellige Roggelse middag. Er zullen veel Roggelse  muzikanten en artiesten op diverse podia live optreden. Bij goed weer zullen de feestelijkheden ook op het schoolplein plaatsvinden en anders in de grote zaal of de andere zalen in ons vernieuwde gemeenschapshuis.

 

BOWLEN

Woensdag 13 september wordt er weer gebowld van 14 tot 17 uur op de Leistert.

Zou U ook nog eens willen bowlen, dat kan!

Aan- of afmelden via pcschreurs@gmail.com of 06 377 36557

BLOEMSCHIKKEN

Op woensdag 20 september van 14 tot 17 uur gaan we weer bloemschikken. We gaan een herfststukje maken met vruchtjes en bloemen. Wij hopen dat iedereen er weer is, mocht dit niet lukken dan afmelden a.u.b. Nieuwe deelnemers zijn ook van harte welkom.

Aan- of afmelden via pcschreurs@gmail.com of 06 377 36557

ONTMOETINGEN TUSSEN NEDERLANDERS EN ASIELZOEKERS

Op 23 september is de open dag op het AZC te Baexem van 11:00 -15:00 uur.

Op de Open azc dag nodigen we u uit om asielzoekers te ontmoeten. Een mooie gelegenheid om een indruk te krijgen van het dagelijks leven in een azc. Er worden rondleidingen, workshops en kinderactiviteiten georganiseerd. Daarnaast kunnen medewerkers en bewoners meer vertellen over activiteiten en programma’s binnen en buiten het azc.

Iedereen is van harte welkom om een kijkje te komen nemen. Drink een kopje koffie of thee, ontmoet onze bewoners en medewerkers en krijg een indruk van het dagelijks leven in een azc. Kom je ook langs?

Mocht u nog wat meer willen weten voordat u naar het AZC gaat dan kunt u bellen met Henk Snijders 0475-493833. Het adres is Exaeten 1, 6095 PD Baexem.

KAARTEN: Op dinsdag 24 okt. starten weer de kaartmiddagen in WTV Kloeasterhoaf van 13.30-16.30 u. Kent u het kaartspel rikken? We zijn nog op zoek naar 2 mensen die het huidige groepje kunnen versterken. Neem s.v.p. contact op met Judith Peters tel. 49 34 38.

 

KENT U ONZE WEBSITE AL?

Neem eens een kijkje op onze website https://kboroggel.nl Door op de knop MENU te klikken komt u bij de verschillende activiteiten en foto’s uit. ROGGELS NIEUWS: Op de website www.roggelsketeerke.nl in Via Leudal en in het magazine HALLO worden berichten van de Gemeente Leudal geplaatst en ook van ons. Dit magazine ligt bij Roggelse horeca, in La Rochelle, Jan Linders, SPAR de Leistert en Gemeente Leudal om gratis mee te nemen!

 

                                                                                               Nieuwsbrief nr. 8 – juli 2023

Bijdragen activiteiten 2e halfjaar 2023.

Op 28 juli worden de bijdragen van de activiteiten voor het tweede halfjaar geïncasseerd.                                              

Degenen die een machtiging hebben afgegeven hoeven hiervoor niets te doen.

De bijdragen voor het 2e halfjaar 2023 (16 lessen) bedragen:

 • Voor de gymnastiek € 44,00
 • Voor de buitensport € 44,00
 • Voor de yoga             € 80,00
 • Voor koersbal € 36,–
 • Jammer genoeg hebben we moeten stoppen met het koor omdat de kosten voor dirigent en zaalhuur te hoog zouden worden voor het geringe aantal deelnemers.

Degenen die geen machtiging hebben afgegeven krijgen een nota en dienen de bedragen zelf over te maken op ons rekeningnummer:

NL82RABO0144217694 ten name van Seniorenvereniging Roggel.

Hartelijk dank voor uw medewerking. De penningmeester, Frans Relouw

 

KIENEN

Op maandag 7 aug. wordt er van 13.30 – 16.30 uur weer gezellig gekiend in La Rochelle.

Past. Hanraetsstraat 7 A. U kunt kienen voor geldprijzen en ook in de loterij zijn er bruikbare prijzen te winnen Kopje koffie of thee is gratis. Neem gerust een vriend of vriendin mee en maak er een gezellig uitje van! De daaropvolgende kienmiddag is op 4 sept.

 

MUZIKALE MIDDAG

Biej Sjrake in de tuin op zaterdag 12 aug. van 15.00 tot 17.00 u. (Tijdstip is gewijzigd).

Paaf Aaf, met overwegend Roggelse muzikanten, gaat ons een gezellige middag bezorgen.

I.v.m. te verwachten drukte en consumptieve voorbereiding verzoeken wij u opgave te doen voor 31 juli bij het secretariaat mevr. J. Peters-Geelen tel. 49 34 38 of per mail jpetersgeelen@home.nl.

ZONDAG IN HET ZUIDEN

Op donderdag 17 aug. vindt deze activiteit plaats. Diegenen die zich hebben aangemeld worden verzocht tijdig aanwezig te zijn. Nadere info: bij Paul Schreurs tel. 06 – 377 36 557.

UITSTAPJE

Op veler verzoek hebben we dit jaar een middagtocht op het programma staan.

Op 22 augustus gaan we een bezoek brengen aan museum Soet & Vermaeck

Reisschema: Vertrek 13.00 u vanaf WOKrestaurant aan de Molenweg.

Terugkomst in Roggel ca. 20.00 u. Er zijn nog 2 plaatsen beschikbaar! Dus meldt u nu aan

bij mevr. Peters tel. 49 34 38.

 

BLOEMSCHIKKEN

Op 14 juni is er weer een bloemschikmiddag geweest. U kunt op onze website www.kboroggel.nl het mooie resultaat zien!

 

FIETSHELM ACTIE

Het aantal oudere fietsers dat na een ongeval met ernstig letsel op de spoedeisende hulp terecht komt, neemt toe. In een kwart van de gevallen gaat dit om ernstig hersenletsel. Het gebruik van een fietshelm vermindert de kans op hersenletsel met een derde. Dat is dus aanzienlijk minder. Het dragen van een fietshelm is in Nederland niet verplicht, maar wordt wel sterk aangeraden en is de laatste jaren in opmars. Daarom gaat het Hersen Strijd fonds, ondersteund door de Provincie Limburg, een campagne uitvoeren om het dragen van een fietshelm door ouderen te stimuleren. U kunt met voordeelkorting een fietshelm kopen.

U dient daarvoor een voucher uit te printen op de website www.limburgfietshelm.nl

Op die website vindt u ook de deelnemende fietswinkels waar u de kortingsvoucher kunt inleveren. De korting bedraagt €25,- per fietshelm.

Ook de ANWB levert fietshelmen met kortingen.

 

HUUR- OF ZORGTOESLAG OVER 2022 AANVRAGEN?

Kreeg u in de afgelopen twee jaar voor het eerst AOW? Of bent u minder gaan werken?

Dan kunt u misschien nog huurtoeslag en/of zorgtoeslag uit 2022 krijgen. U kunt dit tot en

met 1 september 2023 zelf aanvragen op Mijn toeslagen.

Weet u niet hoe dat moet? De Belastingadviseur hr. J. Hebben kan u behulpzaam zijn.

Bel dan meteen zijn tel.nr. 06-20 32 90 57.  

Vraag uiterlijk 28 augustus uw huurtoeslag en/of zorgtoeslag over 2022 aan

Huurtoeslag en zorgtoeslag is geld dat u kunt krijgen van de overheid.

Het is bedoeld om u te helpen bij het betalen van uw huur en zorgkosten. Hoeveel toeslag u

kunt krijgen, hangt onder andere af van uw inkomen.

Wilt u toeslag aanvragen? Dat kan ook na afloop van het jaar. Dat is wel zo handig,

Want nu weet u hoe uw persoonlijke situatie er in 2022 uitzag.

Bijvoorbeeld hoeveel u verdiende en hoeveel huur u hebt betaald.

Waarom u nog recht kunt hebben op toeslag? Er kunnen verschillende redenen

zijn waarom u nog recht hebt op toeslag uit 2022, terwijl u dat misschien niet verwacht

Bijvoorbeeld:

 • Omdat u voor het eerst AOW kreeg
 • Omdat u minder bent gaan werken
 • Omdat u bent gescheiden of uit elkaar ging en nu in een huurhuis woont
 • Omdat uw partner overleed.

Laat geen geld liggen. Wilt u weten of u nog huur- of zorgtoeslag over vorig jaar krijgt?

U kunt het zelf controleren op toeslagen.nl/proefberekening.

En vraag het via Mijn toeslagen op toeslagen.nl daarna meteen aan.

U hebt nog tot en met 1 september 2023 om dat zelf te doen.

Geef veranderingen altijd door. Blijkt dat u nog recht hebt op toeslag uit 2022 en vraagt

u deze aan? Dan krijgt u automatisch ook in 2023 toeslag. Controleer daarom ook uw

gegevens over 2023. Is er iets veranderd in uw persoonlijke situatie? Is uw inkomen

bijvoorbeeld hoger omdat u werkt naast uw pensioen? Pas dit dan meteen aan in Mijn

toeslagen. Op toeslagen.nl vindt u alle voorwaarden voor toeslagen. Denkt u dat u alleen in

2022 recht had op toeslag? Bijvoorbeeld omdat u nu veel meer verdient? Dan kunt u de

toeslag na uw aanvraag meteen stopzetten per 31 december 2022. Dan ontvangt u nu alleen

toeslag voor 2022.

Hulp? Lukt het aanvragen u niet? Of heeft u vragen? We begrijpen dat u soms hulp kunt

gebruiken. Zoals van een familielid of vriend of een dienstverlener via de

Belastingtelefoon (0800 – 0543). Let er wel op dat u het wachtwoord van uw DigiD nooit

aan iemand anders geeft. Kijk voor meer informatie op toeslagen.nl/hulp.

Komt U er niet uit? Onze Belastingadviseur hr. J. Hebben kan u helpen.

 

YOGA IN ROGGEL

Zoals veel mensen in Roggel weten geef ik yoga aan de senioren, die lid zijn van de Seniorenvereniging. Nu zijn er nog enkele plaatsen vrij en ik dacht: Ik ga eens een oproep doen en wat uitleg geven.

Wat houdt deze yoga in? Als eerste is het gewone yoga. Niet alleen voor ouderen. En iedereen doet de oefeningen voor zover het in zijn of haar mogelijkheden ligt. Dit is niet aan leeftijd gebonden, voor jong en oud is het geschikt.

Het is ook niet zweverig, zoals vaak gedacht wordt. Maar 45 – 50 minuten oefeningen doen, zowel staand, zittend en liggend. Daarna ± 10 minuten ontspanningsoefeningen.

Waar is het goed voor? Voor het hele lichaam, onder andere tegen rugklachten, schouderklachten, spierklachten, nekklachten enz. En het geeft het lichaam ook rust. Maar het is vooral goed voor je lenigheid en om je spieren soepel te houden. Dit is voor al wat oudere mensen heel belangrijk. Zodat je zo lang mogelijk kunt blijven lopen, fietsen en autorijden.

Vanaf 55 jaar kun je al meedoen. Iedereen kan 2 gratis proeflessen volgen, ook al ben je nog geen lid van de Seniorenvereniging. Kom eens meedoen!         

Ik geef op donderdagmorgen les in La Rochelle. De eerste les start op 7 sept.om 09.00 uur, de tweede om 10.15 uur.  Graag 10 minuten van tevoren aanwezig zijn.                 

Mocht je nog vragen hebben, dan kun je me rustig bellen: 0475-493916.

Opgeven kan bij mij of bij Judith Peters, tel. 0475-493438. Hanny Relouw.

                     

KENT U ONZE WEBSITE AL?

Neem eens een kijkje op onze website https://kboroggel.nl en u zult veel onderwerpen tegenkomen die voor u van belang zijn. Door op de knop MENU te klikken komt u bij de verschillende activiteiten en foto’s uit. ROGGELS NIEUWS: Op de website van www.roggelsketeerke.nl publiceren we ook regelmatig berichten. In het huis-aan-huis magazine HALLO worden berichten van de Gemeente Leudal geplaatst en ook van onze vereniging.

 

 

 

  P/a. Mevr. J. Peters-Geelen, Heufke 16, 6088 CM Roggel                                                 

Tel. 0475-493438 jpetersgeelen@home.nl

Geachte Leden,                                                                       Nieuwsbrief nr. 7 – juni 2023

 

Weer een nieuwe maand met activiteiten die voor u georganiseerd worden!

Denk s.v.p. aan tijdige opgave of afmelding als u niet kunt deelnemen aan een activiteit

waarvoor u zich heeft aangemeld!

LET OP: in juli verschijnt geen nieuwsbrief! Op 28 aug. verschijnt de volgende.

 

ACTIVITEITEN GEMEENTE LEUDAL VOOR MENSEN MET DEMENTIE

Op 17 juni wordt in Zorgcentrum Beek en Bos van 19.30-21.00 u een bijeenkomst georganiseerd waarbij een medewerker van Synthese uitlegt welke activiteiten er voor mensen met dementie in Leudal georganiseerd worden. Toegang is vrij. Koffie en thee is gratis. Voor overige consumpties wordt een bescheiden bijdrage gevraagd. Info: 0475-494059.

 

 

OPENLUCHT CONCERT HARMONIE

Ook dit jaar wil de harmonie weer graag hun slotconcert voor de zomervakantie aanbieden aan de leden van de Seniorenvereniging en andere belangstellenden.

Het concert vindt plaats op 8 juli om 17.00 uur, buiten op de parkeerplaats tussen La Rochelle, Hundscheid en Salimans.

Let op! In de nieuwsbrief van mei stond als begintijd 17.30 uur door omstandigheden is dit vervroegd naar 17.00 uur. Bij slecht weer zal het concert plaatsvinden in La Rochelle.

Voor de senioren zijn zitplaatsen in de schaduw beschikbaar mits U zich hebt opgegeven en U tijdig aanwezig bent. De Harmonie zal een luchtig repertoire opvoeren.

Voorafgaand aan het optreden van de Harmonie zullen de blokfluitleerlingen en de GJunior (jeugdharmonie) optreden. Het belooft weer een gezellige middag te worden.

Vrijwilligers van La Rochelle zullen, tegen betaling, consumpties aanbieden.

Opgave voor 6 juli bij Paul Schreurs 06-37736557 of pcschreurs@gmail.com

GEZAMENLIJKE KALENDER

Bij deze nieuwsbrief treft u de nieuwe kalender aan met alle activiteiten die in het 3e kwartaal voor senioren georganiseerd worden door de gezamenlijke organisaties: Aetpuntj, Jozefhuis, Naoberzorgpunt, LKV, Zonnebloem en Seniorenvereniging. De afkortingen verwijzen naar de organiserende organisatie. Als u vragen heeft kunt u daarover de bij de activiteit geplaatste organisatie bellen. Alle telefoonnummers staan op de kalender.

Correctie: de soepenavond van het L.K.V. is niet op 27 sept. maar op 7 sept.

 

KIENEN

Ook met Roggelse Kermis wordt er gezellig gekiend in La Rochelle.

U kunt kienen voor geldprijzen en ook in de loterij zijn er bruikbare prijzen te winnen op maandag 3 juli van 13.30 – 16.30 u in La Rochelle, Past. Hanraetsstraat 7 A.

Kopje koffie of thee is gratis. Neem gerust een vriend of vriendin mee en maak er een gezellig uitje van!

De daarna volgende kienmiddag is op maandag 7 augustus.

 

 

Gezellige middag met Paaf Aaf!

Op zaterdagmiddag 12 augustus van 3 tot 5 uur gaan we er een gezellige middag van maken biej café Sjrake, oppe Laak, inne hoaf.  De muziek wordt verzorgd door Paaf Aaf, een gezellig Roggels gezelschap!                                                            Wij zorgen voor koffie en vlaai, verdere consumpties zijn voor eigen rekening.                                                                   

Bij minder goed weer gaan we naar binnen.  Wij hopen op een goede opkomst en wensen iedereen een gezellige middag toe! Toet den! Mocht het vervoer een probleem zijn, dan helpen wij U.                                                  

Opgave Paul Schreurs 06-37736557 of pcschreurs@gmail.com voor 31 juli.

ZONDAG IN HET ZUIDEN

Op 17 aug. vindt deze activiteit plaats. Diegenen die zich hebben aangemeld worden verzocht tijdig aanwezig te zijn. Nadere info: bij Paul Schreurs tel. 06 – 377 36 557.

 

 

 

 

UITSTAPJE

Op 22 augustus gaan we een bezoek brengen aan museum Soet & Vermaeck

 

Reisschema: Vertrek 13.00 u vanaf WOKrestaurant aan de Molenweg.

                       14.30 u Aankomst Hilvarenbeek

                       14.30-16.30 u Programma zoals beschreven

                       16.30 u Aanvang terugreis

                       17.30 u Gezamenlijk diner bij de Platte Vonder in Someren-Eind

                       19.00 u Vervolg terugreis

                       20.00 u Terugkomst in Roggel.

 

De middag begint bij aankomst met koffie of thee en een heerlijke Brusselse wafel met slagroom.

Daarna wordt gestart met het verhaal waarbij u door het rad van fortuin betrokken wordt bij de kermis. O.a. ballen gooien, schietsalon, touwtje trekken, vlooientheater, kop van jut etc. Op de tafels staan popcorn en heerlijk gebrande pinda’s en knabbeltjes voor u klaar.

 

In de pauze wordt iedereen verwend met poffertjes en een drankje (incl. wijntje of biertje).

Er is gelegenheid om op het grootste theaterorgel van de wereld een dansje te wagen.

Na de pauze is het tijd voor de cinemascoop (bioscoop) waarna als finale op het rad van fortuin het grote prijzenfestival begint. Moet u zelf een suikerspin draaien of gaat u naar huis met een heerlijke peperkoek of een grote pluche beer?

Kortom: een supergezellige middag die we afsluiten met een diner.

 

De kosten van deze middag zijn € 60,- per persoon. Hierin zijn inbegrepen: LUXE Comfort Class busvervoer v.v., entree museum en uitleg, onbeperkt koffie/thee, Brusselse wafel met slagroom, popcorn, gebrande pinda’s en knabbeltjes, poffertjes en drankje, 3 gangendiner en handling- en administratiekosten van de vervoerder.

 

BLOEMSCHIKKEN

Op 14 juni is er weer een bloemschikmiddag geweest.  

Het stukje wat we gemaakt hebben staat op de voorpagina van onze website.                                                                        Dringend verzoek aan diegenen die zich hiervoor hebben aangemeld: meldt u ook tijdig af als u niet kunt komen. Er moeten tijdig materialen kunnen worden ingekocht. De materialen kunnen we na afloop niet meer gebruiken en dat betekent dus extra verlies voor onze vereniging als u zich niet tijdig afmeldt. Melden bij Paul Schreurs pcschreurs@gmail.com of 0637736557. Voor de nieuwe bloemschikdag 20 sept. kunnen nog mensen aansluiten. Tijdstip 14.00-17.00 u in La Rochelle.

 

KENT U ONZE WEBSITE https://kboroggel.nl AL?

Neem eens een kijkje. Door op de knop MENU te klikken komt u bij de verschillende activiteiten en foto’s uit.

ROGGELS NIEUWS: Op de website van www.roggelsketeerke.nl publiceren we ook regelmatig berichten. In het huis-aan-huis magazine HALLO worden berichten van de Gemeente Leudal geplaatst en ook van onze vereniging.

 

Geachte Leden,                                                                       Nieuwsbrief nr. 6 – mei 2023

 

Weer een nieuwe nieuwsbrief met volop activiteiten die voor u georganiseerd worden!

Denk s.v.p. aan tijdige opgave voor golfen, bowlen, bloemschikken en uitstapje!

 

KIENEN

Gezelligheid en een middagje samen erop uit? U kunt kienen voor geldprijzen en ook in de loterij zijn er bruikbare prijzen te winnen op maandag 5 juni van 13.30 – 16.30 u in La Rochelle, Past. Hanraetsstraat 7 A. Kopje koffie of thee is gratis.

 

GOLFEN OP DE LEISTERT

Na het succes van vorig jaar gaan we op woensdag 7 juni weer gezellig golfen op de Leistert.

Aanvang 14.00 uur. In tegenstelling tot vorig jaar wordt er dit jaar alleen gegolft.

De kosten voor het golfen zijn € 4,- per persoon. De consumpties zijn voor eigen rekening.

Opgave, van 26 mei tot 3 juni, bij Paul Schreurs pcschreurs@gmail.com of 0637736557.

 

BLOEMSCHIKKEN

Op 14 juni gaan we weer bloemschikken. Wij gaan ervan uit dat iedereen die de vorige keer geweest is nu ook weer komt. Tijdstip 14.00-17.00 u in La Rochelle.

Hebt U ook belangstelling voor het bloemschikken dan kunt U zich nog aanmelden. Aan of afmelden, van 26 mei tot 9 juni, bij Paul Schreurs pcschreurs@gmail.com of 0637736557.

KENT U ONZE WEBSITE AL?

Neem eens een kijkje op onze website https://kboroggel.nl en u zult veel onderwerpen tegenkomen die voor u van belang zijn. Door op de knop MENU te klikken komt u bij de verschillende activiteiten en foto’s uit. ROGGELS NIEUWS: Op de website van www.roggelsketeerke.nl publiceren we ook regelmatig berichten. In het huis-aan-huis magazine HALLO worden berichten van de Gemeente Leudal geplaatst en ook van onze vereniging.

BOWLEN VOOR SENIOREN OP DE LEISTERT

Na een geslaagde bowlingmiddag in maart kijken we uit naar de volgende gezellige middag op woensdag 21 juni vanaf 14.00 uur.

In verband met reservering dient U zich aan of af te melden tot 18 juni bij Paul Schreurs tel. 0637736557 op via pcschreurs@gmail.com.

De kosten voor het bowlen zijn € 4,- koffie is voor eigen rekening. Ook nieuwe deelnemers en niet leden zijn van harte welkom.

BUITENCONCERT HARMONIE

Ook dit jaar wil de harmonie weer graag hun slotconcert voor de zomervakantie aanbieden aan de leden van de Seniorenvereniging en andere belangstellenden.

Het concert vindt plaats op 8 juli om 17.30 uur, buiten op de parkeerplaats tussen La Rochelle, Hundscheid en Salimans.

Buiten de Harmonie hopen we dat ook de jeugdharmonie en de blokfluitleerlingen op treden.

Aan deze activiteit kunt U gratis deelnemen en wij hopen op massale deelname.

Verdere informatie krijgt U in de nieuwsbrief van juni. Noteer deze datum alvast in U agenda.

 

MUZIKALE MIDDAG

Biej Sjrake in de tuin op 12 augustus van 14.00 tot 17.00 uur.

Paaf Aaf, met overwegend Roggelse muzikanten, gaat ons een gezellige middag bezorgen.

Nadere gegevens volgen in de nieuwsbrief van juni.

 

UITSTAPJE VOOR SENIOREN

Op veler verzoek hebben we dit jaar een middagtocht op het programma staan.

Op 22 augustus gaan we een bezoek brengen aan museum Soet & Vermaeck

 

Reisschema: Vertrek 13.00 u vanaf WOKrestaurant aan de Molenweg.

                       14.30 u Aankomst Hilvarenbeek

                       14.30-16.30 u Programma zoals beschreven

                       16.30 u Aanvang terugreis

                       17.30 u Gezamenlijk diner bij de Platte Vonder in Someren-Eind

                       19.00 u Vervolg terugreis

                       20.00 u Terugkomst in Roggel.

 

De middag begint bij aankomst met koffie of thee en een heerlijke Brusselse wafel met slagroom.

Daarna wordt gestart met het verhaal waarbij u door het rad van fortuin betrokken wordt bij de kermis. O.a. ballen gooien, schietsalon, touwtje trekken, vlooientheater, kop van jut etc. Op de tafels staan popcorn en heerlijk gebrande pinda’s en knabbeltjes voor u klaar.

 

In de pauze wordt iedereen verwend met poffertjes en een drankje (incl. wijntje of biertje).

Er is gelegenheid om op het grootste theaterorgel van de wereld een dansje te wagen.

 

Na de pauze is het tijd voor de cinemascoop (bioscoop) waarna als finale op het rad van fortuin het grote prijzenfestival begint. Moet u zelf een suikerspin draaien of gaat u naar huis met een heerlijke peperkoek of een grote pluche beer?

Kortom: een supergezellige middag die we afsluiten met een diner.

 

De kosten van deze middag zijn € 60,- per persoon. Hierin zijn inbegrepen: LUXE Comfort Class busvervoer v.v., entree museum en uitleg, onbeperkt koffie/thee, Brusselse wafel met slagroom, popcorn, gebrande pinda’s en knabbeltjes, poffertjes en drankje, 3 gangendiner en

handling- en administratiekosten van de vervoerder.

 

Diegenen die een automatische incassomachtiging hebben afgegeven voor het afschrijven van bijdragen of contributie: door de penningmeester wordt uw bijdrage geïncasseerd op dd.14-6.

Diegenen die zelf overboeken: wij verwachten dat u gelijktijdig met uw opgave

betaling doet t.g.v. rek.nr. NL82 RABO 0144 2176 94 t.n.v. Seniorenvereniging Roggel

met vermelding uitstapje 22-8.

 

I.v.m. alle reserveringen en drukke vakantieperiode willen we u vragen om uw opgave

voor woensdag 14 juni te doen. Dat kan telefonisch bij het secretariaat mevr. Peters 0475-493438 of per mail: jpetersgeelen@home.nl

Vermeld of u een rollator meeneemt en als u een dieet nodig heeft welke dieetvoeding u nodig heeft.

Na 14 juni kunnen we helaas geen aanmeldingen meer aannemen. Stel uw opgave dus niet uit! LET OP: IN JULI VERSCHIJNT GEEN NIEUWSBRIEF

We hopen op een goede opkomst en wensen u nu reeds een fijne middag toe.

                          

Geachte Leden,                                                                     Nieuwsbrief nr. 5 – april 2023

 

Bij deze nieuwsbrief worden 2 flyers bij u bezorgd over de vernieuwde Schijf van 5 voor goede voeding en verminderd zout gebruik. Dit naar aanleiding van publiciteit in de media dat ouderen onvoldoende goede voeding en veel zout gebruiken waardoor diverse ziekten op latere leeftijd een groot probleem kunnen zijn. Denk maar aan te hoge bloeddruk, nierziekten, hart- en vaatproblemen. Door preventie kunt u iets doen aan een goede gezondheid.

Voor mensen die sporten is er behoefte aan krachttraining en voeding die hierop is aangepast. Op de website www.voedingscentrum.nl vindt u adviezen voor 50 en 70+ers. Neem de adviezen ter hand en doe er uw voordeel mee.

 

KIENEN

Gezelligheid en een middagje samen erop uit? U kunt kienen voor geldprijzen en ook in de loterij uw geluk zoeken op maandag 1 mei van 13.30 – 16.30 u in La Rochelle, Past. Hanraetsstraat 7 A. Kopje koffie of thee is gratis.

 

BOWLEN

Op woensdag 10 mei wordt er weer gebowld op de bowlbanen van de Leistert.

Bent u verhinderd? Geef dit dan door bij hr. P. Schreurs tel. 06-3773 6557.

 

ALZHEIMER CAFE

Op dinsdagavond 23 mei is er in het Alzheimer Café in Zorgcentrum Beek en Bos een bijeenkomst met als thema: Wet zorg en dwang. Een gastspreker gaat u informeren over onvrijwillige zorg en wat deze wet voor mensen met dementie betekent. Het programma start om 19.30 u en eindigt om 21.00 u. Koffie en thee zijn gratis. Wilt u informatie vooraf neem dan contact op met mevr. Marja Deckers tel. 0475-49 40 59.

 

40-jarig jubileum JOZEFHUIS

Op vrijdag 26 mei vindt voor genodigden een feestelijke viering plaats in het Jozefhuis. Het bestuur van Seniorenvereniging Roggel zal hier op gepaste wijze aandacht aan schenken.

Het Jozefhuis is een zeer belangrijke dagopvang in ons dorp en draagt ertoe bij dat mensen langer in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen. Op professionele wijze wordt aan bewoners een dagprogramma aangeboden waarin het samen zijn, verse maaltijden en creatief bezig zijn zorgen dat men deel kan blijven nemen aan de samenleving.

 

UITSTAPJE (MIDDAGTOCHT)

Ook dit jaar maken we weer een uitstapje. Op veler verzoek hebben we een middagtocht georganiseerd. De datum kunt u nu al noteren op uw kalender: 22 augustus. U ontvangt t.z.t. nog een uitnodiging en opgaveformulier.

 

Vanwege de aanhoudende hoge energietarieven en hoge reguliere kosten voor huishoudens heeft het college van B&W van Leudal twee aanvullende regelingen vastgesteld om inwoners financieel te helpen. Het betreft ‘Verhoging Inkomensgrens minimaregelingen’ en ‘Individuele bijzondere bijstand voor energiekosten’.

Verhoging inkomensgrens minima

De gemeente heeft de inkomensgrens voor de minimaregelingen per 1 januari 2023 verhoogd van 120% naar 130% van de bijstandsnorm. Daarnaast is het voor huishoudens met een nijpende financiële situatie mogelijk om tijdelijk aanspraak te maken op bijzondere bijstand voor energiekosten. Deze kan met terugwerkende kracht t/m 01 oktober 2022 worden aangevraagd. Voor deze regeling is de inkomensgrens vastgesteld op 150% van de bijstandsnorm. 

Voorwaarden minimaregelingen (Bijzondere bijstand) De voorwaarden om in aanmerking te komen voor bijzondere bijstand zijn onder andere:

 • U heeft een laag inkomen (130% van de voor u geldende bijstandsnorm) en weinig vermogen (beneden de voor u geldende vermogensgrens). U kunt de bijzondere kosten niet zelf betalen.
 • De kosten zijn noodzakelijk.
 • De kosten zijn ontstaan door bijzondere omstandigheden.
 • Er is geen sprake van een voorliggende voorziening waaruit de kosten betaald (kunnen) worden.
 • U heeft niet kunnen reserveren voor deze kosten
·         Alleenstaande 1.729,87  
Gehuwd of samenwonend (samen) 2.349,36  

Deze bedragen zijn netto inclusief vakantiegeld vanaf 1 januari 2023

U kunt dus geen bijzondere bijstand aanvragen voor normale kosten als dagelijkse boodschappen en huur.

Wie krijgt individuele bijzondere bijstand voor energie?

Inwoners met gestegen energiekosten en een inkomen tot 150% van de bijstandsnorm. Welke bijstandsnorm voor u geldt ligt aan uw woonsituatie.

In het schema hieronder ziet u hoeveel 150% van de bijstandsnorm is. Dit schema geldt voor pensioengerechtigden

    2023
Alleenstaande   € 1.996,01
Gehuwd of samenwonend (samen)   € 2.710,80

Deze bedragen zijn netto inclusief vakantiegeld. 

Welke voorwaarden gelden er nog meer voor u (en uw eventuele partner?) 

 • U woont in Leudal en bewoont een zelfstandige woonruimte zoals bedoeld in de Wet op de Huurtoeslag;
 • U bent 18 jaar of ouder;
 • Uw inkomsten zijn niet hoger dan 150% van de bijstandsnorm;
 • Uw spaargelden zijn niet hoger dan € 7.605 voor een alleenstaande en € 15.210 voor een echtpaar (niveau 1 januari 2023);
 • U kunt laten zien dat uw energiekosten zijn gestegen door een nieuw energiecontract of een wisselend tarief;
 • Door de gestegen energiekosten zijn er financiële problemen;
 • Deze regeling geldt vanaf 1 oktober 2022 tot en met 31 december 2023;
 • Bij de berekening van de bijzondere bijstand kijken wij ook naar de andere financiële bijdragen die u voor energie heeft ontvangen.

De regelingen zijn via de website van de gemeente aan te vragen https://www.leudal.nl/extra-financiele-steun-voor-minima maar de betreffende formulieren zijn ook uitgeprint af te halen in de publiekshal van het gemeentehuis en in de bibliotheken.

Hulp bij aanvraag
Met vragen of bij onduidelijkheden bij het invullen van het aanvraagformulier kan contact worden opgenomen met de gemeente via 0475-85 90 00. Daarnaast kunnen inwoners elke woensdag tussen 14.00 en 16.00 uur gebruik maken van het gratis inloopspreekuur van het Financieel Informatie Punt (FIP) in de bibliotheek Heythuysen. Een vrijwilliger van Bibliocenter of Synthese helpt dan in raad en daad. Het FIP is op werkdagen bereikbaar via fip-leudal@synthese.nl en per telefoon via 0475-74 51 38. Ook onze ouderenadviseurs kunnen u behulpzaam zijn. Tel. hr. J. Hebben 06-20 32 90 57, mevr. J. Claessen-Geelen tel. 49 28 78.-Naast bovenstaande regelingen is er ook nog het PERSOONLIJK PARTICIPATIEBUDGET PENSIOENGERECHTIGDEN 2023

Voor mensen met een AOW-uitkering en geen of een klein pensioen én weinig vermogen is er jaarlijks een persoonlijk participatiebudget beschikbaar.

Behoort u tot die doelgroep? Lees dan verder!

 

Wat is het doel van het participatiebudget?

Het participatiebudget geeft u wat financiële ruimte om deel te kunnen nemen aan (betaalde) activiteiten in uw sociale omgeving. U kunt het bijvoorbeeld gebruiken voor een dagje uit, een kien- of kaartmiddag, andere georganiseerde activiteiten, een cursus of het betalen van contributies (van bijvoorbeeld ouderenbond KBO).

Komt u in aanmerking?

Of u het participatiebudget krijgt hangt af van uw inkomen en uw vermogen:

– U woont nog zelfstandig? Uw inkomen, inclusief het vakantiegeld, over de afgelopen 12 maanden mag gemiddeld niet hoger zijn geweest dan € 1.596,80 per maand (alleenstaand) of € 2.168,64 per maand (echtpaar).

– U woont in een zorginstelling? Uw inkomen, inclusief het vakantiegeld en na aftrek van de eigen bijdrage Wlz, over de afgelopen 12 maanden mag gemiddeld niet hoger zijn geweest dan € 459,14 per maand (alleenstaand) of € 766,72 per maand (echtpaar).

– Uw vermogen is niet hoger dan € 7.605,00 per persoon.

Wij kijken daarbij naar wat u op de betaal- en/of spaarrekening(en) heeft staan maar ook bijvoorbeeld naar de (over)waarde van een eigen huis, waarde van beleggingen, waardevolle bezittingen en soms de waarde van een auto.

Hoe hoog is het participatiebudget?

Als u in aanmerking komt voor het participatiebudget dan krijgt u, als u alleenstaand bent, € 250,00. Als echtpaar krijgt u samen € 400,00.

Ook mag u dan gebruik maken van de regeling bijzondere kosten. Hieruit krijgt u iedere maand een ‘tegemoetkoming aanvullende zorgverzekering’ van € 20,00 (per persoon). Andere bijzondere kosten uit de regeling kunt u apart declareren. U krijgt meer informatie bij de toekenningsbrief van het participatiebudget.

Hoe kunt u het aanvragen?

Het aanvraagformulier voor het persoonlijk participatiebudget is verkrijgbaar bij de gemeente. U kunt daarvoor bellen (0475-859000) of het formulier (Verzamelaanvraagformulier Sociaal Domein 2023) via internet downloaden. Vul het formulier in, doe de gevraagde bewijsstukken erbij en stuur alles naar de gemeente of lever het daarin. Er wordt dan gekeken of u het budget krijgt.

KENT U ONZE WEBSITE AL?

Regelmatig publiceren we op onze website nieuwe foto’s en berichten. Neem eens een kijkje en u zult veel onderwerpen tegenkomen die voor u van belang zijn. Door op de knop MENU te klikken komt u bij de verschillende activiteiten en foto’s uit. Onze website is te bereiken op https://kboroggel.nl

ROGGELS NIEUWS: Op de website van www.roggelsketeerke.nl publiceren we ook regelmatig berichten. In het huis-aan-huis magazine HALLO worden berichten van de Gemeente Leudal geplaatst en ook van onze vereniging.

 

 

Geachte Leden,                                                                     Nieuwsbrief nr. 4 – maart 2023

 

Zoals jullie zien hebben we sinds enkele dagen een nieuw logo (kenmerk) voor onze vereniging. Het vorige logo mochten we niet meer gebruiken omdat KBO Limburg zelf een nieuw logo heeft vanwege de gewijzigde hoofdorganisatie. We zijn nog steeds aangesloten bij KBO Limburg maar hebben als bestuur besloten om een eigen beeldmerk te maken

omdat onze vereniging ook eigen statuten heeft en zelfstandig kan opereren.

 

Het nieuwe beeldmerk straalt de samenwerking tussen verschillende mensen uit die in onze samenleving aanwezig zijn. We zijn immers een vereniging waarbij iedere 55 plusser zich kan aansluiten ongeacht geloofsovertuiging of geslacht. Ieder mens is waardevol en dat willen we hiermee uitdragen. Ook de ondersteuning van elkaar wordt in dit beeldmerk uitgedrukt. Het logo is door ons bestuurslid hr. Paul Schreurs ontworpen. We hopen dat u ons beeldmerk vindt passen bij onze doelstelling. Reacties zijn welkom op bovengenoemd adres.

 

In de maand april staan er weer diverse activiteiten op de agenda.

We vragen u vriendelijk om u tijdig aan te melden zodat we ook voor u een hartelijke ontvangst en mooie activiteit kunnen realiseren.

 

PAASWEEKVIERING op woensdag 5 april

De uitnodiging voor deze viering wordt apart bij u bezorgd. Denk s.v.p. aan tijdige opgave tot 1 april want de periode van opgave is kort!

 

KIENEN

Op maandag 3 april kunt u weer kienen voor geldoprijzen in BMV La Rochelle, Past.Hanraetsstr.7A, Roggel. Tijdstip van 13.30 – 16.45 uur. Een gratis kopje koffie of thee wordt u aangeboden. Er zijn mooie consumptieve prijzen in de loterij te winnen.

 

 

SJRA JEGERS NEEMT AFSCHEID VAN HET BESTUUR

Op 8 maart vond de jaarvergadering van de Seniorenvereniging Roggel plaats in La Rochelle. Ondanks het slechte weer was sprake van een goede opkomst. Wethouder H. van Helden was namens de gemeente Leudal aanwezig. In de openingstoespraak ging voorzitter Van de Laar in op de vele activiteiten die in Roggel georganiseerd worden voor oudere mensen. Maar ook de maatschappelijke vraagstukken als eenzaamheid, veiligheid, basisvoorzieningen, zorg en welzijn zijn thema’s die de Seniorenvereniging met verve uitdraagt binnen de gemeenschap, welzijnsinstellingen en de gemeente Leudal.

Tijdens de jaarvergadering werd tevens afscheid genomen van ons zeer gewaardeerd bestuurslid Sjra Jegers. Sinds vele jaren actief op velerlei gebied. Regelen, organiseren en een helpende hand bieden horen bij Sjra. Naast de Seniorenvereniging is Sjra onder andere actief als vrijwilliger voor het Noaberzorgpunt en maakt hij deel uit van het kerkbestuur.

Om persoonlijke redenen moet Sjra een stapje terugnemen. Maar heeft wel te kennen gegeven dat hij, ook in de toekomst, waar mogelijk hand en spandiensten blijft leveren voor onze mooie Seniorenvereniging. Na een dankwoord ontving Sjra een attentie en werd aan zijn vrouw Toos een mooie bos bloemen aangeboden. De middag werd afgesloten met een hilarisch optreden van de Golde Liesjes van America. Onze gasten gingen voldaan en met een glimlach huiswaarts. Vanwege het vertrek van Sjra Jegers zoeken wij opvolging voor ons bestuur, Heeft u interesse of kent u iemand die Roggel en de Seniorenvereniging een warm hart toedraagt? Laat het ons weten via het secretariaat jpetersgeelen@home.nl of tel. 49 34 38.

 

 

 

MENSEN MET DEMENTIE HEBBEN RECHT OP DEELNAME AAN DE GEMEENSCHAP

Een passende en zinvolle dag invulling voor mensen met dementie begint met een goed en open gesprek. In de gemeente Leudal, bestaande uit maar liefst 16 kleine kernen, gingen ze op onderzoek uit: hoe willen inwoners met dementie hun dag invullen en hoe kan de gemeenschap hier op inspelen? Door middel van verschillende workshops met verenigingen, ondernemers, betrokken inwoners én de mensen om wie het gaat ging de gemeente op drie plekken het gesprek aan.

Lonneke Linden (beleidsmedewerker sociaal domein in Leudal), Wiebe Cnossen (bestuurslid Into d’mentia) en Tjeu van de Laar (voorzitter Seniorenvereniging en actief inwoner van Roggel) delen hun ervaringen.

 

Hoe organiseer je ondersteuning voor mensen met dementie en hun naasten in een gemeente met verschillende (kleine) kernen en weinig inwoners? Dat was de zoektocht van Leudal vertelt Cnossen: ‘Veel beleid is gericht op de steden, maar dat is niet onze realiteit. Hier kun je soms je buren niet zien omdat de afstanden zo groot zijn.

’Deelnemers aan de workshops die zijn georganiseerd waren vertegenwoordigers vanuit verschillende verenigingen, ondernemers, maar ook mensen met beginnende dementie, hun mantelzorgers en geïnteresseerde inwoners. Cnossen vertelt over één van de aanwezigen, een chauffeur bij het persoonsvervoer: ‘Hij komt veel dementie tegen in zijn werk en wil graag meer weten én meedenken over hoe er aandacht aan het thema gegeven kan worden.’ ‘Het gaat om hoe mensen mee kunnen en willen doen, niet om ziekte’ Dat de gemeenschap betrokken is, is kenmerkend voor Leudal volgens Linden. ‘Er zijn veel verenigingen en er is de wil om naar elkaar om te kijken.

Mensen willen graag helpen, maar weten niet goed hoe of waar.’ Dat hoopt de gemeente te doorbreken door meer informatie te geven en bewustwording te creëren.

Dementie is voor de gemeente Leudal een maatschappelijk vraagstuk, waarbij niet de ziekte, maar de mens centraal staat. Tjeu van de Laar benadrukt dat het gaat om een verandering in mindset: ‘We hebben het hier niet alleen over dementie, maar over het recht op deelname aan de gemeenschap. Het gaat om hoe mensen mee kunnen en willen doen, niet om ziekte.’ Verbinden binnen én buiten de gemeente Om mensen met dementie deel te kunnen laten nemen aan de gemeenschap is samenwerking nodig.

Tjeu van de Laar ziet nu al mooie voorbeelden ontstaan.

 

Zo zijn er naar aanleiding van de workshop verschillende verenigingen bij elkaar gekomen om te zoeken naar manieren om mensen met dementie, die geen lid zijn, tóch te laten deelnemen en includeren. Zij kijken nu hoe ze elkaars faciliteiten, zoals vervoer, en vrijwilligers met ervaring met dementie kunnen uitwisselen en benutten. Kortom, hoe er vanuit de gemeenschap ontzorgt kan worden. De gemeente Leudal heeft hier een faciliterende rol in.

 

Linden legt uit dat het ook binnen de gemeente een verandering in perspectief is geweest. Zo zijn ze gestart met domein overstijgende overleggen. Linden legt uit: ‘Denk bijvoorbeeld aan de combinatie zorg- en woonaanbod. Wekelijks bespreken we de aanvragen die bij ons binnenkomen, bijvoorbeeld voor het plaatsen van mantelzorgwoningen, gezamenlijk met het domein ruimte en de afdeling vergunningen. Zo geven we gezamenlijk advies en doen we ons best om inwoners beter te helpen.’ Ook zijn naar aanleiding van de workshops gemeenteambtenaren bij de overleggen van een gemeenschapshuis aangesloten. Het doel is om zo op maat te kijken welke functie het huis heeft en hoe deze goed benut kan worden en blijven in de toekomst.

Tjeu van de Laar vult aan dat het tijd en energie kost om deze manier van werken aan te nemen, maar dat het belangrijk is alle ‘eilandjes’ in de gemeente met elkaar te verbinden. Technologie als middel. Het verbinden van alle verenigingen en belanghebbenden zien ze in Leudal als het belangrijkste doel op de kortere termijn. Wanneer ze vooruit kijken zien ze een rol weggelegd voor technologie bij het aansluiten bij behoeften van mensen met dementie.

 

Cnossen vertelt dat dit meer tijd en investering vraagt, maar dat technologie een mooi middel is om mensen met dementie op maat te ondersteunen. Denk aan ruimtes binnen de zorginstellingen waarin met projectoren herinneringen opgehaald kunnen worden. Samenwerking met universiteiten in Eindhoven en Maastricht worden hiervoor gezocht. ‘Het is belangrijk alle ‘eilandjes’ in de gemeente met elkaar te verbinden’ Op dit moment gebruiken ze in Leudal al een technologische toepassing om over dementie op bewustwording gang te brengen: een VR bril. Met deze bril beleef je de wereld zoals iemand met dementie die ervaart, waardoor je ziet wat je soms zo van slag kan maken. En vervolgens beter hun leefwereld begrijpt. Maar, vult Tjeu van de Laar aan, ‘technologie is altijd een middel, nooit een doel op zich’.

 

Wat nemen de drie betrokkenen mee uit het project? Als gemeente is het bieden van een luisterend oor belangrijk: zo geef je ruimte en tijd om inwoners hun verhaal te laten doen, aldus Linden. En juist dat verhaal is belangrijk om te vinden waar de behoefte ligt. Linden vertelt: ‘Als je vragen stelt: houdt ze simpel en eenvoudig. Ga niet te veel hoog over, zo blijft het laagdrempelig en concreet. Dan kan iedereen meepraten.’ Dat werkt erg goed volgens Tjeu van de Laar. ‘Ieders eigen ervaringen krijgen een plek.

Zo worden mensen aan het denken gezet en komt de bewustwording tot stand dat we het met z’n allen moeten doen’. ‘Denk vooral in mogelijkheden en werk samen vanuit verschillende perspectieven’ Het belang van samenwerken wordt nog een keer onderstreept. Het gaat om een bredere maatschappelijke verandering. Het draait niet alleen om dementie, maar ook over de manier waarop we voor elkaar gaan zorgen in de toekomst. Tjeu van de Laar roept anderen op: ‘Denk vooral in mogelijkheden en werk samen vanuit verschillende perspectieven.’ Cnossen vult aan dat hij meeneemt dat het zinvol is om de gemeenschapszin verder te versterken. Juist omdat veel mensen wel willen maar niet goed weten hoe ze moeten beginnen. Hierbij is het geven van voorlichting en informatie over dementie belangrijk. Een beter begrip leidt tot commitment én er ontstaan kleine netwerken die helpen. Zo beweegt de gemeente Leudal, met alle samenwerkingspartners en inwoners, naar een zorgzame samenleving. Movisie-onderzoeker Lars Ramaker aan het woord Mensen met dementie willen, net als ieder ander, natuurlijk het liefst zo lang mogelijk blijven doen wat zij al deden. Om mee te blijven doen worden er in buurtcentra en ontmoetingscentra allerlei losse activiteiten en momenten georganiseerd voor mensen met dementie. Maar wanneer iemand bij bijvoorbeeld zijn eigen sport- of hobbyclub betrokken kan blijven is dat natuurlijk nog mooier. Dat vraagt wel om denken in mogelijkheden vanuit professionals, en welwillendheid van het verenigingsleven. Denk niet alleen vanuit het bestaande aanbod aan dagactiviteiten, maar vraag ook aan de persoon met dementie en naasten wat voor diegene een zinvolle dag inhoudt. Wat vraagt dit aan eventuele aanpassingen en wie zijn daar voor nodig? Vanuit de gemeente kunnen gesprekken worden gefaciliteerd tussen bijvoorbeeld zorg en welzijn en het verenigingsleven. Waarom is het belangrijk dat mensen met dementie zo lang mogelijk mee kunnen blijven doen? Welke trainingen zijn beschikbaar voor verenigingen in het omgaan met dementie, wat hebben partijen van elkaar nodig en welke rol kan mogelijke subsidiering hierin betekenen? Allemaal zaken die in zulke gesprekken aan de orde kunnen komen. De gemeente Leudal laat vanuit dit project hierin het goede voorbeeld zien!

 

ROGGELS NIEUWS

Op de website van www.roggelsketeerke.nl publiceren we ook regelmatig berichten.

Verder vindt u op de website https://www.roggelsketeerke.nl/category/actueel/

veel berichten over Roggelse verenigingen en hun activiteiten.

Het overige nieuws vindt u op https://www.roggelsketeerke.nl/category/overig-nieuws/

In het huis-aan-huis magazine HALLO worden berichten van de Gemeente Leudal geplaatst en ook van onze vereniging. U kunt ook de website https://halloonline.nl/ raadplegen voor onze berichten over activiteiten.

In het wekelijkse magazine VIA (bij krantenabonnees) publiceren we berichten over onze kaart- en kienmiddagen.

Bij de supermarkt en sommige eetgelegenheden liggen magazines om mee te nemen.

KENT U ONZE WEBSITE AL?

Regelmatig publiceren we op onze website nieuwe foto’s en berichten. Neem eens een kijkje

en u zult veel onderwerpen tegenkomen die voor u van belang zijn. Door op de knop MENU

te klikken komt u bij de verschillende activiteiten en foto’s uit.

Onze website is te bereiken op https://kboroggel.nl

 

 

 

 

 

 

P/a. Mevr. J. Peters-Geelen, Heufke 16, 6088 CM Roggel                             Nieuwsbrief nr. 3 – febr. 2023

Tel. 0475-493438                               

 

Geachte Leden,

 

Maart is een maand met volop activiteiten voor senioren. Kijk maar eens naar onderstaand programma waarin ook nieuwe activiteiten vermeld staan.

De keuze is aan U om deel te nemen aan die activiteit die u het meest aanspreekt. Voor elk wat wils dus!

SIERADEN MAKEN

Wil je de mogelijkheden ontdekken om sieraden te maken? Met glaskralen, ornamenten van papier, fietsenbanden, metaaldraad en textiel maken we de mooiste creaties. Tijdens de start laten we ons inspireren door invloedrijke stijlen in de bijou, waarmee je je eigen sieradenlijn kan maken.

 • Startdatum: ma 27 februari 2023
 • Lesdag en tijd: maandag 12.30 – 14.00 uur
 • 6 groepslessen
 • Kosten deelname: € 35,-
 • Materiaalkosten: € 30,- (schatting)
 • Docent: Rosa Wetsteijn
 • Locatie: Gemeenschapshuis “La Rochelle”, Roggel
 • Op de website www.nooitteoudroermond.nl vindt je een inschrijfformulier en ook een materialenlijst die je nodig hebt.
 • Heb je geen toegang tot internet dan kun je bellen met tel. 0475 745138.

 

CURSUS KUNSTGESCHIEDENIS

De interactieve cursus kunstgeschiedenis neemt je mee op een reis door verschillende kunstperiodes, waardoor je verschillende culturen en hun kunst kunt ervaren. Door de rode draad van actie en reactie in de kunst te volgen, krijg je meer inzicht in de menselijke ervaring. Doe nu mee en verken de prachtige wereld van de kunstgeschiedenis!

 • Startdatum: vr 3 maart 2023
 • Lesdag & tijd: vrijdag 10.00 – 1 1.30 uur
 • 6 groepslessen
 • Kosten deelname: € 35,- p.p
 • Materiaalkosten: geschat rond de € 20,- per deelnemer
 • Docent: Mare Kuzmanovski
 • Locatie: Gemeenschapshuis “La Rochelle”, Roggel
 • Op de website www.nooitteoudroermond.nl vindt je een inschrijfformulier en ook een materialenlijst die je nodig hebt.

Heb je geen toegang tot internet dan kun je bellen met tel.nr. 49 34 38.

DEMENTIE BIJEENKOMST

Op 28 februari wordt een bijeenkomst over dementie georganiseerd.                          

Tijdstip van 13.30-15.30 uur in La Rochelle.

Mensen met dementie maken ook deel uit van onze gemeenschap.

Iedereen is van harte welkom.

Maakt u geen gebruik van een computer dan kunt u ook telefonisch opgave doen bij Synthese

Tel. 0475 745138

 

KIENEN

 Op maandag 6 maart nemen we de kienkaarten weer op in BMV La Rochelle, Past.Hanraetsstr.7A, Roggel. Tijdstip van 13.30 – 16.45 uur. U kunt kienen voor geldprijzen. Een gratis kopje koffie of thee wordt u aangeboden. Er zijn leuke consumptieve prijzen in de loterij te winnen.

Sluiting uiterlijk 17.00 uur. Wij wensen u een prettige middag toe.

 

 

JAARVERGADERING woensdag 8 MAART

Wij nodigen u graag uit deel te nemen aan onze jaarvergadering op woensdag 8 maart 2023 om 13.30 uur in  La Rochelle.

Aanmelding voor deze jaarvergadering is wel vereist. U kunt zich aanmelden vóór 6 maart door te bellen met een van de volgende telefoonnummers: Tel. 49 27 11 Paul Schreurs of tel. 49 38 33 Henk Snijders of 49 34 38 Judith Peters-Geelen.

Diegenen die opgave per mail wensen kunnen gebruik maken van dit emailadres: jpetersgeelen@home.nl

Bent u niet in staat om zelf vervoer te regelen dan kunt u dit telefonisch doorgeven aan genoemde bestuursleden.

Leden die vervoer nodig hebben dienen ook bij aanmelding te melden of een rollator mee vervoert moet worden.

AGENDA

 1. Opening door voorzitter de heer M. v.d. Laar.
 2. Presentatie powerpoint Jaarvergadering 2023 door de heer M. v.d. Laar. Ouderenadviseurs geslaagd!
 3. Notulen jaarvergadering 2022 (liggen op tafels ter inzage)
 4. Jaarverslag 2022 door mevr. J. Peters-Geelen, secretaris
 5. Financieel overzicht 2022 door hr. Fr. Relouw, penningmeester
 6. Verslag van de kascontrolecommissie hr. Jac Peulen en hr. Hub van Heur.

    Benoeming van een nieuw lid voor de kascontrolecommissie.

 1. Bestuursverkiezing: Aftredend bestuurslid is: hr. P. Jegers en hr. P. Schreurs.

       Hr. P. Jegers stelt zich niet herkiesbaar en hr. P. Schreurs is wel herkiesbaar. Leden kunnen ook kandidaten voordragen           tot uiterlijk 6 maart 2023 bij het secretariaat. Deze kandidaatstelling dient schriftelijk te gebeuren voor 6 maart 2023 en         door tenminste 10 stemgerechtigde leden te zijn ondertekend.

 1. Pauze met (gratis) koffie/thee en vlaai geserveerd door de vrijwilligers.
 2. Na de pauze zullen de Golde Liesjes een leuk repertoire brengen. 5 vrolijke meiden die sinds 2006 smartlappen en Duitse schlagers zingen met een vrolijke noot.

     Er is een korte tussenpauze waarin U een drankje aan de bar kunt bestellen voor eigen rekening.

     (Dranken kunnen uitsluitend contant of per pin worden betaald).

BOWLEN

Na een geslaagde bowlingmiddag in januari kijken we uit naar de volgende gezellige middag op woensdag 15 maart vanaf 14.00 uur.

In verband met het reserveren van de banen dient U zich voor 11 maart op te geven bij Paul Schreurs tel. 0637736557 op via pcschreurs@gmail.com  De kosten voor het bowlen zijn € 4,- koffie is voor eigen rekening. Ook niet leden zijn van harte welkom.

De datums voor de rest van het jaar zijn 10 mei, 21 juni, 13 september en 15 november. Indien deze datums wijzigen wordt dat via de nieuwsbrief van de seniorenvereniging bekend gemaakt.

 

 

GEHEUGENTRAINING

 

Sleutels vergeten, wat was nou die boodschap, hoe heette dat nou toch? We krijgen er allemaal vroeg of laat mee te maken. Onthouden gaat niet altijd vanzelf. Bij het ouder worden, maken we ons soms zorgen over ons geheugen. Hoe komt het dat we dingen vergeten en wat kunnen we eraan doen? Een geheugentraining helpt om de vaardigheden van het brein op te frissen. Je kunt je brein fit houden door er actief mee aan de slag te gaan. Het is belangrijk voor je geheugen om steeds weer nieuwe uitdagingen aan te gaan. Bij het opfrissen van oude vaardigheden en het aangaan van nieuwe uitdagingen maak je de verbindingen tussen de gebieden in jouw geheugen als het ware (weer) wakker. Tijdens de workshop zal blijken dat het waardevol, maar ook gezellig is, om op een ontspannen manier met het brein aan de slag te gaan. De workshop is voor alle senioren geschikt. Er zitten zowel makkelijke als moeilijke(re) oefeningen bij. Tijdens de workshop:

 • Krijg je tips aangereikt om beter te onthouden.
 • Ervaar je weer hoe leuk het is om iets nieuws te leren.
 • Ontdek je dat opgeslagen informatie spontaan terugkomt.
 • Ontdek je dat je veel meer kunt dan je dacht.
 • Ga je na een informatief gedeelte actief aan de slag.

De workshop wordt gegeven door Nell Lipsch. Nell heeft jarenlang gewerkt als contactverzorgende IG in een zorginstelling. Daar heeft ze op verzoek van cliënten, een geheugentraining opgezet voor senioren in de dagbehandeling. Na haar pensionering heeft ze deze training aangepast voor senioren in de wijk. Sindsdien geeft zij al een aantal jaren geheugentraining aan senioren in wijkcentra en verzorgingshuizen.

 

Op dinsdag 14 maart kunt u deelnemen aan een geheugentraining van de K.B.O. Tijdstip 13.30-16.00 u. in La Rochelle.

In de tussenpauze wordt een gratis kopje koffie/thee aangeboden. Omdat er maximaal 45 personen per training kunnen meedoen verzoeken wij u uw opgave voor 6 maart te doen bij mevr. J. Peters tel.49 34 38 of per mail jpetersgeelen@home.nl De eerste 45 aanmeldingen komen als eerste aan de beurt bij deze training.  Indien de belangstelling erg groot is zullen we trachten een tweede training te organiseren.

 

BLOEMSCHIKKEN

 De Seniorenvereniging gaat een nieuwe activiteit opstarten, namelijk bloemschikken!

4 maal per jaar en wel op 22 maart, 14 juni, 20 september en 13 december gaan we onder deskundige begeleiding van Door Vercoulen bloemstukjes maken. Het bloemschikken vindt plaats in La Rochelle op woensdagen van 14.00 tot 17.00 uur.

De kosten voor deelname zijn € 10,- per les die volledig opgaan aan de te gebruiken materialen. De koffie in de pauze is voor rekening van de seniorenvereniging. Door zorgt voor de materialen die we nodig hebben, alleen een aardappelmesje dient U zelf mee te brengen. Indien gewenst bezorgen wij Uw stukje thuis. Niet leden, die kennis willen maken met de Seniorenvereniging zijn ook van harte welkom.

Opgave voor 18 maart bij Paul Schreurs 0637736557 of pcschreurs@gmail.com Tot dan!

 

 

AANGIFTE INKOMSTENBELASTING 2022 – Een belangrijk bericht over de Belastingdienst die voor iedereen van ons geldt.

Binnenkort valt er bij U een brief in de bus van de Belastingdienst met het verzoek om vóór 1 mei 2023 aangifte te doen voor de Inkomstenbelasting 2022. Wilt u (weer) van mijn diensten gebruik maken, neem dan contact met me op.                                                                                                                        

Er is weer wat verandert met betrekking tot het inloggen bij de Belastingdienst.                                                                                                                                                                                                    Als belastinginvuller kan ik alleen nog maar voor u inloggen, als u mij vooraf een machtiging heeft verstrekt. Het aanvragen van deze machtiging duurt ca 8 dagen. U kunt me bereiken op het volgende mobiele nummer: 06-20329057

Op Digid.nl wordt exact uitgelegd hoe men kan inloggen b.v. voor het doen van aangifte. U kunt in de taakbalk ‘manieren van inloggen’ aanklikken. Hier vindt u alle informatie. Als iemand geen Smartphone heeft, is een Sms-controle via de vaste telefoon mogelijk. Dit staat onder dit kopje bij ‘Sms-controle’. Als de partner de post op mijn.overheid.nl wil kunnen lezen, dan zijn er twee mogelijkheden:

 • De partners kennen elkaars inloggegevens en gebruiken die.
 • Voor het beheren van de berichten box door een ander of voor het afgeven van een machtiging voor de berichten box van mijn.overheid.nl verwijs ik u naar de uitleg via de site: mijn.overheid.nl/wat-is-de-berichtenbox/machtigingen/

 

 

                                                                                                                           

ZEER BELANGRIJKE OPMERKING                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     Het is gebleken, dat de Belastingdienst bij het opleggen van de voorlopige aanslag 2023 soms van een te lage AOW/Pensioenuitkering is uitgegaan. Hierdoor kan de voorlopige aanslag te laag uitvallen. Het gevolg is dat u de kans loopt straks een flinke nabetaling te moeten doen. Check daarom uw inkomen 2023. Schroom niet om met mij contact op te nemen. De belastinginvuller kan u behulpzaam zijn bij de aangifte. Jos Hebben (belastinginvuller Seniorenvereniging Roggel) 06-20329057

 

KAARTEN VOOR SENIOREN

                               

Op dinsdag 28 maart wordt u uitgenodigd (dames en heren) voor een kaartmiddag in recreatieruimte van WTV Kloeasterhoaf, hoek Kruissingel/Kloosterstraat in Roggel. Tijdstip 13.30 – 16.30 uur. Leuke prijzen te winnen in de loterij. Ook niet leden zijn van harte welkom!

 

                                                                                                                                     

ROGGELS NIEUWS

Op de website van www.roggelsketeerke.nl publiceren we ook regelmatig berichten.

Verder vindt u op de website https://www.roggelsketeerke.nl/category/actueel/

veel berichten over Roggelse verenigingen en hun activiteiten.

Het overige nieuws vindt u op https://www.roggelsketeerke.nl/category/overig-nieuws/

In het huis-aan-huis magazine HALLO worden berichten van de Gemeente Leudal geplaatst en ook van onze vereniging. Omdat de betaalde berichten voorrang hebben kan het zijn dat niet alle berichten geplaatst worden. U kunt dan wel de website https://halloonline.nl/ raadplegen voor onze berichten over activiteiten.

 

In het wekelijkse magazine VIA (bij krantenabonnees) publiceren we berichten over onze kaart- en kienmiddagen.

Bij de supermarkt en sommige eetgelegenheden liggen magazines om mee te nemen.

 

KENT U ONZE WEBSITE AL?

Regelmatig publiceren we op onze website nieuwe foto’s en berichten. Neem eens een kijkje

en u zult veel onderwerpen tegenkomen die voor u van belang zijn. Door op de knop MENU

te klikken komt u bij de verschillende activiteiten en foto’s uit.

Onze website is te bereiken op https://kboroggel.nl

 

 

Nieuwsbrief nr. 2    20 jan. 2023

                              Geachte Leden,

KENT U ONZE WEBSITE AL?

Regelmatig publiceren we op onze website nieuwe foto’s en berichten. Neem eens een kijkje

en u zult veel onderwerpen tegenkomen die voor u van belang zijn. Door op de knop MENU

te klikken komt u bij de verschillende activiteiten en foto’s uit.

Onze website is te bereiken op https://kboroggel.nl/

 

Een belangrijk bericht over de Belastingdienst die voor iedereen van ons geldt.

Lees het goed door en kom tijdig in actie! U kunt met hulp van uw kinderen of uw belastingadviseur een machtiging regelen voor 30 jan.2023 zodat u niet in de problemen komt.

 

Aangifte inkomstenbelasting 2022

Binnenkort valt er bij U een brief in de bus van de Belastingdienst met het verzoek om vóór 1 mei 2023 aangifte te doen voor de Inkomstenbelasting 2022.

Wilt u (weer) van mijn diensten gebruik maken, neem dan contact met me op.

Er is weer wat verandert met betrekking tot het inloggen bij de Belastingdienst.

Als belastinginvuller kan ik alleen nog maar voor u inloggen, als u mij vooraf een machtiging heeft verstrekt.

Het aanvragen van deze machtiging duurt ca 8 dagen.

U kunt me bereiken op het volgende mobiele nummer: 06-20329057

Opmerking Het is gebleken, dat de Belastingdienst bij het opleggen van de voorlopige aanslag 2023 soms van een te lage AOW/Pensioenuitkering is uitgegaan.

Hierdoor kan de voorlopige aanslag te laag uitvallen. Het gevolg is dat u de kans loopt straks een flinke nabetaling te moeten doen. Check daarom uw inkomen 2023.

Schroom niet om met mij contact op te nemen.

Jos Hebben (belastinginvuller Seniorenvereniging Roggel)

06-20329057

KIENEN

Op maandag 6 febr. wordt weer gekiend in BMV La Rochelle, Past.Hanraetsstr.7A, Roggel. Tijdstip van 13.30 – 16.45 uur. U kunt kienen voor geldprijzen. Een gratis kopje koffie of thee wordt u aangeboden. Er zijn leuke consumptieve prijzen in de loterij te winnen.             

           

KLIK EN TIK LESSEN: Op vrijdag van 14.00-15.30 u in WTV Kloeasterhoaf.

Wilt u meedoen en ook Digid kunnen gebruiken op tablet of PC? Meldt u dan bij tel. 088 – 243 2030 of per mail e.meeuwissen@bibliocenter.nl

 

KAARTEN VOOR SENIOREN                                

Op 28 februari kunt u weer een kaartje leggen (dames en heren)

in de opgeknapte recreatieruimte van WTV Kloeasterhoaf, hoek Kruissingel/Kloosterstraat in Roggel. Tijdstip 13.30 – 16.30 uur. Leuke prijzen te winnen in de loterij. Kleine bijdrage voor koffie/thee. Ook niet leden zijn van harte welkom!

 

BELANGRIJK: DE ACCEPTGIROKAART VERDWIJNT IN JUNI 2023.

Als u zelf uw bankzaken regelt kan dat op DRIE manieren. U vult een papieren opdrachtformulier in en verzend dit naar uw bank of u doet via de computer uw betalingen met internetbankieren of u geeft diegene die van u een betaling nodig heeft een machtiging.

Als u zelf met papieren opdrachtformulieren nog bankzaken doet is het verstandig om nu in actie te komen. Bestel een extra voorraad opdrachtformulieren met portvrije enveloppen bij de RABO Mobiele Bankservice via telefoonnummer 088-722 66 00. Zo heeft u steeds voldoende opdrachten en op tijd in huis voordat de acceptgirokaarten verdwijnen in juni 2023. De RABO mobiele bankservice kunt u ook bellen voor hulp als u blijvend of tijdelijk minder mobiel bent. U dient hiervoor een afspraak te maken voor huisbezoek als u genoemd telefoonnummer belt en meldt dan dat u woonachtig bent in Midden-Limburg!

Als u heeft gekozen voor internetbankieren is het niet meer mogelijk om papieren opdrachten te gebruiken. Als u internetbankiert kunt u voor vragen contact opnemen via mail RABO bedrijven.pml@rabobank.nl Bankiert u bij een andere bank raadpleeg dan hun informatie en bel!

Een machtiging is een overeenkomst tussen u en diegene die u producten en diensten levert (dus niet de bank!) U zult dus altijd het bedrijf een machtiging dienen te geven. Zowel mensen die papieren opdrachten gebruiken maar ook diegenen die internetbankieren kunnen een machtiging voor automatische afschrijving regelen.

 

ROGGELS NIEUWS

Op de website van www.roggelsketeerke.nl publiceren we ook regelmatig berichten.

Verder vindt u op de website https://www.roggelsketeerke.nl/category/actueel/

veel berichten over Roggelse verenigingen en hun activiteiten.

Het overige nieuws vindt u op https://www.roggelsketeerke.nl/category/overig-nieuws/

In het huis-aan-huis magazine HALLO worden berichten van de Gemeente Leudal geplaatst en ook van onze vereniging. Omdat de betaalde berichten voorrang hebben kan het zijn dat niet alle berichten geplaatst worden. U kunt dan wel de website https://halloonline.nl/ raadplegen voor onze berichten over activiteiten.

 

In het wekelijkse magazine VIA (bij krantenabonnees) publiceren we berichten over onze kaart- en kienmiddagen.

Bij de supermarkt en sommige eetgelegenheden liggen magazines om mee te nemen.

                                                                                        

                Geachte Leden,                                            Nieuwsbrief nr. 1 – jan. 2023

 

KOESTER DE WARMTE VAN ONZE GEMEENSCHAP

Aandacht voor het grotere geheel en tevreden zijn in bescheidenheid. Respect voor het leven en waarderen wat wel nog kan. De laatste jaren worden wij geconfronteerd met situaties die ons doen beseffen dat wij niet alles in eigen hand hebben. Oorlog en hongersnood volgen op pandemie, economische crisis, klimaatverandering en milieuvervuiling. Mensen moeten huis en haard verlaten en gebroken gezinnen zijn op de vlucht voor een agressor. Ziekte en sterven naast geboorte en gezondheid. Tegenstellingen volgen elkaar in hoog tempo op. Dat kunnen wij niet altijd voorkomen en beïnvloeden, maar wel de manier waarop wij er met elkaar mee omgaan. Het begint kleinschalig in onze eigen directe omgeving. Elkaar gedag zeggen met een vriendelijke lach en omzien naar elkaar.

 

In onze gemeenschap kunnen wij zoveel meer voor elkaar betekenen. Dat doen wij samen, naast de inzet van de vele mantelzorgers, vrijwillige ondersteuners en beroepskrachten, die belangeloos er zijn voor anderen. Een leefbaar dorp dat toegankelijk is en blijft voor alle inwoners. Een dorp dat voorziet in eerste levensbehoeften en ontmoetingsplekken. Een dorp dat eenieder omarmd en geen verschil maakt in jong en oud, cultuur en geloof. Dat kost niets, maar is wel kostbaar.

 

In 2022 hebben wij ervaren dat samenwerken loont. Besturen en leden van verenigingen en stichtingen gingen met elkaar, en de gemeente Leudal, in gesprek over behoud van ons gemeenschapshuis La Rochelle. Met zes verenigingen, op het gebied van welzijn en zorg, werd gesproken over een betere afstemming van activiteiten zodat onze inwoners daarvan meer kunnen profiteren. Extra aandacht werd geschonken aan beginnende dementie en de rol van de mantelzorger. Men wist elkaar te vinden op verschillend vlak voor het behoud van een leefbaar centrum.

Men is zich meer bewust van het belang van burgerparticipatie. Omzien naar elkaar is immers ook omzien naar jezelf.

 

De Seniorenvereniging Roggel wil, als vereniging voor de gemeenschap, naast de vele activiteiten voor haar leden, ook een actieve bijdrage blijven leveren aan de bereikbaarheid, leefbaarheid en ontmoetingsruimte voor alle inwoners. Wij doen er samen toe!

 

Mede namens het bestuur en de vrijwilligers van de Seniorenvereniging Roggel wens ik eenieder een goed, en bovenal gezond, 2023.

 

Tjeu Van de Laar, Voorzitter.

 

Ook enkele belangrijke berichten over de Belastingdienst die voor iedereen van ons gelden!

 

Lees het goed door en kom tijdig in actie! U kunt met hulp van uw kinderen of uw belastingadviseur dit voor 30 jan.2023 tijdig regelen zodat u niet in de problemen komt.

 

BELANGRIJK!    Inloggen bij MijnOverheid (Belastingdienst)

Om uw aangifte bij de Belastingdienst te doen of bekijken en ook om uw berichten box in te zien (voor berichten over WOZ-waarde, RDW (auto) Kadaster, Energielabel woning etc.) dient u in te loggen op de website van de Belastingdienst www.MijnOverheid.nl

Om in te loggen bij www.MijnOverheid.nl  heeft u een DigiD nodig.

Om uw persoonlijke gegevens nog beter te beschermen kunt u vanaf 30 januari 2023 alleen nog inloggen met de DigiD app of sms-controle. Dit betekent dat u voortaan altijd uw telefoon of tablet nodig heeft bij het inloggen. Inloggen met alleen uw DigiD gebruikersnaam en wachtwoord is dan niet meer mogelijk.

DigiD app – De DigiD app is de makkelijkste manier om veilig in te loggen. Zo zijn uw persoonlijke gegevens nog beter beschermd. U hoeft geen wachtwoord te onthouden. Alleen een pincode die u zelf kiest. Kijk voor meer informatie over de DigiD app op www.digid.nl/inlogmethodes/digid-app

 

Sms-controle – Heeft u geen smartphone of tablet? Dan kunt u ook inloggen met een sms-controle. U ontvangt dan een sms-code op uw mobiele telefoon. Of kies voor een gesproken sms-code. Deze kunt ook op een vaste telefoon ontvangen. U wordt dan automatisch gebeld op uw vaste lijn en ontvangt een gesproken sms-code. Kijk voor meer informatie op www.digid.nl/inlogmethodes/sms-controle

 

Ik kan niet inloggen met DigiD

Berichten box – Als u niet kunt inloggen met de DigiD app of sms-controle heeft u na 30 januari geen toegang meer tot de berichten in uw Berichten box. Wat kunt u doen:

Log in op MijnOverheid en stuur de Berichten box berichten die u wilt bewaren vóór 30 januari 2023 door naar uw eigen e-mailadres.

Geef in MijnOverheid aan dat u geen digitale post meer wilt ontvangen.

Log voor 30 januari 2023 in op MijnOverheid en ga naar de instellingenpagina. Onder  Organisaties Berichten box’ staan de organisaties die digitale berichten naar u mogen sturen. Haal de vinkjes weg bij alle organisaties. Alleen het vinkje bij de Belastingdienst kunt u niet verwijderen. Klik op ‘Opslaan’. U krijgt uw post weer op papier. Let op: het kan tot drie weken duren voordat de wijziging is verwerkt. Heeft u hulp nodig bij het uitzetten van de digitale post? Neem dan contact op met de helpdesk of raadpleeg uw  Belastingadviseur.

 

Persoonlijke gegevens – Heeft u toch informatie nodig die op MijnOverheid staat, dan kunt u direct contact opnemen met de organisatie waar de informatie vandaan komt. Mochten de gegevens die u nodig heeft er niet bij staan, dan kunt u contact opnemen voor 30 jan. met de helpdesk van de Belastingdienst of uw belastingadviseur.

 

LET OP!Ik wil iemand anders helpen of geholpen wordenAls u iemand anders wilt helpen of geholpen worden om bijvoorbeeld de belastingaangifte te doen, kan er gemachtigd worden voor een aantal berichten. Het is reeds mogelijk voor de Belastingdienst, Sociale Verzekeringsbank (AOW) en het CIZ. U kunt de machtigingen regelen op machtigen.digid.nl. Doe dit s.v.p. voor 30 jan. 2023!

Toeslagen 2023

De zorgtoeslag en de huurtoeslag gaan per 1 januari 2023 extra omhoog. De toeslagen gaan elk jaar omhoog, maar nu komt er nog een extra bedrag bij. Dit is om mensen extra te ondersteunen, want het dagelijks leven is een stuk duurder geworden.

Vanaf 2023 komen meer mensen in aanmerking voor de zorg- en huurtoerslag. Dit komt omdat de inkomensgrenzen zijn verhoogd.

Zorgtoeslag

Heeft u geen toeslagpartner(alleenstaande) dan hebt u recht op zorgtoeslag als uw inkomen niet hoger is dan € 38.520,00 per jaar. Uw vermogen (exclusief waarde eigen woning)  per 1 januari 2023 mag niet hoger zijn dan € 127.582,00.

Hebt u een toeslagpartner (bv gehuwden, samenwonenden)? Dan hebben jullie recht op zorgtoeslag indien jullie gezamenlijk inkomen niet hoger is dan € 48.224,00 per jaar.

Het gezamenlijk vermogen(exclusief waarde eigen woning) per 1 januari 2023 mag niet hoger zijn dan € 161.329,00.

Huurtoeslag

De huurtoeslag gaat in 2023 ook extra omhoog. Hierdoor ontvangen de meeste mensen meer huurtoeslag. De huur mag echter niet hoger zijn dan  € 808,06 per maand.

Voor een alleenstaande mag het vermogen per 1 januari 2023 niet hoger zijn dan                     € 33.748,00.

Heeft u een toeslagpartner (bv gehuwden, samenwonenden) dan mag uw gezamenlijk vermogen per 1 januari 2023 niet hoger zijn € 67.496,00.

Opmerking

Heeft de belastingdienst  u voor het jaar 2023 al bij voorschot een toeslag toegekend?          Dan is het verstandig om een inkomenscontrole te doen. Want de belastingdienst is uitgegaan van uw inkomen over het jaar 2022 met een geringe verhoging.

De netto=AOW is toegenomen met ca 7%, maar daarnaast zijn de pensioenen verhoogd. Dit is voor iedereen een ander percentage (c.q. bedrag).

Check daarom uw inkomen, maak een proefberekening om achteraf niet voor verrassingen  komen te staan.

Bent u in het verleden niet in aanmerking gekomen voor een zorgtoeslag of huurtoeslag?

Maak een proefberekening. Hulp nodig? Bel 06-20329057. U krijgt dan Jos Hebben, onze KBO belastingadviseur,  aan de lijn. Hij maakt tijd voor het maken van een afspraak.

 

KIENEN

Op maandag 9 jan. kan er weer gekiend worden in BMV La Rochelle, Past.Hanraetsstr.7A, Roggel. Tijdstip van 13.30 – 16.45 uur. U kunt kienen voor geldprijzen. Een gratis kopje koffie of thee wordt u aangeboden. Er zijn leuke consumptieve prijzen in de loterij te winnen.                          

KLIK EN TIK LESSEN: Op vrijdag van 14.00-15.30 u in WTV Kloeasterhoaf.

Wilt u meedoen en ook Digid kunnen gebruiken op tablet of PC? Meldt u dan bij tel. 088 – 243 2030 of per mail e.meeuwissen@bibliocenter.nl

 

KAARTEN VOOR SENIOREN                                

Op 24 januari kan er weer gekaart worden door senioren (dames en heren)

in de opgeknapte recreatieruimte van WTV Kloeasterhoaf, hoek Kruissingel/Kloosterstraat in Roggel. Tijdstip 13.30 – 16.30 uur. Leuke prijzen te winnen in de loterij. Kleine bijdrage voor koffie/thee. Ook niet leden zijn van harte welkom!

 

 

CONTRIBUTIE EN BIJDRAGEN 2023

 • De contributie voor 2023 blijft gehandhaafd op € 27,50 per lid per jaar.

Omdat KBO-Limburg zich samen met Noord-Holland, Gelderland, Noord-Brabant en Overijssel heeft afgescheiden van de landelijke KBO hoeven we weliswaar ruim €  3,00 minder af te dragen, maar dat bedrag willen we besteden aan het betaalbaar houden van de activiteiten met lesgevers.

 

Leden die geen machtiging hebben afgegeven: de betaling van de contributie dient vóór 27 jan. 2023 plaats te vinden op rekeningnummer NL82 RABO 0144 2176 94 ten name van Seniorenvereniging Roggel.

Leden die wel een machtiging hebben afgegeven: de contributie wordt op 27 jan. 2023 automatisch afgeschreven van uw bankrekeningnummer.

 

 

 

 • De bijdrage voor de activiteiten met lesgevers wordt € 110,00 per jaar.       
 • Om de activiteiten met lesgevers  betaalbaar te houden zijn we genoodzaakt, de bijdragen te verhogen met €  10,00 per jaar naar €  110,00. Dat betekent een verhoging van €  1,00 per maand, ofwel €  0,25 per les.

De bijdrage voor het Koersbal blijft €  72,00 per jaar. Hierbij wordt geen lesgever ingeschakeld. Daardoor is Koersbal kostendekkend.

 

Voor het eerste halfjaar zijn de bijdragen

voor Gymnastiek, Koor, Yoga en Buitensport         €  66,00.

voor Koersbal                                                              €  36,00.

 

Leden die geen machtiging hebben afgegeven: de betaling van de bijdrage voor het eerste halfjaar dient vóór 27 jan. 2023 plaats te vinden op rekeningnummer NL82 RABO 0144 2176 94 ten name van Seniorenvereniging Roggel.

Leden die wel een machtiging hebben afgegeven: de bijdrage wordt op 27 jan. 2023 automatisch afgeschreven van uw bankrekeningnummer.

 

Mocht er iets veranderen in uw deelname aan activiteiten, geef dat dan zo snel mogelijk door aan de contactpersoon en aan de penningmeester Frans Relouw, tel. 0475-493916.

 

Bij voorbaat dank voor uw medewerking.

Frans Relouw, penningmeester.

 

        nieuwsbrief november 2022                                                          

 Geachte Genodigden en Leden,                                                       

We nodigen u van harte uit deel te nemen aan onze jaarlijkse Advent-/Kerstviering op dinsdag 13 december in BMV La Rochelle, Past. Hanraetsstraat 7A, 6088 EH Roggel.

Vriendelijk verzoek aan u allen: kom op tijd zodat we om 12.00 uur aan de gezamenlijke kerstkoffietafel kunnen beginnen.

Het programma ziet er als volgt uit:

Inloop 11.30 uur.

12.00 uur Opening door dagvoorzitter.

Daarna gezamenlijke kerstkoffietafel verzorgd door Slagerij Brunen, Bakkerij Heerschap,

bestuursleden en vrijwilligers.

 

Om 13.30 uur begint de advent/kerstviering met een inleiding door Pastoor P. Lipsch.

Hij zal een toelichting geven op de viering en tijdens de viering wordt gecollecteerd voor de

Voedselbank Leudal. Er zijn veel gezinnen en alleenstaanden in Roggel in nood en zij kunnen bij deze Voedselbank terecht voor levensmiddelen.

De viering wordt opgeluisterd door het Seniorenkoor o.l.v. mevrouw Veronica Peerboom. U kunt mee bidden en zingen. Na de viering wordt er koffie/thee geschonken maar u kunt ook gebruik maken van andere consumpties in La Rochelle. Die consumpties zijn dan voor uw eigen rekening. De kostprijs van deze consumpties is €2,30 per drankje. Gelieve bij voorkeur

met gepast geld te betalen. Omstreeks 16.15 u vindt sluiting plaats.                 

Opgave vóór 7 dec. door te bellen met een van de bestuursleden mevr. Peters, tel. 49 34 38 of mevr. G. Hendriks tel. 06 – 10 80 79 29. Wacht niet met opgave te doen maar bel meteen!

Voor deze viering wordt geen eigen bijdrage gevraagd.

Alleen als u zelf geen vervoer kunt regelen dient u dit bij telefonische opgave te melden.

Wij kijken dan wie uw vervoer kan uitvoeren.

Het bestuur wenst u allen een fijne advent/kerstviering toe. Denk aan uw medemens.

“Geen mens kan iedereen helpen, maar iedereen kan een mens helpen.”

KIENEN

Op maandag 5 december kan er weer gekiend worden in BMV La Rochelle, Past.Hanraetsstr.7A te Roggel. Tijdstip van 13.30 – 16.45 uur. U kunt kienen voor geldprijzen. Een gratis kopje koffie of thee wordt u aangeboden. Er zijn leuke consumptieve

prijzen in de loterij te winnen. 

WANDELING VOOR MANTELZORGERS VOOR MENSEN MET DEMENTIE

Op vrijdag 16 dec. wordt er weer gewandeld. Start: Café Restaurant St. Servaas,

St. Servaasweg 46, 6083 AS NUNHEM van 10.30 u tot max. 11.30 u. Route afhankelijk van mogelijkheden van de deelnemers. Koffiedrinken rond 11.30 u tot 12.30 uur.

Kunt u geen vervoer regelen naar de startplaats bel dan mevr. M. van der Ven tel. 06-23957925 of Synthese tel. 745 138. Aanmelden is niet nodig. Mantelzorgers voor mensen met dementie kunnen op deze manier hun verhaal kwijt en ervaringen uitwisselen.                                                     

KAARTEN VOOR SENIOREN                                

Op 20 december kan er weer gekaart worden door senioren (dames en heren)

in de recreatieruimte van WTV Kloeasterhoaf, hoek Kruissingel/Kloosterstraat in Roggel.

Tijdstip 13.30 – 16.30 uur. Leuke prijzen te winnen in de loterij. Kleine bijdrage voor koffie/thee. Ook niet leden zijn van harte welkom!

 

BOWLEN Ontmoeten, spel en bewegen!

De Seniorenvereniging is voornemens om een aantal malen per jaar enkele uurtjes te bowlen op de Leistert. Dit gaan we doen in weken met een lage parkbezetting. De eerste keer is op woensdag 11 januari om 14.00 uur bij de Leistert. De eerste bowling is gratis. Consumpties zijn voor rekening van de deelnemers. Bij voldoende belangstelling zal deze bowling regelmatig worden georganiseerd. Voor inlichtingen en opgave, voor 7 januari bij Paul Schreurs 06-37736557 of pcschreurs@gmail.com. Ook niet leden zijn van harte welkom.

BILJARTEN – De Seniorenvereniging heeft de mogelijkheid om enkele biljarters, wekelijks, een paar uurtjes biljarten aan te bieden. Nadere informatie, Paul Schreurs 06 33736557 of pcschreurs@gmail.com

 

KLIK EN TIK LESSEN: Op vrijdag van 14.00-15.30 u in WTV Kloeasterhoaf.

Wilt u meedoen en ook Digid kunnen gebruiken op tablet of PC? Meldt u dan bij tel. 088 – 243 2030 of per mail e.meeuwissen@bibliocenter.nl

 

 

                                                                      

Aan alle leden van KBO Limburg

 

Samenwerking met o.a. KBO Brabant. KBO Limburg stapt per 1 januari 2023 uit de Unie KBO. Op woensdag 9 november 2022 is tijdens een extra Algemene Vergadering van KBO Limburg besloten het lidmaatschap van Unie KBO per 1 januari a.s. te beëindigen. Tijdens de reguliere Algemene Vergadering op 14 juni jl. was al besloten het lidmaatschap van Unie KBO pro forma op te zeggen. Op beide vergaderingen bleek de overgrote meerderheid van de aanwezige afdelingen hier voorstander van te zijn. Dat betekent dat we vanaf 1 januari a.s. zelfstandig verder gaan.

 

Vanzelfsprekend is dit besluit niet zomaar genomen. Daar is heel wat aan vooraf gegaan.

Al 10 jaar discussieert Unie KBO en later KBO PCOB over de te volgen koers. Dat gaat regelmatig gepaard met hoogoplopende meningsverschillen. Een terugkerend onderwerp daarbij zijn de provinciale bonden. Daar is al heel lang discussie over. In 2019 hebben we dat uitgepraat en was het de bedoeling dat KBO Brabant weer aan zou sluiten. Een versterking van het geheel en een nieuwe start lagen in het verschiet. Beide zijn helaas niet gelukt. Sterker nog, het oude plan van het opheffen van de provinciale bonden ligt wederom op tafel. Als KBO Limburg willen wij die discussie niet opnieuw aangaan. Daar komt bij dat dit voor ons, een door de provincie Limburg erkende maatschappelijke organisatie, geen optie is. Alles bij elkaar heeft dit ervoor gezorgd dat de afdelingen nu hebben besloten tot het opzeggen van het lidmaatschap van Unie KBO. Dat betekent dat KBO Limburg samen met de aangesloten afdelingen zelfstandig verder gaat.

Zelfstandig, maar niet alleen! We gaan daarbij samenwerken met de KBO’s Brabant, Noord-Holland, Gelderland en Overijssel. De laatste drie stappen per 1 januari eveneens uit; KBO Brabant deed dat al 12 jaar geleden. Samen vertegenwoordigen we ruim 200.000 leden, twee keer zo zoveel als wat overblijft voor KBO PCOB. Daarmee kunnen we samen ook een vuist maken als het gaat om de landelijke belangenbehartiging. Die gaan we samen stevig oppakken. Daarnaast zijn we vanuit KBO Limburg vertegenwoordigd in de Raad van Ouderen, een rechtstreeks adviesorgaan van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. We gaan onze eigen koers varen. Laten zien dat we er zijn voor onze leden, dat we staan voor de belangen van alle senioren en dat we ertoe doen in de samenleving. Onze afdelingen zijn daarbij het boegbeeld van sociaal contact, lokale belangenbehartiging en omzien naar elkaar. Een beeld dat we hebben neergezet in de ledenwerfcampagne van het afgelopen jaar. Voor het eerst sinds jaren zien we daardoor een stijging van het ledenaantal. Dat hebben we samen bereikt, daar zijn we trots op en dat biedt perspectief voor de toekomst. Uiteraard gaan we ook komend jaar door met deze ledenwerfcampagne, samen met de afdelingen.

Artikel in Ledenmagazine KBO PCOB In het ledenmagazine KBO PCOB van oktober stond het artikel ‘We gaan niet bij de pakken neerzitten’. Daarin werd ingegaan op het uittreden van de vier provinciale bonden. Daarover was op dat moment door de Limburgse KBO-afdelingen nog geen besluit genomen. Naast deze onjuistheid, stonden in het artikel nog een aantal zaken die niet kloppen. B.v. over de ledenvoordelen. In deze brief zetten we daarom graag voor u op een rij hoe we daar mee verder gaan. Uiteraard hebben we naar KBO PCOB gereageerd op dit artikel. Helaas hebben we tot op heden geen reactie ontvangen.

Wat verandert er voor onze leden en wat niet? De afgelopen maanden is er hard gewerkt om de overgang naar het nieuwe samenwerkingsverband voor onze leden soepel te laten verlopen. Nu er groen licht is van de afdelingen gaan we daar voortvarend mee verder, zodat we per 1 januari kunnen starten met onze nieuwe organisatie. We zetten graag op een rij wat dat voor u betekent.

Contributie en dienstverlening

 • De afdelingen blijven verantwoordelijk voor de hoogte van de contributie.
 • De afdracht aan KBO Limburg is voor 2023 vastgesteld op € 15,12 (was € 18,44 inclusief de afdracht aan Unie KBO).
 • Van die € 15,12 is € 8,37 bedoeld voor KBO Limburg en € 6,75 voor het voortzetten van activiteiten die nu door KBO PCOB worden gedaan, denk daarbij aan het magazine en de service en dienstverlening aan afdelingen en leden zoals de ledenadministratie, ouderenadvisering, ledenpasjes en informatie- adviespunt (helpdesk).

Magazine

 • Vanaf januari 2023 ontvangen onze leden 11x per jaar het magazine Ons Limburg dat we samen gaan maken met KBO Brabant, Gelderland en Overijssel.
 • Dit magazine heeft 56 pagina’s: 48 pagina’s algemene inhoud en 8 pagina’s Limburgse inhoud en verschijnt 11x per jaar.
 • Ledenmagazine KBO PCOB komt te vervallen, net als het kwartaalblad Senioren Limburg.

Ledenvoordeel

 • De meeste ledenvoordelen gaan gewoon door. Zo kunnen de Limburgse KBO leden in 2023 gebruik blijven maken van de collectieve zorgverzekering Zilveren Kruis Achmea met hetzelfde pakket als voor leden via KBO-PCOB.
 • Klanten van Energiebesteding blijven hun energiecontract behouden en kunnen later besluiten om het te verlengen bij Energiebesteding.
 • Leden kunnen gebruik blijven maken van de korting bij de rijbewijskeuring voor 75+.
 • De belastingservice blijft onder verantwoordelijkheid van KBO Limburg voortbestaan.
 • We zijn in onderhandeling met KBO Brabant om het brede pakket ledenvoordeel dat zij bieden ook voor onze leden beschikbaar te stellen.

Belangrijk is dat we elkaar blijven versterken, dat we als KBO Limburg onze zelfstandige positie behouden, inclusief de subsidie, steun en waardering van de Provincie Limburg. Een subsidie die in elk geval tot en met 2024 gegarandeerd is.

De naam KBO blijft vooralsnog gehandhaafd en dat geldt ook voor het logo. We blijven ons inzetten voor de samenwerking van alle seniorenorganisaties in Nederland, samen met de al genoemde andere vier provinciale KBO-bonden. We werken samen aan het opbouwen van een krachtige netwerkorganisatie. Uitgangspunt daarbij is dat we staan voor de belangen van alle senioren, maar het belang van onze leden niet uit het oog verliezen.

Heeft u vragen?  Stuur ze naar info@kbolimburg.nl of bel 0475 381740. Van harte welkom!

Met vriendelijke groet, Marcel Ballas, voorzitter en Hans Hollanders, directeur.

UITNODIGING AAN ALLE INWONERS VAN ROGGEL

 

Beste mensen,

Dit jaar wordt onder de vlag van Open Club Roggel, waarbij ook de Seniorenvereniging is aangesloten, voor het eerst een nieuwjaarsborrel georganiseerd onder het motto:

Roggelse mensen ontmoeten elkaar in het nieuwe jaar!

De nieuwjaarsborrel vindt plaats op 1 januari 2023 van 14.00 tot 17.00 uur!

Uiteraard in het Huis van de Gemeenschap La Rochelle.

De muziek wordt verzorgd door bigband Xpero en andere Roggelse artiesten en er is een verrassingsoptreden.

De binnenkomst in La Rochelle is al direct heel bijzonder en uitnodigend. De nieuwjaarsgangers worden met een glaasje sekt ontvangen door de voorzitters van de aangesloten OCR-verenigingen/stichtingen. Zo kunnen wij ook uitstralen waar wij als OCR samen voor staan: een leefbaar Roggel!

Vraag aan jullie: bezoek zoveel mogelijk deze nieuwjaarsborrel en maak er reclame voor!

Tijdens de nieuwjaarsborrel kunnen we elkaar het allerbeste toewensen voor het nieuwe jaar en 2023 beginnen met een gezellig samenzijn in een nieuwe ambiance, zodat er in Roggel hopelijk weer een nieuwe traditie geboren is….

Aan de vrijwilligers (ook bestuursleden) de vraag: willen jullie samen meedoen om de mensen te ontvangen? Graag opgave van de vrijwilligers z.s.m.  bij het secretariaat tel. 0475 – 493438.

Met vriendelijke groet,

Namens Seniorenvereniging Roggel

Judith Peters-Geelen, secr.

nieuwsbrief oktober 2022 

OPBRENGST RABOBANK CLUBKASCAMPAGNE

Dankzij de stemmen van veel leden hebben we een mooie opbrengst van € 493,77 mogen ontvangen. Dank aan allen die op deze wijze ons ondersteund hebben!

WAARSCHUWING VOOR UW VEILIGHEID

Recent werd een van de leden geconfronteerd met een erg vervelende zaak. Via telefonisch contact werd gevraagd om haar bankpas af te geven aan een medewerkster van de RABO. Het betreffende lid kreeg toen huisbezoek en de zgn. medewerkster van de RABO ging meteen met de bankpas van mevrouw pinnen! met grote schade tot gevolg.

Beste leden, trap er niet in! De bank zal u nooit vragen een bankpas mee te geven. Geef ook geen gegevens telefonisch door! Heeft u vragen neem dan meteen contact op met de RABO tel. 088-722 66 00. Vertrouwt u het niet, bel dan meteen de politie 112. Wacht niet om te bellen, maar bel meteen, want de dief van uw bankpas is sneller dan u denkt.

 

“HET WAAS WEER GEZELLIG” Dinsdagmiddag 18 oktober werd de Dag voor de ouderen gevierd in La Rochelle. Een goede opkomst en een programma dat de aanwezigen zeer konden waarderen. Na een welkomstwoord kreeg Jac Peulen het woord die, aan de hand van 10 jaar ervaring, het gehoor wist te boeien over de functie en doel van ouderenadviseur. Jac benadrukte dat ouderen binnen onze gemeenschap op een gemakkelijke manier contact moeten kunnen leggen met een vertrouwd iemand, zowel voor een hulpvraag alsook voor een luisterend oor. Het is belangrijk dat ouderen die eerste stap durven te zetten, zonder zich bezwaard te voelen.

Omdat Jac stopt met zijn werkzaamheden werd hem, door KBO-regiovoorzitter Jan Brouns, de KBO speld met oorkonde overhandigd. Jac werd geprezen voor zijn inzet en betrokkenheid. Tevens werd kennis gemaakt met zijn opvolger en dorpsgenoot Jeanine Sonnemans, die met veel enthousiasme sprak over haar keuze om deze mooie taak van ouderenadviseur, samen met Mieke Claessen-Geelen, op zich te nemen.

Het programma van de middag werd op een komische manier voortgezet met zang en sketches van de Fuchsia’s. Zij wisten de gasten op een prima manier te betrekken in hun voorstelling.

Met een loterij tijdens de pauze kon de dag niet meer stuk. De voorzitter van de Seniorenvereniging memoreerde dat “er zijn voor elkaar” maakt dat wij ons allen welkom en veilig blijven voelen in ons mooie Roggel. Heeft u deze middag gemist? Al onze leden ontvangen binnenkort een flyer waarop de werkzaamheden van de ouderenadviseurs worden belicht. Maak hier ook gebruik van en als u twijfelt bel dan met een van de telefoonnummers die op de flyer staan. Onze ouderenadviseurs helpen u graag en zijn deskundig!

KIENEN: op maandag 7 november en maandag 5 dec. vindt weer een kienmiddag plaats in La Rochelle. Aanvang 13.30 u. Leuke geldprijzen en bruikbare levensmiddelen in de loterij. Het kopje koffie of thee met koekje is nog steeds gratis! Maak er samen met vriend of vriendin een gezellige middag van.

WANDELEN VOOR MANTELZORGERS VAN MENSEN MET DEMENTIE

Eens per maand wordt er in het Leudal gewandeld. Mantelzorgers van mensen met dementie kunnen op deze manier hun verhaal kwijt en ervaringen uitwisselen. Op de volgende dagen:

Vrijdag 28 okt. vanaf Restaurant St. Elisabeths hof, Roggelseweg 58, 6081 NP Haelen

Woensdag 23 nov. vanaf Café Goeden Dennenoord, Op de Bos 6, 6088 NA Roggel.

De route is afhankelijk van de mogelijkheden van de deelnemers. Koffiedrinken: rond 11.30 tot 12.30 uur. Aanmelden is niet nodig. Mocht u problemen hebben met het naar de startplaats toe komen of vragen hebben over de toegankelijkheid van een route neem dan contact op met mevr. Maria v.d. Ven tel.06-23957925 of met Synthese via tel. 0475-745138.

COMPUTEREN LASTIG? Er zijn plaatsen vrij voor de gratis cursus Klik & Tik in Roggel op vrijdag van 14.00 tot 15.30 uur in WTV Kloeasterhoaf, Kruissingel 2. Want internet is heel belangrijk in het dagelijks leven. Informatie van de overheid, Digid, belastingaangifte doen, een reis boeken, bankzaken regelen, tweedehands koopjes, dat gaat allemaal via internet.

Met de cursus Klik & Tik leer je typen, e-mailen en internetten. Je krijgt stap voor stap uitleg hoe de pc en internet werkt. Je leert hoe je formulieren invult en websites leest. Je werkt in je eigen tempo en krijgt begeleiding. Klik & Tik is bedoeld voor mensen die geen of weinig ervaring hebben met de computer. Voor meer informatie en om aan te melden kun je contact opnemen met Els Meeuwissen van Bibliocenter, telefoon 088-2432000.

GRATIS ACTIVITEITEN VOOR MANTELZORGERS

Op de Dag van de Mantelzorger 10 NOV. worden mantelzorgers in het zonnetje gezet. In Leudal vinden dan twee activiteiten plaats: een wandeling door het Leudal (START 09.15 bij St. Elisabeths hof, Roggelseweg 56 Haelen met koffie, thee en vlaai), 10.30u wandeling onder begeleiding van een gids, 12.00u gezamenlijke lunch, 13.00u afsluiting.

Zin in een gezellige en ontspannen avond? Om elkaar te ervaringen uit te wisselen. Kom op donderdag 10 nov. naar La Rochelle. Aanvang: 19.30 u. Afsluiting om 21.30 u. De avond wordt muzikaal aangekleed door het koor “Om te Zumpe”. Aanmelden wel vereist per mail: mantelzorgleudal@synthese.nl of telefonisch 06-12123330. 

Mantelzorgers kunnen kiezen voor 1 gratis activiteit.

 

KAARTEN

Nu de herfst weer is aangebroken komen er kaarten op tafel in WTV Kloeasterhoaf op dinsdag 29 november en 20 dec. Aanvang 13.30 uur. Ook hier kunt u weer deelnemen aan een loterij met mooie prijzen. En u kunt genieten van een kopje koffie of thee met koekje. Voor diegenen die graag rummikub spelen kan dat ook. Ook niet-leden senioren zijn welkom!

ADVENT/KERSTVIERING: NOTEERT U 13 DEC. REEDS OP UW KALENDER!

GEMEENTEMAGAZINE EN INFORMATIEGIDS ZORG EN LEEFBAARHEID

Bij de balie van het Gemeentehuis Leudal in Heythuysen is de gids en het gemeentemagazine gratis verkrijgbaar. U vindt er veel nuttige adressen in van alle zorginstanties in Leudal en ook informatie over de gemeentelijke taken.

KLUSBUS Gezinnen met een netto-inkomen tot maximaal 1.893 euro kunnen gebruik maken van de Klus bus. De Klus bus wordt bemenst door medewerkers van het Mens Ontwikkel-Bedrijf en komt op aanvraag naar inwoners thuis om kleine energiebesparende maatregelen (zoals radiatorfolie, Ledlampen, tochtstrip, e.d.) aan te brengen. Hiermee bespaart een huishouden direct op energieverbruik. Bel met 0475-85 90 00 of ga naar www.leudal.nl/klusbus om gebruik te maken van de Klus bus.

 ENERGIETOESLAG – Huishoudens met een laag inkomen kunnen in 2022 eenmalig een energietoeslag krijgen. Deze toeslag bedraagt maximaal € 1.300,-. Op de pagina www.leudal.nl/eenmalige-energietoeslag-2022 staat hoe de aanvraag hiervoor ingediend kan worden en de voorwaarden die gelden om hiervoor in aanmerking te komen. Inwoners die hulp nodig hebben bij het invullen van de aanvraag kunnen telefonisch contact opnemen met gemeente Leudal via 0475- 85 90 00.

Op vrijdag 4 november a.s. start KBO Limburg weer met een cursus Ouderenadvisering in de Baexheimerhof in Baexem. Voor deze cursus zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.

Het is een gedegen opleiding van in totaal zes bijeenkomsten. Dit jaar op 4, 11, 18 en 25 november en 2 december (steeds van 10.00 u tot 15.00 u, inclusief lunch). De datum voor de afsluitende bijeenkomst, waarin de certificaten worden uitgereikt, wordt in overleg vastgesteld. Tijdens de cursus komen alle relevante thema’s aan de orde:

 • Positieve gezondheid
 • Het sociale stelsel (waaronder de WMO)
 • Materiële zekerheid (bijvoorbeeld: hoe omgaan met armoede)
 • Lichamelijke en geestelijke gezondheid (zoals dementie)
 • Sociale relaties en eenzaamheid
 • Arbeid en activiteiten,
 • Waarden en Inspiratie, waaronder: zingeving

En vooral: communicatie. Hoe voer je gesprekken? Hoe motiveer je mensen?

De ouderenadviseur van KBO Limburg is, zo blijkt steeds opnieuw, van groot belang voor onze leden, maar ook voor niet-leden. Het kan voor hen zelfs een reden zijn om lid te worden van de KBO. Niet zo gek als je weet wat een ouderenadviseur allemaal voor mensen kan betekenen. Bijvoorbeeld in situaties, waar je niet goed raad mee weet. Als er zorg nodig is, als er vragen zijn op financieel gebied, als er aanpassingen in huis nodig zijn of als er behoefte is aan sociaal contact. Met dit soort situaties weten onze ouderenadviseurs wel raad. Ze beantwoorden vragen, geven advies en zo nodig gaan ze samen op zoek naar oplossingen. De woon- en leefsituatie van de vrager is daarbij altijd het vertrekpunt.

De ouderenadviseur weet wat er binnen de gemeente speelt, denk aan de WMO en de voorzieningen die er allemaal zijn. Hij of zij kan als informeel cliëntondersteuner ook prima helpen bij het keukentafelgesprek.

Binnen de afdeling zijn er vast leden te vinden die ouderenadviseur willen worden en deze interessante opleiding willen volgen. Leden die belangstelling hebben, kunnen contact opnemen met een van de docenten: Guus van Egdom, telefoonnummer: 06 – 5149 3111.

Dat moet wel op korte termijn want de cursus start over drie weken!!

                                                                                                   NIEUWSBRIEF 8 – sept 2022

Beste leden,

 ZESTIG JAAR SENIORENVERENIGING ROGGEL

Op 13 december 2021 bestond de Seniorenvereniging Roggel 60 jaar. Door de coronapandemie werd deze feestelijke gebeurtenis uitgesteld tot 20 september 2022. Na een welkomstwoord door voorzitter Tjeu Van de Laar startte een mooi programma in La Rochelle, voorafgegaan met een diner voor circa 120 personen, uitmuntend verzorgd door Hans en Marleen Custers-Vullers, en hun team, van Café Sjrake. Diverse sprekers spraken met lof over de activiteiten van de Seniorenvereniging, waaronder wethouder de heer Van Helden en mevrouw Judith Peters-Geelen die, via een compacte samenvatting, zestig jaar Seniorenvereniging wist te overbruggen. Tevens werd gebruik gemaakt van de gelegenheid om mevr. Henriëtte van Roy te vereren met de KBO speld, en een mooie bos bloemen, voor haar grote betrokkenheid en vele verdiensten voor de gemeenschap Roggel, en in bijzonder haar aandacht voor de senioren. Het Smartlappenkoor Huür Ŏs uit Grubbenvorst zorgde voor de muzikale omlijsting en via een groot scherm werden foto’s getoond van weleer, een feest van herkenning voor menige aanwezige.

De Seniorenvereniging Roggel richt zich op het welzijn en welbevinden van ouderen, mede dankzij de inzet en betrokkenheid van de vele vrijwilligers, ondersteuners, bestuurders, overheid en instellingen voor zorg en welzijn. De zorg voor welzijn en welbevinden zal niet minder worden. Maar wellicht wel anders door behoeften, noden en nieuwe ontwikkelingen. Elk individu heeft immers recht op aandacht, welbevinden, ontwikkeling en een eigen identiteit. En daarmee ook de plicht om dat ook een ander te gunnen. Verbindende factoren binnen een gemeenschap kunnen daarbij helpen. De Seniorenvereniging is een verbindende factor die vanuit de aandacht voor de medemens, de vraag vanuit de gemeenschap, actief en betrokken is. Dergelijke verenigingen mogen gekoesterd worden door inwoners, instellingen en overheid. Het is, gezien het toenemend aantal ouderen, van belang dat de Seniorenvereniging Roggel in de toekomst, in welke vorm dan ook, die rol blijft vervullen en het welzijn en welbevinden van onze medemensen blijft behartigen. Daarvoor zullen wij samen krachtig in moeten zetten op het werven van nieuwe leden en vrijwilligers. Met een glimlach kijken wij terug op het verleden, genieten wij van het heden en bouwen wij samen, met vertrouwen, aan onze toekomst binnen onze gemeenschap. Want wij doen ertoe. De vele reacties van de gasten, na afloop van deze jubileumviering, waren zeer positief. Een feest van samenzijn, aandacht en genieten. Wilt u een bijdrage leveren als vrijwilliger of bestuurslid of weet u iemand die lid wil worden? Meldt dan aan bij het secretariaat van de Seniorenvereniging Roggel, tel. 0475 – 49 34 38; email jpetersgeelen@home.nl

 

 

NIEUWE WEBSITE

Heeft u al een kijkje genomen op onze nieuwe website?

Op onze website www.kboroggel.nl kunt u lezen wat onze visie is maar ook de activiteiten, foto’s en nieuwtjes vindt u onder de knop menukeuze.

 

KIENEN

Op maandag 3 okt. wordt weer een kien middag georganiseerd. Leuke prijzen en een gratis kopje koffie/thee worden verzorgd. Aanvang om 13.30 u in BMV La Rochelle. Neem gerust een vriend of vriendin mee en geniet samen van deze gezellige middag. De daaropvolgende kienmiddagen zijn gepland op
7 november en 5 december.

 

YOGA

Zoals veel mensen in Roggel weten geef ik yoga aan de senioren, die lid zijn van de Seniorenvereniging. Nu zijn er nog enkele plaatsen vrij en ik dacht: Ik ga eens een oproep doen en wat uitleg geven.

Wat houdt deze yoga in? Als eerste is het gewone Hatha-yoga. Niet alleen voor ouderen. En iedereen doet de oefeningen voor zover het in zijn of haar mogelijkheden ligt. Dit is niet aan leeftijd gebonden, voor jong en oud is het geschikt.

Het is ook niet zweverig, zoals vaak gedacht wordt. Maar 45 – 50 minuten oefeningen doen, zowel staand, zittend en liggend. Daarna ± 10 minuten ontspanningsoefeningen.

Waar is het goed voor? Voor het hele lichaam, onder andere tegen rugklachten, schouderklachten, spierklachten, nekklachten enz. En het geeft het lichaam ook rust. Maar het is vooral goed voor je lenigheid en om je spieren soepel te houden. Dit is voor al wat oudere mensen heel belangrijk. Zodat je zo lang mogelijk kunt blijven lopen, fietsen en autorijden.

Vanaf 50 jaar kun je al meedoen. Iedereen kan 2 gratis proeflessen volgen, ook al ben je nog geen lid van de seniorenvereniging. Kom eens meedoen! Op donderdagmorgen is er om 9 uur de eerste les, en om 10.15 uur de tweede les in La Rochelle. Aanwezig zijn graag 10 minuten van tevoren.

Mocht je nog vragen hebben, dan kun je me rustig bellen: 0475-493916 Hanny Relouw.

 

MANTELZORGERS EN WAARDERING

Wat is mantelzorg? Een mantelzorger is iemand die langdurig en intensief zorg biedt aan een partner, kind, familielid, buur of vriend. De normale dagelijkse zorg die partners, ouders, kinderen, familieleden, vrienden elkaar geven valt hier niet onder. Een richtlijn is dat een mantelzorger gedurende ongeveer 3 maanden per jaar minstens 8 uur per week zorg verleent aan een naaste. Heeft u nog vragen? Dan kunt u altijd contact opnemen met de gemeente Leudal via telefoonnummer (0475) 85 90 00 of via een e-mail naar info@leudal.nl.

 

Het verschil maken

Bent u mantelzorger of krijgt u zorg van een naaste? Dag en nacht voor iemand klaar staan die langdurig ziek is of een beperking heeft. Onvoorwaardelijk zorgen voor een naaste. Zij maken het mogelijk dat iemand die langdurig ziek is of een beperking heeft zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen. Dat doet de mantelzorger allemaal.
Gemeente Leudal vindt het belangrijk dat deze inzet wordt gewaardeerd, omdat deze vorm van zorg niet vanzelfsprekend is, maar in het dagelijkse leven wel het verschil maakt. Informele zorg wordt in de toekomst steeds belangrijker,’ zegt wethouder Huub van Helden. In Leudal zijn meer dan 10.000 mantelzorgers actief die zich structureel voor een ander inzetten, waarvan er ca. 1000 zwaarbelast zijn.

 

Mantelzorgcompliment

Eén van de manieren waarop de gemeente waardering toont, is door het aanbieden van een mantelzorgcompliment. Dit is een symbolisch bedrag van €50,- dat de gemeente beschikbaar stelt voor inwoners die mantelzorg ontvangen. Het compliment kan worden aangevraagd door of namens iemand die zorg ontvangt. Degene die zorg ontvangt moet in de gemeente Leudal wonen. Let op: per zorgvrager kan maar één mantelzorgcompliment worden aangevraagd. Hoe kan ik het mantelzorgcompliment aanvragen? U kunt het mantelzorgcompliment aanvragen door het formulier in te vullen op de website: https://mantelzorgleudal.nl/mantelzorgcompliment Wanneer wordt het mantelzorgcompliment uitbetaald? Het mantelzorgcompliment wordt uiterlijk in de maand december uitbetaald, op de bankrekening van degene die zorg ontvangt. Deze kan zelf bepalen op welke wijze de €50,- besteed wordt om de mantelzorger(s) te bedanken.

 

Mantelzorgattentie

Daarnaast kent de gemeente Leudal de mantelzorgattentie. Dat is een presentje dat iedereen voor een mantelzorger kan aanvragen. De attentie is een onderdeel van de Dag van de Mantelzorg en wordt met een persoonlijke boodschap rond 10 november bij de mantelzorger thuisbezorgd. Degene die zorg ontvangt, dient in de gemeente Leudal te wonen. Een mantelzorger hoeft dat niet.

Gratis activiteit

Op de Dag van de Mantelzorger 10 NOV. worden mantelzorgers in het zonnetje gezet. In Leudal vinden dan twee activiteiten plaats:

– Een wandeling door het Leudal (START 09.15 bij St. Elisabeths hof, Roggelseweg 56 Haelen met koffie, thee en vlaai), 10.30u wandeling onder begeleiding van een gids, 12.00u gezamenlijke lunch, 13.00u afsluiting.

– Avond voor de mantelzorger (19.00 – 22.00u bij La Rochelle in Roggel) om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. 19.00u inloop, 19.30u start programma, 22.00u afsluiting De avond staat in het teken van ontmoeten en ervaringen delen en zal op een ludieke wijze worden opgefleurd.

Locatie: La Rochelle Pastoor Hanraetsstraat 7 Roggel.  Mantelzorgers kunnen gratis deelnemen aan één activiteit naar keuze.

Aanmelden voor de activiteit en het aanvragen van het mantelzorgcompliment en de mantelzorgattentie kunnen van 1 september t/m 30 september 2022 digitaal: www.mantelzorgleudal.nl

Hulp bij het aanmelden nodig? Neem dan contact op met de gemeente via telefoonnummer 0475-85 9000.

dan wordt telefonisch samen met u het formulier ingevuld. Let op: zorg ervoor dat u de adresgegevens van de mantelzorger en uw persoonlijke boodschap bij de hand heeft.

 

BEIJLSHOF LANDART Manifestatie

Van 15 t/m. 30 oktober organiseert de St. Kunst en Cultuur deze manifestatie op Beijlshof 1, 6093 PK Heythuysen. Op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur. Geen entree.

Parkeren bij Frank Coolen machines, Biesstraat 59, Heythuysen.

Leerlingen van basisschool de Zjwiek uit Roggel hebben fantasiedieren gemaakt en in het landschap geplaatst. 20 kunstenaars werken in en met behulp van de natuur. U kunt langs de kunstwerken wandelen.

In de schuren van Beijlshof vindt een expositie plaats over de geschiedenis van Beijlshof.

Zeer de moeite waard voor een bezoek!

 

VIERING DAG VOOR DE OUDEREN

Op dinsdag 18 okt. worden senioren verrast met een feestelijke viering in La Rochelle.

Aanvang 13.30 uur met opening door voorzitter M. v.d. Laar.

Vervolgens zal de heer Jac. Peulen (ouderenadviseur) aan de hand van een beeldpresentatie de werkzaamheden van een ouderenadviseur toelichten. In deze tijd kunnen ouderenadviseurs en de belastingadviseur veel voor u betekenen. Het loont de moeite om hiervan kennis te nemen omdat zorg- en energiekosten de pan uit rijzen en veel ouderen moeite hebben om met hun inkomen de eindjes aan elkaar

te knopen. We verwachten een grote opkomst voor deze waardevolle middag!

In de pauze die daarop volgt hebben we nog een verrassing.

Er is koffie/thee met vlaai geserveerd door onze vrijwilligers. De koffie/thee en vlaai zijn gratis.

Ook kunt u deelnemen aan een loterij met leuke prijzen. Met artistieke muzikale noten tussendoor komt de afsluiting van deze middag om ca. 16.15 uur in zicht.

 

LET OP:

Opgave voor 10 okt. door het invullen en aanleveren van onderstaande strook bij mevr. G. Hendriks-Smeets (tel.0475-492859) Leden die slecht ter been zijn kunnen haar bellen.

Naam:                                                                        tel.nr.

Adres:

 

Neemt deel met/zonder echtgenoot/partner*

Kan zelf vervoer regelen – ja/nee*                Rolstoelvervoer noodzakelijk – ja/nee*     Rollatorvervoer noodzakelijk – ja/nee*      *doorhalen wat niet van toepassing is

 

ACTIVITEIT VOOR VRIJWILLIGERS, CONTACTPERSONEN EN BESTUUR

Op dinsdag 25 okt. hebben we een leuke activiteit in petto voor jullie. Een persoonlijke uitnodiging volgt

z.s.m. Noteer alvast deze datum in je agenda!

 

SENIORENSERVICE RABOBANK

De samenvoeging van de Rabobanken Peel Maas en Leudal heeft geleid tot samenwerking met RABO Roermond. We ontvingen diverse negatieve telefoontjes over de bereikbaarheid van de diensten voor senioren. Reden waarom wij de RABO om advies hebben gevraagd waaruit de volgende oplossing kwam:

 

“Soms lukt het alleen niet om je bankzaken zelf te regelen of om daarvoor naar een RABO-kantoor te komen. Om je goed te helpen en daarmee je zelfredzaamheid te vergroten heeft de RABO de Mobiele Bankservice in gebruik genomen. Heeft u advies of hulp nodig bijvoorbeeld bij het regelen van een volmacht, het wijzigen van een betaalpakket of uitleg over het online regelen van je bankzaken? Dit kan bij je thuis gebeuren als jezelf niet meer in staat bent naar een RABO-bank te reizen. Het is niet mogelijk om contant geld op te nemen of te storten bij zo’n huisbezoek.

De Mobiele Bankservice is voor klanten die (tijdelijk) minder mobiel zijn door ziekte, ongeval, senioriteit of een lichamelijke beperking.  U dient dan een afspraak te maken via tel.nr. 088-722 66 00 en vragen u te verbinden met de mobiele bankservice. Een medewerker van de Bank zal dan een afspraak maken met u voor een huisbezoek. Voor diegenen die beschikken over internet: u kunt een mail sturen naar

e-mailadres bedrijven.pml@rabobank.nl met het verzoek om contact op te nemen voor het maken van een afspraak met de mobiele bankservice.

KAARTEN IN DE HERST EN WINTER

Op 29 november en 20 december hebben we de recreatieruimte in Kloeasterhoaf ter beschikking voor de kaart- en rummikubmiddagen. Aanvang 13.30 uur.

ADVENT/KERSTVIERING

Noteert u nu reeds: 13 december 2022 op uw kalender. Nadere info volgt.